Ring van “Amerikaanse” reisduif is nep en niet traceerbaar: Joe mag blijven leven.

De reisduif, die een Australiër in zijn tuin vond, was niet afkomstig uit Alabama (USA). Onderzoek wees uit dat Joe een nepring droeg.

Het verhaal van de duif begon op tweede Kerstdag in de tuin van Kevin Celli-Bird in Melbourne. Door de ring om zijn poot kwam hij erachter dat de vogel van een eigenaar uit Alabama was. De duif was in oktober verdwenen na een race in de kuststaat Oregon. Vermoed werd dat de duif de afstand van 13.000 kilometer overbrugde. Joe - genoemd naar de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden – zou moeten gedood worden omdat hij door eventuele ziektes de gehele vogelpopulatie in het land in gevaar kon brengen.

Beroering

Het verhaal zorgde voor veel beroering en zelfs de waarnemende Australische premier McCormack moeide zich met de zaak. Maar wat bleek: volgens de American Racing Pigeon Union, is de ring om Joe zijn poot nep.  Het zou gaan om een kwestie van oplichting in het reisduivencircuit. Zowel de Australische minister van Volksgezondheid als de dierenrechtenpartij riepen intussen op om de beroemde duif te laten leven. Die kans is groot. De story van Joe ging intussen de hele wereld rond.