Roger Wits (Bierbeek,BE) zegeviert tegen 3869 oude duiven op Orange.

Waar een wil is, is een weg. Waar anderen met dezelfde handicap zitten wegkniezen in een hoekje, kiest Roger Wits uit Bierbeek resoluut voor de vlucht vooruit.


Waar een wil is, is een lift

Topform

Jarenlang sterk spel in Obrafo Tienen, resulteert uiteindelijk in de nationale zege uit Orange. Totaal onverwacht was deze overwinning alleszins niet voor Roger. De dag voor inkorving had Roger immers nog en goede vriend gebeld om uit de doeken te doen in welke bloedvorm zijn duiven verkeerden. Ze waren die dag 58 minuten weg getrokken en toen ze terug kwamen "hing de lucht vol duiven". Ze gingen dan ook zwaar gepould de mand in naar Orange. De kwaliteit van een duif is volgens Roger immers recht evenredig met het geld dat een liefhebber er durft op te vergokken. "Als je er 6 mee hebt en op de eerste staat 150 euro en op de 5 volgende ook nog eens 125 euro, dan heb je vertrouwen in je duiven. Al die duiven met 0 euro achter, zijn dat de goei?" Een standpunt waar alleszins eens kan over nagedacht worden.

De Jos (438/99)

Vernoemd naar Jos Geens, een goede vriend van wie hij deze duif verkreeg, ontpopte De Jos zich tot een stamvader zonder weerga. Gekoppeld aan een duivin van de gebr. Herbots (Halle-Booienhoven, BE) is hij zowat de voorvader van 85% van het huidige hokbestand van Roger. Ondanks zijn gezegende leeftijd bevrucht hij nog steeds.


De Jos (438/99)

Ook de Zwarte Gemoelde (2058036/11), nationaal overwinnaar Orange, is een zoon van De Jos. Zijn moeder is weerom een zuivere Herbots, en wat voor één. In haar pedigree vinden we 1e Nat. Asduif KBDB '99, 1e Nat. Asduif KBDB '00 en 4e Nat. Asduif KBDB '03 terug. Je kan haar volledige pedigree bekijken door hier te klikken. Een andere illustere zoon is de 2106002/09. Deze won o.a. Souilllac 2/403 duiven, Limoges 15/472 en Orange nat. 19/3.869 oude. Op deze laatste vlucht arriveerde hij 18 minuten na zijn halfbroer.

Training en voeding

Eén vaste regel bij Roger. Er wordt niet getraind bij een temperatuur onder de 10°. Wordt deze temperatuur pas bereikt om 10 uur 's ochtens, gaan de ramen van de 15 weduwnaars pas open om 10 uur. Zij mogen dan één uur met gesloten ramen naar hartelust trainen. Zondag blijven de ramen open en kunnen zij die willen binnen blijven. Voor de start van het seizoen wordt er 12 dagen gekuurd met het overbekende gele poeder van veearts Ectors uit Herk-de-Stad. Bij thuiskomst krijgen ze honing in het drinkwater, 's anderendaags wordt dit thee van witte dovenetel met honing. Op de vraag, of er gekuurd wordt tegen paratyphus? Het nuchtere antwoord van Roger:"Ik zou niet weten waarom. Omdat dat in de krant verschijnt?"


Superbelangrijk, een goede band met de duiven. Hier de nationale winnaar.

Karakter

Om bij Roger te overleven moet je net als Roger een sterk karakter hebben. Of zoals Roger het zelf uitdrukt: "Ik heb mijn pijngrens verlegd." Iets wat zijn duiven blijkbaar ook kunnen want het programma dat zij voorgeschoteld krijgen is niet voor watjes.

2 x zelf lappen (20 en 40 km) - Momignies - Soissons - Nanteuil - Pithiviers - Orléans - Limoges - Cahors - Orange - Brive - Tulle

Eerst was Roger van plan om de nationale winnaar verder te spelen. Nu zijn er echter twijfels in zijn hoofd geslopen. "Er kan zoveel misgaan onderweg, dat ik er erg mijn twijfels over gekregen heb." Brive is pas volgende week. Er is een spreekwoord dat zegt: Tijd brengt raad. Het zou natuurlijk de sportieve waarde van 'De Gemoelde' alleen maar verhogen moest hij vanuit Brive of Tulle terug een topprestatie neerzetten. Om te besluiten toch nog één quote van Roger meegeven, na deze toch wel hectische week: "Duivensport: rijk wordt je er niet van, onnozel wel."  Al zullen sommigen dit wel tegenspreken.