Roger Vereecke - Deerlijk (BE) - Duivensportmonument en nu ook 1° Nat. Pau-winnaar! UPDATE

De internationale topklassieker vanuit Pau is de jaarlijkse ouverture van het internationale ‘grote fond’-gebeuren. Met 7.679 ingekorfde duiven op internationaal vlak (kleine 800 meer dan vorig jaar 2008 met 6.894 d.), waaronder 2.036 Belgische trok het konvooi richting Zuid-Frankrijk. Op Belgisch vlak zouden er dit misschien nog een stuk meer kunnen zijn, moest men eindelijk eens afstappen van die totaal verouderde maatregel met slechts een beperkt aantal inkorflokalen per provincie.

Met het steeds verder vergrijzende duivenpubliek, en de daarmee gepaard gaande ‘mindere mobiliteit’ van de liefhebbers… zijn er meer en meer liefhebbers die zich de moeite ontzien om nog 30 of 40 Km ver te rijden om met enkele duifjes aan Pau deel te nemen… want er zijn alternatieven zat, met Montauban (zelfde weekend) en andere klassiekers die de komende week(en) op de kalender staan! Tijd misschien om in oude, vastgeroeste tradities verandering te brengen… want een monument op de internationale kalender als Pau verdient meer en beter dan 2.036 Belgische duiven! Dat weet een vakbekwaam inrichter als Danny Van Bael als geen ander, hoog tijd dus om de nationale bonzen van het sportcomité hiervan te overtuigen !

Dat Danny Van Bael een vakbekwaam persoon is bewees hij door op vrijdag vrij vroeg het lossen uit te stellen… met tekst en uitleg waarom, een perfecte analyse van de weerkaarten bij de hand! Klasse van Danny… er bestaat ook nog zoiets als positieve kritieken! Op zaterdagmorgen hield Danny woord met een vroege lossing om 6u50 in ideale omstandigheden. De NW-wind maakte de race hard, maar eerlijk. Dat de internationale zege naar Heiko Hermes in Duitsland ging, lijkt door gegeven omstandigheden ergens verwacht en normaal, maar wat dan gezegd van op het nationaal front waar duivencoryfee Roger Vereecke uit St-Lodewijk-Deerlijk voor nationale winst tekent (de 7° nationale winst uit zijn loopbaan) met een duif, geklokt om 20u20’18” op een afstand van 878,598 Km, wat een snelheid van 1084,27 m/min liet uitrekenen. Roger had overigens slechts 2 duiven in wedstrijd… zijn 2° duif (De ‘Irun’ genaamd, die 2 jaar terug 1° Irun won met 2 uur voorsprong, en dit jaar reeds 10° Brive 177 d., en 389° Nat Brive 17.446 d.) klokte hij om 22u28’49”, en maakte het feest kompleet!
Pau (te Gistel)    438 d.      1-69 (2)
Nat                  2.036 d.     1…  en ook hier 2 prijzen op 2!

Op nationaal vlak haalt Roger het hier voor Dieter Ballmann uit Amel aan 1080,77 m, Jules Delameilleure uit Lichtervelde met 1079,44m op 3, en Georges Carteus uit Ronse op 4… in de voorlopige prognoses!

De ‘TARBES’ als nationaal winnaar!
De kersverse nationaal winnaar uit Pau luistert naar de naam ‘TARBES’ ring B04-3000159, nadat hij vorig jaar reeds met ‘vooruit’ winnaar werd uit Tarbes op lokaal vlak. Hij won:
’08 Tarbes  Lok     193 d.    1
                 Prov  1.212 d.   3
                 Nat    4.660 d. 14
                I.Nat 12.537 d. 26
’09 Pau      Lok       438 d. 1
                Nat     2.036 d. 1

Hij komt uit een broer van de ‘Super Dax 199/02’ Verhellen die 1° Intnat Dax 11.898 d. in ’05 won, namelijk de ‘Blauwe Vader Tarbes 168/01’ (komende uit het ‘Narbonneke 273/94 x ‘Geschelpt 497/98 dochter van de ‘Kleine Barcelona ’94) x ‘Geschelpt 276/00 (dochter van de wonderduif ‘Medaille d’Or 667/90’ x ‘Dochter Kleine Barcelona 282/98’). Daarmee is de ‘Tarbes’ dus een inteeltkoppeling van ‘kleinzoon x kleindochter’ van de ‘Kleine Barcelona’, in de jaren ’96-’97-’98 gekroond als ‘Beste Europese Barcelonaduif’ met 3 jaar na elkaar op internationaal vlak 79e op 20.129, 51e op 24.908 en 16e op 24.139…  terwijl de ‘Médaille D’Or’ winnaar 1° Internat. Perpignan 17.331 d. was in ’92 bij Leon Henry (die N.B. reeds zijn 20° vlucht die hij als 2-jarige afwerkte)! Een afstamming om van te ‘likkebaarden’ met de lijnen 1° Intnat Dax x 1° Intnat Perpignan x ‘Kleine Barcelona’ aan elkaar gekoppeld… of een koppeling ‘super x super’ waaruit deze 1° Nat Pau-winnaar 2009 is gekweekt! Een duif die zijn afstamming niet verloochent!


‘Mister Pau’
Schreven vele duivenmedia dat de thans 88-jarige Roger Vereecke met de titel van ‘Algemeen Kampioen Belgische Verstandhouding 2004’ de kroon op zijn duivencarrière had geplaatst… dan zullen ze daar nu wellicht een nieuw hoofdstukje dienen aan toe te voegen! Na zijn 1° Nationaal Pau in 1985 met de ‘JONGE FELIX’ lukt de ‘flandrien’ uit Deerlijk zowaar zijn 2° nationale zege vanuit deze Pyreneeënstad! Roger Vereecke wordt door insiders niet voor niks ‘Mister Pau’ genoemd want hij staat voor de 17° keer in de ‘top 14’ op nationaal vlak gerangschikt… naast 2 x 1° Nat Pau in ’85 en ’09, won hij verder 3° Nat Pau in ’78 + ’80, 4° Nat in ’78 + ’81, 5° Nat Pau in ’05, 7° Nat Pau in ’81 + ’98, 8° Nat Pau in ’89, 9° Nat Pau in ’82 enz…  je moet het maar doen! Roger was jarenlang tezamen met Gerard & Michel Vanhee één van de uithangborden van onze nationale duivensport… en is momenteel misschien wel de laatste der ‘flandriens’ die nog actief is in onze sport! Hij erfde de duivenmicrobe van vader Jerome met wie hij jarenlang aan het roer stond, en een kolonie fondkleppers bijeen kweekte die nergens zijn grenzen kent! Voor de opbouw van zijn stam baseerde Roger zich op duiven ‘met prestaties’… nee niet op broer of zussen van… maar op de ‘crackduif’ in kwestie! Namen van beroemde stamduiven die door vader Jerome en Roger Vereecke werden aangekocht of gespeeld en een belangrijke rol opeisen in de stamopbouw zijn de ‘Jonge Yzeren’ (winnaar 1° Nat Libourne, 3° Nat Bordeaux, 11° Nat Dax…), de beroemde ‘90’ (1° Nat Angoulême), de ‘Figaro’ (1° Nat Bordeaux), de ‘Roste Tanghe’ (1° Angoulême Beker des Konings, 4° Nat Limoges, 12° Nat Périgueux), de ‘Felix’ (1° Nat Tulle)… duiven waarvoor ze vaak diep in de geldbeugel dienden te tasten… en in een later stadium kweekte hij uit deze lijnen dan duiven van het kaliber  ‘Jonge Felix’ (1° Nat Pau), de ‘Para’, de ‘Dax’, de ‘Ijskop’, de ‘Tulle’ (1° Nat Tulle), de ‘Kleine Barcelona’...  en kwamen duiven als de ‘Médaille D’Or’ (die van Jef Vandenbroucke was, maar Roger mocht er 1 jaar uit kweken) de kolonie nog versterken! Roger lukte overigens uitstekend in kruising met duiven van wijlen Jozef Vandenbroucke, de lijn van zijn stamvader de ‘Zieken’ (overigens grootvader van de ‘Kleine Didi’)… gaf ook bij Roger Vereecke geweldige nakweek in kruising met de eigen aloude stam!


Liever duiven met goede uitslagen, zegt Roger…  dan met een ‘mooie pedigree’ zonder prestaties! Zijn prestaties geven hem overschot van gelijk! Wel geeft hij mee dat je met fondduiven soms enig geduld moet kunnen en durven uitoefenen… duiven voor 800 Km of meer zijn niet altijd ‘rijp’ voor het grote werk op jongere leeftijd! Liefhebbers die successen behalen (of hebben behaald) of de grote halve fond… hebben niet altijd het nodige geduld met hun duiven, om ze 2 tot 3 jaar oud te laten worden. Ze verlangen meteen prestaties vanaf jonge duif of jaarling zoals bij hun halve fondduiven… maar zo werkt dat niet op de fond! Roger zou tientallen voorbeelden kunnen opsommen van duiven die er als jonge duif of jaarling (soms zelfs 2-jarige) weinig tot niets van terecht brachten op vluchten tot pakweg 600 km, die plots ‘ontploffen’ wanneer hen vluchten van 800 Km of meer onder de vleugels geschoven wordt… meer zelfs, prestaties als jaarling bieden geen enkele garantie op een mooie ‘fondloopbaan’! Fondduiven zijn duiven van ‘hard labeur’, die tegen een ‘stootje’ kunnen wanneer wind of weer eens tegen zit… en daar juist komen die 600 Km-duiven te kort… die hebben op dat moment geen overschot aan energie meer om de ‘grenzen’ nog eens te verleggen! Ervaren fondliefhebbers als een Roger Vereecke weten en kennen dit… maar het is vaak moeilijk om dit geduld op te brengen.

Fondgerichte aanpak
Ten huize Roger Vereecke beschikt men over voldoende ruimte en hokken om de duiven in onder te brengen. Eens de jongen worden apart gezet op een hok, blijven ze meestal voor de rest van hun vliegcarrière op hetzelfde hok. Zo bekomt men dat wanneer de duiven ‘fondrijp’ zijn, en dat is volgens Roger nog steeds op een leeftijd van 2 tot 3 jaar… de duiven over een overvloed aan ruimte en zuurstof kunnen beschikken. Zo heeft men dan hokken met 21 woonbakken waar nauwelijks 10 à 12 duiven op vertoeven, hokken met 12 woonbakken waar 5 tot 7 duiven op huizen! Beslist een voordeel… maar natuurlijk voor een modale liefhebber niet uitvoerbaar, want niet iedereen bezit de luxe om over een dergelijke ruimte en hokaccommodatie te beschikken.

Zo startte men het seizoen 2009 met 73 vliegduiven… onderverdeeld in 37 oude (waarvan 20 oudere duiven van 3 jaar en ouder, en 17 tweejarige) + 36 jaarlingen… die aan vroege kweek doen (koppeling begin december), en 1 jong grootbrengen. Eind maart volgt een nieuwe koppeling waarna de vliegduiven na een 5-tal dagen broeden op weduwschap gaan en het seizoen aanvatten. Tot aan de kleine halve fond (lees: Ablis)werken ze een gezamenlijk opleerprogramma af, vanaf dan worden ze opgesplitst en werken een programma af volgens de vluchten die ze verder dienen af te werken. Roger trekt graag naar de nationale vluchten met ‘ervaren kleppers’ (2 tot 3 stuks)… die bieden het meeste garantie op succes. Als jonge duif gaan de duiven tot de kleine halve fond, als jaarling vlogen ze vroeger de provinciale ‘grote halve fond’, als 2-jarige werden ze dan op de fond ingezet.  Al durfde Roger tot enkele jaren terug wel enkele jaarlingen inzetten op Narbonne (morgenlossing), daar leerde je reeds de ‘echte goede’ duiven ontdekken… die later een mooie carrière op de zware fond, op vluchten als Barcelona of Perpignan konden maken, aldus Roger. Nu korft hij steeds enkele jaarlingen in op St.Vincent ( nu omgedoopt tot Soustons) om hen te leren ‘uitslapen’ als jaarling. Door de middaglossing hecht Roger nu minder belang aan het resultaat dan vroeger bij morgenlossing… het is eerder een ‘leerproces’, met de bedoeling ervaring op te doen!

Een dergelijke kolonie leiden op 88-jarige leeftijd lijkt geen sinecure, maar daarvoor kan Roger rekenen op zijn trouwe verzorger Filip Putman, wiens zoon Mathias momenteel ook aardig op weg lijkt om zijn mannetje te staan op de fond! Voor het inkorven krijgen de vliegers nooit hun duivin te zien, wel hun schotel. Omdat Roger een dagje ouder wordt, is het vaak moeilijker om de duiven te kunnen pakken om ze in de mand te stoppen, vandaar dat hij nu het volgende ’trucje’  toepast… hij brengt 1 vreemde duivin op het hok, zodat de doffers die moeten ingekorfd worden in hun schotel gaan liggen om deze dame bij zich te lokken. Zo kan Roger ze makkelijker nemen om in te manden. Zo gebeurde het ook met de ‘TARBES’ die meteen in zijn schotel ging rondtollen om de voor hem ‘vreemde duivin’ in zijn schotel te lokken… iets wat blijkbaar voor de nodige motivatie heeft gezorgd. Een leuke anekdote hierbij is dat de ‘TARBES’ op een hok is gehuisvest dat naar het noorden is gericht. Vader Jerome beweerde dat men daar nooit prijs kon op spelen… maar Roger plaatste voldoende glas in het dak, zodat het er aangenaam toeven was… en won er al vele topprijzen tot op nationaal vlak op… nu zelfs 1° Nationaal Pau 2009! Vluchten als deze Pau, dragen dan ook de voorkeur van Roger weg… duiven die na 13-14 uur bikkelen tegen weer en wind… een topprestatie neerzetten! Dat is voor hem echte duivensport… vandaar dat Roger uitermate tevreden was dat de inrichters van Pau terug besloten om tot ‘vroege lossing’ over te gaan… want met verlate- of middaglossing hoeft het voor Roger niet echt. Tot daar het verhaal van een duivencoryfee die op fond en grote fond een schat aan ervaring heeft, en die tot één der meest gereputeerde en gelauwerde kolonies van onze vaderlandse duivensportgeschiedenis mag worden gerekend! De organisatoren van de Colombe Joyeuse konden zich op nationaal vlak dan ook geen mooier winnaar wensen dan ‘duivenmonument’ Roger Vereecke!
Proficiat Roger!