Reedijk-Jongekrijg, "Overwinnaars veel besproken vlucht Tours afdeling 5 (2005)"


Gerard en Elly Reedijk– Jongekrijg, Puttershoek


Voordat de uitslagen van de gehouden dagfond concoursen op teletekst zouden verschijnen, wisten de liefhebbers van afdeling 5 al hoe de vork in de steel zat. Er zou een dag later een aangepaste uitslag op teletekst verschijnen van die liefhebbers die geen krullen of iets dergelijks in de manden gehad zouden hebben. Neem van mij als liefhebber van adfeling 5 maar aan dat er de laatste week over niets anders is gesproken dan over dit onderwerp. Teletekst, de duivenbladen noem maar op, overal was het gespreksonderwerp nummer één. Van vuile lossingsplaatsen tot aan het ge….. van dhr. W dat het opwaaien van de krullen oogletsel zou kunnen veroorzaken. (Op ze Rotterdams, wat een gel…….) Maar goed, de N.P.O. speelt hier goed op in en de tijd zal het leren hoe we dit probleem verder aan zullen gaan pakken. Wat zeker geen probleem was voor ondergetekende, was om een afspraak te maken bij de overwinnaars van dit verders goed lopend en uiterst mooie concours, de combinatie Gerard en Elly Reedijk – Jongekrijg uit het in de Hoeksche Waard gelegen Puttershoek.


Combinatie Reedijk – Jongekrijg
.
In een eerder gemaakt verslag wat ik maakte bij deze combinatie schreef ik er boven als koptekst, “overdrijven is de leugen van een eerlijk mens”. Al had ik toen ook diverse andere kopteksten kunnen gebruiken, de toen gebruikte kwam op hun en bij mij gewoon het meest van toepassing. Nou, ik kan U verzekeren, na hun nog beter te hebben leren kennen komt deze tekst helemaal op hun van toepassing. Maar goed, even tot de gang van zaken. Eenmaal aangebeld te hebben wordt ondergetekende hartelijk en zeer gastvrij ontvangen voor het opmaken van de benodigde gegevens voor dit verslag.

De overwinnaar, vernoemd naar neeftje “Danny” .
Was de overwinnares van Pau in het internationale concours van enkele jaren geleden al vernoemd naar een nichtje, zo is ook de overwinnaar van deze Tours vernoemd naar een zoon van de zus van Elly. Danny, afkomstig rechtstreeks van de “echte” Zeeuw, en groot kampioen Herman Calon was het die met een snelheid van 1019 meter per minuut de overwinning op zijn naam schreef van het 8.426 koppend tellende concours. Met slechts een meter verschil bleef hij de tweede getekende van mevr. Van de Poel uit Hendrik ido Ambacht nipt voor. Kijkend naar de stamboom bemerk ik dat hij bij Calon uit enkele echte toppers is voort gekomen. Op zijn palmares prijken al enkele diverse ware kopprijzen op de dagfond vluchten al is hij dit jaar niet de ware favoriet van de combinatie. Zo staan er de volgende reeks al op zijn naam; 1e Chateauroux 992 duiven, 7e Bourges 1.490 duiven, 10e Vierzon 2.121 duiven en dan nu de eerste tegen ruim achtduizend duiven vanuit Tours op afdelings niveau. Na deze zege besloot de combinatie hem dan ook toe te vertrouwen aan het uiterst rijk gevulde, en voor mij nieuw en uiterst goed bewaakte kweekhok toe. De toekomst zal uitwijzen of hij daar zijn plaatsje verdiend heeft. Maar kijkend naar zijn palmares en alles om deze winnaar heen is dit denkelijk van de combinatie een zeer terechte keuze.


Gespeeld op dubbel weduwschap
.
De “204”, of beter gezegd “Danny”’ is net als zijn hokgenoten gekoppeld op 9 december. Van deze koppeling bracht hij twee jongen groot waarna hij als het ware gelijk al op weduwschap kwam te zitten zonder herkoppeld te worden. (Oja, Verkerk deed het ook altijd zo !!!!) Voor aanvang van het seizoen werd hij enkele keren zelf weg gebracht en verder ging hij wekelijks de mand in dit jaar. Dit wel zonder verder op enige wijze dan ook uit te blinken. Voorafgaande aan deze overwinning werden de duiven op woensdag nog enkele kilometers (Grens) weg gebracht. Bij thuiskomst konden ze even kroelen waarna de geslachten weer van elkaar gingen. Op de avond van inkorving werd er niet getoond of wat dan ook waardoor ze dus uiterst rustig de mand in gingen. De vrij nuchtere en uiterst rustige Gerard vertelde me dat het tonen ook heel verschillend is gezien het totale weduwschap. De ene week doen we het zo, en de andere week zo. Kijkend thuis op internet bemerk ik dat Gerard en zijn charmante Elly het zo slecht nog niet doen met ene week zus en de andere week zo. Oordeel zelf maar eens.

Uitslagen 2005.
15-05 Ablis 40 mee 30 prijzen, 2.331 duiven; 6, 8, 15, 22, 24 enz.
28-05 Blois 40 mee 31 prijzen, 2.286 duiven; 6, 19, 20, 34, 36, 38, 41 enz.
11-06 Le Mans 40 mee 18 prijzen, 1.546 duiven; 4, 6, 13, 22, 28 enz.
25-06 Vierzon 20 mee 14 prijzen, 1.166 duiven; 5, 21, 26, 30, 35, 38 enz.
10-07 Tours 30 mee 16 prijzen, 783 duiven; 1, 7, 10, 18, 19, 23 enz. (tevens 1e afd.5)

Rest ons nu nog de laatste vlucht vanuit Chateauroux en kijkend naar deze uitslagen zal de naam Reedijk – Jongekrijg best hoge ogen gaan gooien in het dit jaar opgestelde nationale kampioenschap van de nationale fondspiegel. Persoonlijk kijk ik er nu al naar uit.
Verders waren de openingsvluchten met de jongen in de Hoeksche – Waard ook meer dan formidabel te noemen. Kijk eens !!!
03-07 Gent 5.249 duiven 64 mee 46 prijzen; 2, 7, 9, 10, 32, 34, 40, 48, 50, 51, 53, 55 enz.
09-07 Oudenaarde 4.999 duiven 63 mee 33 prijzen; 28, 43, 47, 49, 73, 74, 77 80 enz.

Al met al kan deze man / vrouw combinatie terug kijken op een schitterend seizoen tot dus ver. Maar, zowel Gerard als Elly kennende moeten ze niets van dit alles hebben. Lekker rustig op de achtergrond genietend van hun duiven dat is wat telt en wat een ander ook zeggen zal, op zijn Rotterdams zal het hun een worst zijn.