Overslaan en naar de inhoud gaan

Rik Cools (Ruiselede,BE) bezitter van een ijzersterke stam duiven

Rik Cools heeft al jaren aan een stuk de grote klasse op de hokken. Getuige hiervan zijn zowel de uitslagen die hijzelf realiseert als de vele referenties van liefhebbers die zich kwamen versterken te Ruiselede.


Rik Cools

De halve fond specialist

Rik is een echte winnaar die reeds sinds de jaren 90 aan de top is verschenen van het halve fondfirmament. Hoofdzakelijk met de inbreng van streekgenoot en absolute grootmeester Gaby Vandenabeele uit Dentergem. De kolonie van Cools kan domineren op de zware halve fondvluchten, het duidelijke bewijs hiervan zijn de vele overwinningen op provinciaal vlak o.a. vanuit Argenton, Gueret, Chateauroux, ... kortom op alle grote afspraken tussen 400 en 600 km.

Marieke, een ware stammoeder

Wanneer alles op zijn plaats lijkt te vallen is dit het resultaat van inzicht bij de liefhebber en grote klasse bij de duiven zelf. Het geluk afdwingen wordt zoiets ook genoemd, wanneer bij grote kampioenen uit verschillende sportdisciplines alle omstandigheden blijken mee te zitten. Bij Rik Cools was één van zo'n sleutelmomenten het kweken van een stammoeder zoals er tot op heden weinig zijn geweest. Door de aanwezige klasse op de hokken en uitgekiende kweekstrategie van Rik zag Marieke (3037512-08) indertijd het geboortelicht. Deze wonderduivin draagt het edele bloed in haar aderen van kleppers zoals de Wittenbuik en de Bliksem van Vandenabeele.  (bekijk hier de pedigree van Marieke)


Marieke, kweekmoeder bij uitstek ten huize Cools

Deze duivin vloog als jonge duif op de nationals een sublieme erelijst bij elkaar met als klapstuk natuurlijk de provinciale én Zonale overwinning op de afsluitende vlucht vanuit Gueret. Hierop liet ze in zone A de 5.166 deelnemende duiven achter zich. Dit nadat ze vroeg op het seizoen opende met een topprijs vanuit Ablis en een 1° prijs op Blois tegen 362 duiven. Daarna kwamen de grote afspraken met prijzen per 100-tal op Bourges en La Souterraine. Natuurlijk werd Marieke met dergelijke superprijzen ook oververdiend 1° provinciale asduif KBDB. Een titel die enkel behaald kan worden door duiven die alles in zich hebben wat een moderne duif moet hebben. Iedere melker weet dat asduiven regelmaat aan snelheid moeten combineren op het allerhoogste niveau. De uitzonderlijke kwaliteit van Marieke is dat ze daarbij ook de genen heeft om dit alles door te geven aan haar kinderen, kleinkinderen,...  

De rode draad doorheen de kolonie

Vele nazaten van Marieke bevolken de hokken te Ruiselede. Het is onmogelijk om hier alle successen die deze bloedlijn Rik Cools en anderen al bezorgde voor te stellen. We beperken ons tot een handvol om aan te tonen wat deze superduiven allemaal in hun mars hebben. Carla (3109577-15) is een toonbeeld van tot wat deze duiven in staat zijn, deze kleindochter van Marieke liet uitgebreid zien wat ze in haar mars heeft (de pedigree van Carla hier). Carla vloog als kleindochter van Marieke in het afgelopen seizoen de 1° interprovinciaal tegen 2.714 duiven op Chateauroux, dit nadat ze eerder ook al lokale zeges behaalde op Clermont (2x), Compiegne en tevens al op Chateauroux in 2016, toen vloog ze de 30° nationaal tegen een kleine 30.000 duiven.

Enkele resultaten van Carla :

2015 : Clermont  :  4 /  391 d. club
    Tours    : 76 / 6.083 d. prov.
2016 : Chateauroux : 30 / 29.591 d. nat.
            1 /  519 d. club
    Fontenay  :  5 /  447 d. club
    Fontenay  :  7 /  828 d. club
     Compiegne  :  1 /   18 d. club  
    Montlucon  : 48 / 1.206 d. prov.
    Bourges   : 74 / 2.227 d. prov.
    Argenton  : 591 / 12.449 d. nat.
2017 : Clermont  :  1 /   94 d. club 
    Chateauroux : 74 / 20.473 d. nat.
    Chateaudun : 71 / 2.177 d. prov.
2018 : Clermont  :  1 /  162 d. club
        Chateauroux :   1 /  450 d. club
                       1  / 2.714 d. interpr.

 


Carla na haar interprovinciale zege uit Chateauroux

Ook Christa (3073298-11) is nog zo'n goudklomp die de kolonie van Rik Cools in de schijnwerpers heeft geplaatst zoals haar uitgebreide erelijst laat zien. Deze crackduivin vloog dus op Chateauroux, op Argenton, op Poitiers, Montlucon, ... naast al de andere prijzen die ze bovenaan de uitslagen behaalde. Deze nazaat van de beroemde Bliksem (de pedigree van Christa) werd hiermee 1° provinciale aduif KBDB 2012 en tevens was Christa ook nog de beste Belgische duif op 4 nationals in 2012. Alsof dit nog niet genoeg was werd ze het seizoen erna beste Belgische duif over 6 nationale wedstrijden en stond ze in 2013 opnieuw op het podium bij de provinciale KBDB asduiven. Hier kunnen we dus terecht spreken van één van de beste duiven die ooit door het luchtruim vloog, want hoeveel andere duiven haalden ook een dergelijk aantal titels en provinciale zegepalmen binnen ? Asduiven kweken lijkt op de hokken te Ruiselede blijkbaar net iets makkelijker te gaan dan elders.


Christa: superduivin bij Cools

De vele referenties

De veelzeggende exploten op de grote halve fondvluchten in combinatie met de gekende kwaliteit die bij Cools op de hokken huist doet heel wat liefhebbers aanzetten om bij deze klasbak versterking te zoeken. En het mag gezegd dat er nadien velen hun prestaties de hoogte zagen inschieten door de inbreng van de Cools duiven. Een duidelijker bewijs van de rijke kweekstal te Ruiselede is er niet, enkele voorbeelden uit een héél lange rij zijn : de Tarzan van G & L Dockx werd 1° nationale asduif (100% Cools), De Saer Rudi met 1° nationaal Limoges, De Jaegher Freddy met een 1° nationale asduif, Benny Steveninck eveneens met een 1° nationale asduif, Bert Vandenberghe : 2° nat. asduif, M. De Neve een 3° + 5° nationale asduif, N. & F. Norman : 4° nationale asduif, 3° nationaal Cahors,... Chris Debacker had ondermeer naast vele andere toppers van bij Rik ook nog een 4° nationale asduif met een klepper die het bloed van het hok Cools in zich heeft, de bekende basiskweker Chateauke van bij Gevaert - Lannoo is ook nog een 100 % Cools duif. En met een naam als de 'Super Cools' van P & D Houfflijn kan deze crack natuurlijk ook zijn afkomst niet verloochenen. Deze lijst is natuurlijk verre van af maar bij een kampioen van dergelijk niveau moeten we ons beperken tot een klein deel ervan. Natuurlijk onthouden we ook vooral dat in 2018 Chris Debacker (Beveren-Leie) de nationale overwinning vanuit Gueret behaalde met een 100% Cools duif.


Rex & Femke: de ouders van de 1° nationaal Gueret 2018 bij Chris Debacker

Doordat zoveel verschillende liefhebbers enorm lukken met de duiven die ze haalden te Ruiselede is het overduidelijk dat de lat ten huize Cools héél hoog ligt betreffende de selectie. Een gedreven en ambitieus liefhebber als Rik beoefent een uitgekiende kweekpolitiek waarin enkel een familie van asduiven en winnaars hun plaats kunnen verwerven. Op deze wijze bekomt hij een stam duiven die voor niemand moeten onderdoen op de grote halve fond. Het vakmanschap van Rik zorgt er daarbij nog voor dat de kwaliteit van deze kolonie verder blijft evolueren.     

2018 : ook op eigen hok alweer top over de ganse lijn

Natuurlijk zorgen Marieke en haar afstammelingen ook op eigen hok voor spetterende uitslagen. In een keihard 2018 lag het niveau op de hokken te Ruiselede alweer op grote hoogte. Zo was er ondermeer de vlucht vanuit Chateauroux waarop Rik 35 van zijn atleten inmandde.  Het resultaat was verbluffend, met een dubbele overwinning om het festival te openen : 16/06, Chateauroux interprovinciaal (485 km) tegen 2.714 oude duiven1-2-18-48-50-51-52-75-... en maar liefst 32 prijzen van de 35 (= 91,5 % prijs !!) met Carla die als eerste inzet dus de interprovinciale zege wegkaapte ! Ook de jonge duiven lieten zich niet onbetuigd, want op Poitiers (565 km) haalden ook zij spetterend uit : 25/08, Poitiers provinciaal tegen 1.688 jonge duiven : 5-6-11-19-64-84-... en 10 prijzen op 12 waarvan dus de helft van Riks ingezette duiven per 20-tal. Cijfers liegen niet ...

 


De vlieghokken te Ruiselede

Een enorm rijke kweekstal

Op onderstaande kweekhokken vinden we duiven terug die tot het allerbeste behoren wat de duivenwereld te bieden te heeft. Niet enkel de nazaten van Marieke zorgen hier en op vele andere hokken voor successen want ook kinderen en kleinkinderen van Lady Messi, Bolleke, Florence, Super Pou Pou, ... tonen wat ze te bieden hebben. Daarnaast heeft Rik Cools ook nog de luxe verworven om de lijn van de Schone Bliksem verder uit te bouwen in zijn kolonie. En natuurlijk zorgde kameraad Chris Debacker uit dank voor de vele hoogtepunten die hij reeds boekte met duiven van Cools voor een wederdienst door Rik te laten genieten van de kweekcapaciteiten van zijn beroemde Amigo (2 x prov. winnaar en afstammeling van Marieke). Het moge duidelijk zijn dat de kampioen uit Ruiselede perfect alles in de hand heeft om de toekomst met volle vertrouwen tegemoet te zien. (bekijk hier nog wat meer info over de kolonie Cools)


De zuurstofrijke kweekhokken