Roger Debusschere (Lokeren, BE) kweker en leverancier van topduiven

In 2020 werd zelf met de 1e Nat Bourges een tweede nationale zege geboekt, in 2021 werd de 1e Nat Asduif Grote Fond KBDB en 4e Nat Asduif Frankrijk gewonnen met Roger Debusschereduiven bij sportgenoten.

Enkel het allerbeste is goed genoeg

Wie Roger Debusschere een beetje kent, weet dat hij meer kweker dan speler is met duiven. Zijn grote uitdaging in de duivensport is en blijft om zijn hok te bevolken met het allerbeste wat in de actuele duivensport rondvliegt. Met de focus op Nationale winnaars en nationale asduiven en/of hun directe nazaten. Daaruit dan topduiven kweken waar hij zelf, maar even goed tal van sportgenoten, mee weten op te rukken naar de allergrootste triomfen in de duivensport, bezorgd hem de grootste voldoening. Noem het een stuk zijn duivenfilosofie, waar hij aardig in geslaagd is. Zijn neus voor topduiven staat buiten kijf. De referenties van sportgenoten die slaagden met zijn duiven zijn enorm, en nemen stilaan boekvorm aan. Zelf top spelen, en sportgenoten laten meegenieten van uw gedane investeringen en de topklasse op uw hok, is dat niet het mooie aan onze sport? Roger vind er evenveel genoegen in, als zelf topprestaties neerzetten. Zo stond hij zelf aan de wieg van 2 x 1e Nationale winnaars, en nationale asduiven. Adelbrieven en topreferenties waar velen enkel kunnen van dromen.

2 x 1e Nationaal

Op de hokken Baert-Debusschere te Ere (nabij Doornik) wisten Roger en kompaan Damien reeds 2 x 1e Nationale overwinningen te behalen. Het was crackduif Mexence BE12-4210234 die als eerste de hoofdvogel afschoot in 2014 met het winnen van de 1e Nationaal Tulle tegen 5.976 oude duiven… nadat hij eerder ook al 1e Bourges 564 d. en 3. Nat Zone Bourges 3.788 d., 1e Souppes-sur-Loing 499 d., 11e  Prov Montluçon 3.892 d. en 14. Nat Zone La Souterraine   1.123 d. won. Hij stamde af uit een rechtstreekse Gaby Vandenabeele: Beauty Bliksem (zoon Returned Bliksem) x Bernadette, een rechtstreekse Bernard Van Renterghem (en dubbele kleindochter van zijn stamkoppel), en zelf 1e Nat kampioen KBDB in 2021.

Een tweede schot in de roos kwam er vorig jaar in 2020 op de snikhete, zeg maar tropische nationale Bourges II van 8 augustus, vervlogen in een helblauwe lucht met kopwind en temperaturen van rond de 38°C… de warmste 8 augustus sinds de waarnemingen van het KMI. Reden om alle vluchten met jonge duiven boven Parijs af te gelasten. Deze met oude duiven gingen wel door. Met Mexendre BE18-4108552 wonnen Damien en Roger toen 1e Nationaal Bourges tegen 5.294 oude duiven. Deze topatleet toonde eerder al tekenen van klasse met 6e Nat Zone Issoudun 2.860 d., 42. Intprov Argenton 1.290 d., 99. Intprov Argenton 3.012 d… Zowel zijn vader als moeder zijn kleinkind van het stamkoppel bij Damien Baert: Joël x Flamande… dit in kruising met de lijnen Gaby Vandenabeele en Gebr Herbots (lijn Yvan: 1e Nat Asduif HF KBDB ’09). Zijn vader is overigens een volle broer van Connor: 1e Intprov Vierzon 11.073 d., en Mandy: 1e Prov Bourges 2.237 d. – 6e Nat Bourges 31.719 d…. De appel viel ook hier niet ver van de boom. Winnen tot op allerhoogste niveau zit duidelijk in de genen.

Leverancier vader 1e Nat Asduif Grote Fond KBDB 2021

De referenties van sportgenoten die versterking vonden op de Royal Collection van Roger Debusschere beginnen stilaan een boekvorm aan te nemen. In 2021 kwam daar een prachtige topreferentie bij. Zo is de vader van de 1e Nationale Asduif Grote Fond KBDB 2021 bij de jaarlingen, tevens 1e Beste Europese jaarling op de Grote Fond – over 2 vluchten (PIPA-ranking) bij clubgenoot Patrick Logghe (uit Zelzate), een rechtstreekse Roger Debusschere-duif. Deze stam af uit Le Gaulois II, rechtstreeks Nihoul (zoon van stamduif Timide – Nihoul) x La Brive (winnares 2e Nat Brive 9.049 d.).

4e Nat Asduif Frankrijk 2021 met een rechtstreekse Roger Debusschere

Sportgenoot Maxime Renaud uit Erre (Fr) wint in 2021 de 4e Nat Asduif Frankrijk met een superduif BE21-4018120, een rechtstreekse Roger Debusschere. Hij werd gekweekt uit Best Brother Mexence BE16-4104629 (dus uit Beauty Bliksem x Bernadette) gekoppeld aan Sister Michel Jarnac BE17-1038581, rechtstreeks wijlen Michel Dufermont… een volle zus Michel Jarnac, winnaar 1e Nat Jarnac 5.311 duiven en snelste van 10.200 duiven in 2018 (eveneens eigendom van Roger Debusschere), een echte fondcrack die ook 94. Nat Argenton 11.823 d., 139. Nat Bourges 20.759 d. en 173. Nat Bourges 20.284 d... won. Een kweeklijn met bijzondere erfkracht, waaruit op de hokken van Roger Debusschere uit zowel de Michel Jarnac BE16-1013290: 1e Nat Jarnac, als uit zijn zus, op nauwelijks 2 jaar reeds meerdere topduiven werden gekweekt. Topklasse!

Zo zijn er tal van referenties die jaar na jaar binnen stromen, van sportgenoten die opgerukt zijn naar topprestaties met duiven afkomstig van Roger Debusschere. We werpen hier enkel een licht op de absolute toppers, de leveranciers van nationale asduiven. Dit om niemand van de andere geslaagde sportgenoten te kort te doen. Al doen al deze referenties dubbel deugd aan het grote mensenhart van Roger Debusschere. Zeker in tijden dat de leeftijdsjaren stilaan hun tol beginnen te eisen, en ook corona hem zwaar te pakken kreeg. Ondertussen is hij hersteld, en stijgt de moed om er straks weer tegenaan te gaan… met minder duiven, maar daarom niet minder ambitieus. Klaar om nieuwe toppers te kweken voor hem zelf en zijn sportgenoten… liefst nieuwe 1e Nationaal winnaars of nationale asduiven of leveranciers van dergelijke superduiven. Met de topklasse die de op kweekhokken van Roger Debusschere vertoefd – waaronder meerdere 1e Nationaal winnaars, asduiven en/of directe kinderen van dergelijke crackduiven – zit dat er dik in. Omdat Roger als geen ander weet dat 1e prijswinnaars en asduiven uit 1e prijswinnaars en asduiven afstammen. Geen speld tussen te krijgen!