Rik Hermans, Pulle wint 1° Nationaal Bourges 24.651 oude met zijn Olympiadeduif ‘Cow Girl’!

Bourges werd met de gunstige ZW-wind voor de duiven, een bijzonder ‘snelle race’… niet alleen qua snelheid, maar ook qua duurtijd… en met een overbekende winnaar bij de oude duiven, met name Rik Hermans… zoon van Jan, de uitgever van sportkrant ‘De Duif’!

De familie Hermans… met vader Jan en zoon Rik… heeft in de duivensport reeds een aardig stukje geschiedenis geschreven, op allerlei vlak.  Vorig jaar nog nationaal kampioen KBDB jonge duiven samen met hun goede vriend Dirk Leekens, onder het banier Leekens-Hermans… en met zoon Rik stonden ze op de Olympiade te Poznan te pronken met de ‘Olympiadeduif’ Cat G (yearlings) met ‘Cow Girl’! Laat het nu net deze wonderduivin zijn welke afgelopen zaterdag de ‘nationale winst’ uit Bourges naar Pulle bracht, op de hokken van Rik!

Van Nederland naar België

Maar in feite zijn we hier gestart met de apotheose van het verhaal zonder een woord te reppen over de voorgeschiedenis. Als zoon van een duivencoryfee als Jan Hermans, lijkt het niet meer dan logisch dat Rik Hermans ook door de duivensport gepassioneerd raakte… omdat hij als jonge knaap vaak een helpende hand toestak bij de vele verkopingen die vader Jan organiseerde… kwam Rik niet alleen in aanraking met duivenliefhebbers, maar raakte hij ook besmet met die ongeneeslijke duivenmicrobe! Het moet zowat rond 1995 geweest zijn dat hij zijn eerste stappen zette als ‘zelfstandig duivenliefhebber’!

Lang lieten de successen niet op zich wachten want zijn ‘Fenomeentje’  dat in 1997 werd afgevlagd als 1° Nat. Asduif Jonge duiven van Nederland, opende de reeks aan successen die dra zouden volgen. Nadat Rik er nog een aantal jonge had van gefokt, verhuisde ze richting China. Eigenlijk jammer als men de geweldige nakweek van deze ‘klasse dame’ bekijkt! Zo gaf het ‘Fenomeentje’ gekoppeld aan de ‘Dure’ (Andre Roodhooft) het ‘Laat Fenomeentje’ dat gekoppeld aan de ’03 Claessens’ moeder werd van de 2° + 6° Nationale Asduif Jonge ‘99.

Op Nederlandse bodem bleven de Rik Hermans-successen zo uit de kast rollen. Ondertussen had Rik zijn vrouwtje Cindy leren kennen, en werd er een huis aangekocht op Belgische bodem, met name in Pulle, de streek van Zandhoven-Grobbendonk ,door kleppers als Gebr Van Laer, Dirk Van Dyck, Johan Donckers enz  op duivenvlak wereldberoemd gemaakt … waar Rik en zijn gezin hun intrek namen in 2005, en waar Rik dan in 2006 van start ging met een 2° ronde jonge duiven afkomstig van Miel Van den Branden, waar het gros van de kweekduiven gehuisvest zijn. In een handvol jaren (2006-2011) groeide Rik Hermans er uit van ‘coming man’ tot absolute ‘smaakmaker’, zeg maar ‘topvedette’ tot op de nationale ‘grote halve fond’… met na de ‘Olympiade’ te Poznan 2011, de kersverse ‘nationale winst’ uit Bourges als absolute kers op de taart!

Het eerste seizoen met de jonge duiven in 2006 werd reeds een eerste richtingaanwijzer met op 3 van de 4 nationale vluchten ,duiven in de nationale ‘top 100’. Maar Rik wou meer… hij wou zich ook gaan meten met de oude duiven, tegen de nationale tenoren in onze sport… dus moesten er hokken worden bijgebouwd. Het hok voor de oude duiven werd een soort kopie van het hok van grootmeester Kees Bosua uit Dordrecht, en dezelfde hokkenbouwers (Jan & Leen Bravenboer) die te Dordrecht de hokken neerpoten, klaarden ook deze klus te Pulle. Rik had er zo meteen een onderkomen bij voor een 20-tal vliegkoppels welke volgens het principe van ‘totaal weduwschap’ worden gespeeld. Verder worden er zo’n 80-tal jonge duiven gekweekt, het grootste deel afkomstig van Miel Van den Branden, de rest van vader Jan.

Rik, een echte ‘speler’

De grote passie van Rik is met de duiven spelen, en Miel is meer een gepassioneerd ‘kweker’… de 2 vullen elkaar dan ook perfect aan! Het hok waar de duiven op ‘totaal weduwschap’ worden gespeeld heeft 2 afdelingen… 1 voor doffers en een rusthok voor duivinnen (met schabbetjes en schuin ‘verend’ rasterwerk langs weerszijden van het hok… met in het midden de ‘toverballen’ van Rik). Het sportseizoen voor oude duiven ten huize Hermans begint in april en eindigt met de Argenton van midden augustus. De vliegduiven kweken dan normaal een ronde ‘laatjes’, en eens die van het hok verhuizen de oude duiven naar het hok van de jongen waar ook een volière voorstaat. Ze komen dan niet meer los, en kunnen er rustig hun pluimenkleed omwisselen, terwijl ze kunnen genieten van de najaarszon, zuurstof en rust in de open ren! Ze komen pas weer los eind februari voor de dagelijkse trainingen, en doen dus ook niet aan winterkweek. Eind maart worden ze dan terug gekoppeld, en wordt er meteen gestart met het opleren (soms iets vroeger zelfs, als het weer ‘goed’ is). Na een 5-tal dagen broeden start het weduwschap. Tot half april wordt er maar 1 keer daags getraind, vanaf dan wordt dat 2 keer tot aan de nationale Bourges van eind mei. Daarna is dit normaal opnieuw 1 keer per dag, vermits ze dan bijna iedere week de mand ingaan voor een 400-500 Km-vlucht is dit ruim voldoende. Voor de kortere vluchten komen de partners niet samen voor inkorving… dit ritueel wijzigt met de halve fond in zicht, vanaf dan is het menens! Bij thuiskomst blijven ze dan enkele uren samen… vanaf de halve fond tot ’s avonds, en na een vrij lastige zware halve fondvlucht kan dat zelfs tot zondagmorgen zijn!

Rik is een echte Versele-Laga fan, vooral van de ‘Plus’ mengelingen… zijn duiven krijgen dan ook bijna niks anders te eten dan de mengelingen van deze firma. Bij thuiskomst is dat volle bak ‘Champion Plus’ met in het drinkwater ‘elektrolyten’ (Recuplex). Op zondag krijgen dan een gerantsoeneerde lichtere mengeling ‘Gerry Plus’ waaraan vitamines, biergist en schapenvet worden toegevoegd. Ook op maandag en dinsdag staat ‘Gerry Plus’ op het menu, maar ditmaal zoveel ze lusten… na een 15-tal minuten wordt de rest weggenomen.  Op dindagavond (bij inkorving op donderdag) komt er reeds de helft ‘Champion Plus’ bij, net als op woensdagmorgen. Vanaf woensdag avond is dit 50% Champion Plus + 50% Energy Plus. De laatste 2 dagen voor een grote halve fondvlucht komt er extra nog Dextrotonic in het water. Dagelijks nog wat snoepzaad, verse grit en vitamineral… en daarmee moeten ze klaar zijn voor hun volgende opdracht!

Na de provinciale Orleans (van midden juli… 2 weken voor Bourges) blijven de koppeltjes samen. Na 2 tot 3 dagen wordt er reeds een eerste eitje onder de duiven geschoven (wat 90% van de koppels ook normaal accepteert), al leggen de meeste dametjes toch nog zelf hun eitjes! Deze blijven tijdens het weekend dan thuis, terwijl de doffers een snelheids- of kleine halve fondvlucht afhaspelen. Een weekend later gaan ze met zijn allen naar Bourges Nationaal II. Weer een week later gaan ze opnieuw naar de snelheid of kleine halve fond, waarna ze bij thuiskomst een graanjong onder gestoken krijgen…  wat dan weer een prima motivatie is voor hun laatste wedvlucht van het seizoen uit Argenton (midden augustus). Tijdens deze nestperiode wordt er wel gereden met de duiven (40 tot zelfs 80 Km) om de motivatie voor hun nest aan te scherpen!

De jonge duiven zitten er verdeeld over een 2-tal hokken en worden verduisterd van 1 april tot de langste dag op 21 juni (van 17u30 tot 8u30)… extra bijlichten is volgens Rik niet meer nodig, vermits ze op Gueret nauwelijks 2 tot 3 pennen lieten vallen. Als alles snor zit met de gezondheid wordt einde mei gestart met opleren…. En dat gebeurt vrij intensief tot een 10-tal keer met eigen wagen (tot de streek rond Vilvoorde). Dan volgen een 2-tal Quiévrains en 2 x Noyon, dan halve fond, de week erop Noyon of Orleans (naargelang het weer), nogmaals halve fond… en dan de 4 nationaals voor jonge duiven! Een 3-tal weken voor Bourges worden ze gescheiden en vliegen op de schuifdeur. Voor een tussenvlucht komen ze niet samen voor inkorving. Voor een nationaal blijven ze na een ‘lapvluchtje’ op woensdag samen tot donderdagmiddag, dan worden ze gescheiden, mogen ze na het intreden van de rust hun kropje rond eten en goed drinken, vooraleer ze de mand ingaan! Het voedingspatroon is quasi identiek aan dit van de oude duiven! Maar  hun hokken… die kuis ik zelden of nooit, zegt Rik! Op de vloer ligt een dik pak stro, op hun zitplankjes wordt de mest slechts af en toe verwijderd.

Rik voegt er nog aan toe dat het medisch plaatje in handen is van Rob Hoekstra. Tijdens het seizoen volgt er om de 2 weken een controle… er wordt alleen iets gegeven op advies van Rob, dat beperkt zich meestal tot een 2-tal kuurtjes tegen ‘tricho’ en de ‘koppen’ op jaarbasis! Dit gebeurt meestal onder de vorm van een ‘pil’, omdat deze de juiste dosis per duif bevat! De enige preventieve kuur is deze tegen paratyfus om de 2 jaar in oktober, maar inenten doet hij niet!

‘Cow Girl’ wint nu ook 1° Nat Bourges

Vorig jaar won Rik Hermans de ‘Olympiadeduif’ Cat. G (yearlings) voor ons land te Poznan met zijn ‘Cow Girl’. Nu… de meesten onder ons zouden het niet meer aandurven dergelijke duif nog in de mand te stoppen, maar veeleer aanhouden voor de kweek… of ze zelfs verzilveren voor een pak euro’s aan het verre oosten. Het typeert en illustreert de filosofie van Rik Hermans als echte ‘duivenspeler’… dat hij zijn ‘Cow Girl’ in de vliegploeg hield, wat hem nu nationale winst heeft opgeleverd uit Bourges. Deze ‘Cow Girl’ was de snelste bij de oude duiven van 24.651 duiven, geklokt om 12u55’ 43” op een afstand van 487,486 Km, wat 1568,91 m/min liet uitrekenen… met slechts een neuslengte voorsprong (lees: 5 à 6 seconden) op de 2° prijs nationaal die bij de ‘Keizer van Union Antwerpen’ Andre Roodhooft in Pulderbos op de plank viel (1568,48 m/min)! Op plaats 3 en 4 vinden we Johan Bleyen uit Lommel, en Bart Van Oeckel uit Oud-Turnhout maakt de nationale ‘top 5’ kompleet!

Alle aandacht gaat dus naar de ‘Cow Girl’ van Rik Hermans, welke reeds volgende erelijst bij elkaar klapwiekte:

-‘Cow Girl’ B09-6323201

 

1° Olympiadeduif België Cat. G Poznan 2011 
2° Belgische Asduif Halve Fond Europacup 2010
 1. Prov Argenton     990 d.
 2. Nat Zone B Argenton 2.567 d.
 8. Nat Argenton     7.358 d.
68. Nat Bourges     17.138 d.
 4. Melun        2.265 d.
 4. Dourdan-Angerville  2.369 d.
 7. Dourdan-Angerville  2.356 d.
 9. Argenton        289 d.
65. Prov Argenton    2.118 d.
19. Chateauroux      512 d.
28. Bourges        319 d.
33. Intprov Bourges   1.143 d.
486 Nat Bourges     37.357 d.
In 2011 :
 1. Nat. Bourges    24.651 d.
391 Dourdan       1.258 d.
78. Dourdan       2.231 d.
24. Melun        2.402 d.
383 Noyon        1.170 d.
46. Noyon        1.250 d.

Dat ze speciaal gemotiveerd was door haar doffer… en omgekeerd, blijkt overduidelijk uit de prestatie die ze als koppel hebben neergezet, want de 2° duif op Bourges was precies de doffer van ‘Cow Girl’, met name

- "Giovanni"  B09-6323310

 9. Nat. Bourges    24.651 d.
148. Nat. Chateauroux  22.718 d.
221. Nat. Argenton   19.816 d.
176. Prov. Bourges    1.822 d.
388. Prov. Bourges    3.193 d.
12. Quievrain      1.918 d. (1° lokaal)
23. Melun        2.265 d.
62. Melun        2.402 d.
63. Dourdan       1.258 d.
107. Noyon        1.170 d.
195. Dourdan       2.231 d.
244. Dourdan       2.369 d.
272. Dourdan       2.356 d.


Won als jonge duif 3 prijzen op 3 nationale vluchten! Hij is een zoon van het stamkoppel “Jaarling” x “Janssen”! Ook de  3e duif (12e Nat.) is kleindochter "Jaarling" x "Janssen".

Rik Hermans zet op deze Bourges naast zijn nationale winst, overigens een knalprestatie neer:

Bourges Prov 3.761 d. 1-7-9-129-251-380-516-979 (8/10)
    Nat 24.651 d. 1-9-12... (voorlopige prognose)

Hiermee is Rik de eerste liefhebber met 3 duiven op de nationale uitslag!

Bourges YL Prov 4.216 YL 131-140-168-198-258-279-288-365-373-576-
606-625-814-979-308-367 (16/24)

Met Rik Hermans behaalt iemand van de ‘jongere generatie’ binnen ons duivengild  deze nationale overwinning uit Bourges. Noem het gerust een ‘jeugdige visie’ of ‘jeugdig enthousiasme’ gekoppeld aan ‘goede duiven’… welke tot nationaal succes heeft geleid! Waarvoor een ‘dikke proficiat’!

 

Prestaties 2011 van de kolonie Rik Hermans

Voorbereidende SNELHEIDSVLUCHTEN:

Oude / Old birds :
24/4 Noyon (218 km.)1250 d.:13-29-46-97-116-166 etc.(8/11)
01/5 Noyon     1170 d.: 37-107 etc.(8/11)
Jaarse / Yearlings :
24/4 Noyon (218 km.)1839 d.: 7-22-24-26-55-104-105-108-114-145-
  166-181 etc.(19/27)
01/5 Noyon     1841 d.: 17-31-72-108-112-117-134 etc.(14/27)

HALVE FOND / KLEINE FOND

(MIDDLE DISTANCE / GREAT MIDDLE DISTANCE – 300-600 km.)

Oude / old birds : 
07/5 Melun (318 km.) 2402 d.:24-29-73-62-78 etc.(10/10)
14/5 Dourdan (376 km.)2231 d.: 10-17-74-78-168-195 etc.(9/10)
21/5 Dourdan (376 km.)1258 d.: 28-43-63-70 etc.  (8/10)
28/5 Bourges KFc   619 d.: 1-3-4-21-35-52 etc. (8/10)
   (487 Km)Prov.  3761 d.: 1-7-9-129-251 etc. (8/10)

Prijzenpercentage:

1 : 3 : 35/40 = 87,50 % 
1 : 10 : 22/40 = 55,00 % 
Jaarse / yearlings :
07/5 Melun (318 km.)  3004 d.: 18-19-55-67-108-165-190-193-253-260 etc.  (19/26)
14/5 Dourdan (376 km.) 2974 d.: 1-29-36-61-108-166-207-213-271(16/25)
(snelste Union-ZAV 5205 d.)
21/5 Dourdan (376 km.) 2216 d.: 43-45-54-77-81-180 etc.(17/24)
28/5 Bourges KFC    669 d.: 14-16-18-22-33-35-37-41-48…(17/24)
       Prov.   4216 d.: 131-140-168-198-258-279-288-332-373 etc. (16/24)

Prijzenpercentage

1 : 3 : 69/99 = 69,69 % 
1 : 10 : 35/99 = 35,35 %