Roger Lens (Koersel, BE) wint de nationale vlucht uit Montluçon tegen 21.473 jaarlingen

Roger Lens uit het Limburgse Koersel beleefde een topweekend. Hij won de nationale vlucht uit Montluçon tegen 21.473 jaarlingen. Deze schitterende blauwe duiver legde de afstand van 561 km af tegen een snelheid van 1655,36 m/min.

Roger Lens, een 56-jarige gepensioneerde mijnwerker, uit het Limburgse Koersel beleefde afgelopen weekend een absoluut topweekend! Hij korfde 2 oude duiven (2 nestbroers!) en 4 jaarlingen in op Montluçon en hij wist ze alle 6 netjes op de uitslag te plaatsen. Bij de oude duiven staat hij in de voorlopige nationale rangschikking op de 18e plek. Maar de absolute kers op de taart was de nationale zege bij de jaarse duiven. De immer bescheiden Roger, die samen met zijn vrouw Daniëlla de duivensport beoefent, was totaal niet uit zijn lood te slaan door de drukte die zo'n nationale zege met zich mee brengt. Zoals altijd bleef hij de rust zelve en genoot hij van het schitterend exploot van de BE12-5054392. Of de nationale winnaar een naam heeft, wilden we wel weten. "Nee, ik zou niet weten welke naam ik hem zou moeten geven", antwoordde Roger in zijn typische stijl.

Schitterend weekend

Afgelopen weekend haalden de duiven snelheden die vlotjes boven de 1600 m/min gingen. En eerlijk gezegd, ik denk dat een pak van onze beestjes wel eens nood hadden aan een iets lichtere vlucht. Bourges, Châteauroux en Poitiers waren stevige kuitenbijters die niet in de kleren kropen. Dat de duifjes van Lens in conditie verkeren, konden we dit weekend vaststellen. De provinciale uitslag is al bekend en we zetten de prestatie van Roger even op een rijtje.

2212 oude duiven: 14-512 (2/2)
1976 jaarse duiven: 1-78-251-351 (4/4)

De nationale winnaar van Lens, BE12-5054392-12, is heus geen eendagsvlieg. Hij werd asduif in de vereniging als jonge duif. Hij won vorig jaar maar liefst 10 prijzen, waarvan 8 per 10-tal. Enkele van de behaalde resultaten van de nationale winnaar:

Montluçon nat.  1/21.473
Sezanne     5/491
Sezanne prov.  40/9.694
Nanteuil     4/591
Orléans     12/699
Laon       16/1.133
Laon       26/766
Marne La Vallée 34/241
Melun      38/1.173
Chimay      81/1.189
Laon       93/1081

Langs vaderskant, BE09-5039265, hebben we een zuivere Jos & Jules Engels duif. Gekregen van zijn vriend Jozef Jans uit Zolder die bij Engels een koppel eieren was gaan halen. De vader van de nationale winnaar komt uit een zoon van Den Argenton (1e nat. Argenton, 1e prov. Orléans) x Het Salbrieke (1e prov. Salbris), gekoppeld aan een dochter uit Halfbroer Marieke (Olympiadeduif Liévin) x Kleindochter 178-94 en Wittenbuik Gaby Vandenabeele. De moeder van de nationale winnaar, BE06-5085944, is een duif van dorpsgenoot Patrick Welkenhuysen, met de bloedlijnen van Pros Roosen en Ludo Panis (Diepenbeek). Klik hier voor de pedigree van de moeder.

De kleine mand

Het mooie aan onze sport is dat zowel de 'grote' als de 'kleine' liefhebbers kunnen winnen en Roger Lens is een man van de kleine korf. Zijn ganse kolonie telt 20 weduwnaars, een 60-tal jonge duiven en 8 kweekkoppels. De nationale winnaar werd gespeeld volgens het traditioneel weduwschap. Na de winterkweek werden de jongen gespeend en gingen de weduwnaars terug naar de volière voor een zuurstofkuur. Herkoppeld werd er niet gedaan. 3 weken voor het vliegseizoen kwamen de duivers terug op hun hokken.

Vijf weken geleden ontgoochelden de weduwnaars van Lens enorm. Ze wonnen zowel op zaterdag als op zondag geen enkele prijs. Het sein voor Roger om in te grijpen. Hij gaf ze een kuur tegen de koppen met Soludox. Sindsdien ging het met de conditie in stijgende lijn. Voorts kregen de duiven enkel een vierde Flagyl tegen trichomonase wanneer ze aan het broeden waren tijdens de winterkweek. Een vriend des huizes komt met zijn microscoop de duiven regelmatig controleren op tricho. Maar buiten het ene pilletje Flagyl diende er nog niet ingegrepen te worden.

Qua voeding wordt er vertrouwd op de mengelingen van de firma Beyers. In het begin van de week is dat 1/2 Super Dieet en 1/2 Super Weduwschap, om de laatste 2 dagen voor de inkorving enkel Super Weduwschap te geven. Qua voedingssupplementen ook de klassieke dingen, zoals biergist en vitaminen en regelmatig een scheutje alcoholazijn in de drinkpot.

Buiten duiven van Engels en Welkenhuisen zitten er op de hokken van Roger Lens nog duiven van dorpsgenoot Valere Magchiels, Jean Molenberghs (Heusden), Jozef Jans (Zolder) en een goede kweekdoffer van de Gebr. Herbots (Halle-Booienhoven).