Rinkema Cor, "Triomfator in sector 3 op zeer snelle St. Vincent tegen 5925 duiven"


Cor RINKEMA, Lelystad (NL)

Cor met de winnares


Cor (37) is bedrijfsleider van zijn eigen constructiebedrijf en was om wat te ontspannen van zijn drukke baan, op de zaterdagavond naar het Seaborn jazzfestival in Lelystad geweest. Hij zag zijn bed daardoor pas om 02.15 uur. Na een kort slaapje van ongeveer twee uur stond hij op en ging hij zijn duivenmaat Bart Knol ophalen. Het was nog behoorlijk donker. Veiligheidshalve had Cor op zaterdagavond het elektronische constateersysteem al aangezet. Toen ze naar het duivenhok gingen stonden ze op een afstandje nog wat te praten. Opeens hoorde Cor op die afstand een kort piepje, dat leek op de piep van zijn constateersysteem. Cor en Bart liepen naar het hok toe, maar eigenlijk waren ze ervan overtuigd, dat het geen duif kon zijn want het was nog vrij donker. Cor keek op het systeem en zag St. Vincent staan. Het drong nog steeds niet tot hem door, dat het een duif van St. Vincent was (hij had het feest van de vorige avond nog in zijn hoofd). Cor werd toch steeds nerveuzer en maakte het licht in het hok maar eens aan en jawel hoor er zat een duivin in het hok, maar dat zou er wel een van de vorige week zijn of zo. De twijfel was er nog steeds. Toen kreeg hij door dat de “900” er zat en die was mee naar St. Vincent. Het zal toch niet waar zijn? Weer werd er op het systeem gekeken en nu zag hij het pas goed: 03-NL-1804900,4e getekende, geconstateerd om 04.45.38 uur. Cor en Bart waren direct in een euforische stemming en tegelijk vol ongeloof wat hun nu was overkomen. Cor ging de duif melden, maar de meldpost, die in zijn slaap werd gestoord, dacht dat Cor een geintje met hem uithaalde, omdat hij bij het inkorven al steeds gezegd had: “Ik ga jou uit je nest bellen!”. Het was Bart, in wie de meldpost meer vertrouwen had, en nadat die de melding had bevestigd, was het goed. En dan begint het circus, waarvan alleen nationale winnaars weten wat dat is. De telefoon stond bijna niet meer stil. Het was zelfs zo erg, dat Cor met pijn en moeite zijn tweede duif kon melden.

De winnares
De “900” is een kras duivin en werd gekweekt door Jan Bos op Urk.
De vader is een Delbar x lijn “46” Verbarth.
De moeder is van de soort Jan Aarden. Cor is met Jan Bos bevriend geraakt door een opgevangen duif.
De prestaties van de “900” waren tot deze St. Vincent echt niet spectaculair. In 2004 vloog ze als jaarling Bergerac: geen prijs, maar wel fit terug op dezelfde dag.
In 2005 19e op Brive in P.V. de Flevokoerier en een staartprijs op Bergerac. Ze kwam wel steeds goed in orde thuis.
In 2006 kwam ze op een zware St. Vincent dezelfde dag thuis, maar geen prijs. En van Mont de Marsan was het weer ook zwaar en kwam ze weer op dezelfde dag buiten de prijzen thuis. In 2007 wint ze dan nationaal St. Vincent tegen 5925 duiven in sector 3.


De winnares St. Vincent 2007


Hokken

Cor heeft de beschikking over 25 meter duivenhokken. De voorzijde van het vlieghok staat op het Oostzuidoosten. Vanwege tijdgebrek past Cor de droge mestmethode toe. Tot 2001 speelde Cor met succes de snelheidsvluchten, maar om zijn gezin de nodige aandacht te geven besloot hij in dat jaar over te schakelen naar de overnachtvluchten. Cor is nog steeds bezig met het opbouwen van een fondhok. Cor heeft onder andere duiven van Schoenmaker, Amsterdam, Bert de Graaff, Lelystad uit diens Bordeaux-lijn en Chris van der Velden, Zuid-Beijerland. Voor de kweek heeft Cor ongeveer 10 koppels. Cor is van mening, dat je veel moet kweken om te zien welke de goeden zijn. Zo kweekte hij in 2003 ongeveer 100 jonge duiven en heeft hij van dat jaar nu nog 8 bruikbare duiven over.


Vliegsysteem

Cor speelt zijn duiven op nest, want op weduwschap beviel hem niet zo goed. Hij raakte zijn duiven eerder kwijt. Als voorbereiding op de overnachtduiven liet Cor zijn duiven om de week een vitesse- of midfondvlucht doen. Hij gebruikt altijd hetzelfde voer: Unie Star van Bert Wielink, IJsselmuiden. Cor geeft zijn duiven 30 gram per dag, dat is ruim voldoende. Naar de fondvluchten toe wordt de 30 gram voer per dag zwaarder/calorierijker gemaakt met voederpinda’s van Bert Wielink. Hierdoor worden de duiven lekker bol. De laatste twee dagen voor het inkorven wordt gevoerd afhankelijk van het voorspelde weer.
De duiven trainen in ploegen allemaal ongeveer een uurtje, waarbij de jonge duiven als laatste aan de beurt zijn om 16.30 uur.

Medische begeleiding
Voor het begin van het seizoen krijgen de vliegduiven een geelkuur. Na de eerste 3 tot 4 vluchten krijgen de duiven - afhankelijk van de weersomstandigheden – 2 dagen orni-mix van Nanne Wolff in het drinkwater. Cor houdt niet van blind kuren, want te veel antibiotica is niet goed voor de duiven en bovendien is het ook een dure grap. De duiven dienen volgens Cor wel altijd “schoon” te worden ingemand. 10-12 dagen voor het inmanden voor St. Vincent vlogen de duiven nog een zware Peronne en bij thuiskomst gaf Cor ze een geelcapsule van Nanne Wolff en kuurde nog drie dagen na met orni-mix I. Daarna heeft hij de duiven rustig opgevoerd in verband met de verwachte zuidwesten wind. Een dag voor de inkorving gaf Cor de duiven een druppeltje in het oog en ook nog eens op de dag van inkorving. Wanneer dat druppeltje direct wegloopt dan is de duif schoon in de kop.

Prestaties
In 2003 speelde Cor een 128e nationaal Bergerac tegen ongeveer 26.000 duiven.
In 2006 de 66e nationaal Mont de Marsan.
In 2007 Brive afd. 8 GOU, een zware vlucht met noordoosten wind werd het in Samenspel Fond Flevoland tegen 439 duiven en 41 deelnemers: 6e (tevens 139e in afd. 8 GOU tegen 6857 duiven), 23e, 37e,38e,45e,51e,71e, 72e, 75e, 86e, 87e. Cor had op deze vlucht zelf 41 duiven mee.
Cor klokt alleen op de overnachtvluchten, zodat van voorbereidingsvluchten geen resultaten zijn te geven.

Doel voor de toekomst
Cor wil zijn stam duiven verder uitbouwen en doorgaan op de ingeslagen weg. Dat die weg in de goede richting gaat blijkt wel uit deze nationale overwinning.

Tot slot
Ik was te gast bij een liefhebber, die niet moeilijk doet over het houden van duiven en die tracht het spelletje zo eenvoudig mogelijk te houden. Hij probeert zo efficiënt mogelijk duiven te houden op een relatief goedkope manier. Zijn duiven komen op het tweede plan en zijn de sluitpost van de beschikbare tijd. Zeer terecht stelt hij dat zijn gezin steeds op de eerste plaats komt. Hij geniet van wat hem met deze overwinning is overkomen, maar ziet ook direct het betrekkelijke ervan in.
Cor, gefeliciteerd met deze prachtige prestatie en veel succes op de komende fondvluchten.