Rik Cools (Ruiselede, BE) bevestigt nogmaals zijn plaats aan de nationale top

Rik Cools behoort tot de absolute top op de halve fond. In 2019 wint hij ondermeer de 2° nationale asduif KBDB jonge duiven en is hij tevens 1° provinciaal kampioen halve fond.


Rik Cools met één van zijn toppers

Rik Cools staat reeds jaren gekend als een liefhebber die enorm hard kan uithalen op de provinciale halve fondvluchten. Kettinguitslagen en provinciale zeges zijn schering en inslag bij deze kampioen uit Ruiselede op de grens tussen West- en Oost-Vlaanderen. Een streek die berucht is voor de vele halve fondspecialisten, wie hier zijn mannetje staat moet over grote kwaliteit op zijn hok beschikken. Blikvanger van de kolonie in 2019 was ontegensprekelijk Elodie Ace (BE19-3029408) die het schopte tot 2° nationale asduif KBDB op de kleine halve fond. Op provinciaal vlak werd deze superduivin oververdiend 1° asduif KBDB. Opnieuw een ware topduif erbij op de hokken van Cools, deze keer via goede vriend Chris Debacker uit Beveren-Leie. Rik en Chris bundelen regelmatig hun krachten en wanneer twee dergelijke toppers dit doen, is de kans op succes heel groot. Uit de pedigree van Elodie Ace (bekijk hem hier) blijkt dat het allerbeste van deze twee kampioenen hierin verweven zit. 


Elody Ace : 1° provinciale en 2° nationale asduif KBDB

Sterk seizoen 2019

In 2019 was Rik Cools dus opnieuw op de afspraak. Naast voornoemde exploten van Elody Ace zijn er ook de gebruikelijke kettinguitslagen waarvan Rik zijn handelsmerk heeft gemaakt. Zowel oude, jaarse als jongen weten jaarlijks regelmatig hard uit te halen te Ruiselede. Hieronder slechts een klein deeltje van tot wat deze kolonie allemaal in staat blijkt te zijn:

​26-05 Arras     1-2-3-4-12-13-15-...  / 234 d. (35 pr.op 85)
08-06  Chateauroux   1-3-18-...       / 498 d.  (10 pr.op 27)
20-07  Chateaudun   1-3-6-7-8-12-14-15-... / 987 d.  (41 pr.op 69)
10-08  Chateaudun   2-5-8-19-...      / 933 d.  (16 pr.op 33)
19-08  Chateaudun   1-5-14-17-18-20-...   / 502 d.  (34 pr.op 54)

Dat ook regelmatig de hoofdvogel afschieten op provinciaal vlak binnen de verwachtingen ligt met dergelijke uitslagen moge duidelijk zijn. Kwaliteit gepaard aan ambitie om altijd maar te verbeteren leidde ook in 2019 weer tot grote zeges in de kustprovincie. Vorig jaar stuntte Cools reeds op Chateauroux provinciaal door daar een dubbelslag te slaan met 1° en 2° tegen maar liefst 2.721 duiven. In 2019 kwam hij dus aan de start van deze klassieker als titelverdediger en opnieuw was het bingo met 1° provinciaal op 3.231 oude duiven. Het was Musty (BE17-3048383) die deze mooie zege behaalde tegen het kruim van een ganse provincie.

Hier kan u haar pedigree bekijken.


Musty: 1° provinciaal Chateauroux tegen 3.231 oude duiven

Ook op andere hokken succes met Cools duiven 

Door zijn jarenlange sterk duivenspel, komen ook andere topspelers zich versterken bij Cools. Zo is er streekgenoot Marnick De Neve uit Aalter die met zijn Darling (BE17-4055793) hoge ogen gooide. Deze duivin met 75% bloed van de kolonie Cools in zich vliegt tot op heden maar liefst 13 overwinningen bij elkaar, aangevuld met vele provinciale topprijzen. Darling is een product uit Kasper x Lola, met andere woorden: de lijn van Lady Messi bij Rik Cools. De pedigree van Darling kan u hier bekijken. Veel Vandenabeele bloed via Rik Cools, en het is algemeen geweten dat er weinig beter materiaal is dan dit in de duivenwereld.


Darling : 13 overwinningen bij Marniek De Neve  

Ook Tom Van Gaver uit Moortsele kwam naar de bron in Ruiselede en zal zich dat niet beklagen. Tom haalde versterking bij Rik en kweekte uit die duiven zijn beroemde Ricky (BE13-4142684) die ten huize Van Gaver als kweker met meerdere duivinnen zijn gelijke niet kent met een immens lange lijst nazaten die het mooie weer maken. Zo is er ondermeer Little Ricky (BE18-4070849) die tot de allerbeste duiven van Belgie behoort, hij werd door zijn fantastische prestaties 2° nationale asduif KBDB All-Round (de pedigree van Little Ricky vind u hier). De ellenlange rij topduiven die reeds geboren werden bij Tom Van Gaver uit zijn Ricky-lijn bewijzen dat het hier over een ras gaat dat zich perfect leent om de goede genen door te geven in volgende generaties.


Superkweker Ricky bij Tom van Gaver draagt ook het ras Cools in zich

Ijzersterk kweekhok

Kenmerk van een kampioen van het kaliber Cools is dat zo'n liefhebber altijd blijft beseffen dat het kweekhok het begin van alle succes is. De absolute stammoeder Marieke (BE08-3037512) die zelf als jonge duif 1° nationaal op Gueret won en toen tevens met voorsprong 1° provinciale asduif fond jongen KBDB werd is de vaandeldraagster van het kweekhok (bekijk hier de pedigree van Marieke). Zij heeft als hokgenoten namen als Lady Messi, Bolleke, Florence, ... aangevuld met toppers uit Rik's Bliksem-lijn, provinciale asduiven en winnaars in groot verband. Ook ideaal kruisingmateriaal van kameraad Chris Debacker zoals onder andere Amigo Chris zorgen ervoor dat er in Ruiselede een kweekstal gerund wordt die garant staat om met de regelmaat van de klok topduiven af te leveren.


Marieke : de grote ster van de kolonie Cools