'Rebecca" van Harm Mulder - Coevorden (NL) 1e NPO Strombeek Afdeling 10 van c.a. 24.000 duiven.

en Drentse Rotterdammer of een Rotterdamse Drent? Zeker is wel dat het leven van de inmiddels 57 jarige Harm Mulder wordt bepaald door Drente en Rotterdam. Geboren in Emmen vertrok Harm op jonge leeftijd samen met zijn ouders naar Rotterdam, waar werk en dus inkomen kon worden gevonden.
 Harm Mulder, zijn beide kleinzonen Dimitri en Ricardo en sportvriend Tonnie Kampman.

Vijfentwintig jaar woonde Harm in Rotterdam. Reeds op 14 jarige leeftijd ging hij in de sector stukgoed aan de slag in de Rotterdamse haven en dat zware werk bleef hij doen tot het containervervoer de plaats innam van het stukgoed. De mores van de Rotterdamse haven had een grote invloed op de ontwikkeling van Harm. ‘Niet lullen, maar poetsen’ is en was het credo in de Maasstad. Het loopt als een rode draad door zijn leven. Hard voor zichzelf, maar ook hard voor de duiven. Als kind had Harm in Rotterdam al duiven. Hij was er lid van ‘De Maas’  een klub met in vroegere jaren wel 120 leden. In de periode 1975 tot 1977 vloog Harm in combinatie met Gerrie van Gelderen zeer goed in Rotterdam-Zuid. Van deze Gerrie van Gelderen leerde Harm overigens heel veel op het gebied van de duivensport. In 1983 keerde Harm terug naar Drente, waar hij ook weer startte met de duivensport. Op een paar kleine breaks na bleef hij zijn geliefde sport trouw. De laatste elf jaar woont Harm in Coevorden, waar hij lid is van de plaatselijke club ‘De Vliegenier’. Ook zijn kleinzonen Dimitri en Ricardo hebben duiven en wonen in het nabije Zandpol. In zijn Drentse periode was Harm met name sterk op de zg. Duitsland vluchten. Zo was hij Generaal Kampioen van de V.N.C. over de vluchten Munchen, Darmstadt en Hof. De duiven van Harm, gehard als ze zijn, presteren vooral goed als het moeilijk wordt. Zijn prestatiecurve van de laatste jaren toont dan ook een grillig verloop. ‘Pieken en dalen’ zegt een goedgemutste Harm. Op een moeilijke dagfondvlucht dit jaar pakt hij zomaar opeens 1, 4, 11 en 12 en dat allemaal met zusjes van de NL 09-5915578 ‘Rebecca’, de winnares van de NPO vlucht jonge duiven vanaf Strombeek, de eigenlijke reden van onze komst op die warme en benauwde zomermiddag!

Kleine melker – Allround speler
Harm Mulder is een kleine melker, die op zoveel mogelijk vluchten van de partij is. ‘Ja, de duiven krijgen het bij hem niet cadeau’ aldus sportvriend Tonnie Kampman uit Coevorden. Tonnie staat Harm met raad en daad terzijde en het overgrote deel van de duiven van Harm is afkomstig van Tonnie. Harm bezit vijf kweekoppels, waarvan vier geleende koppels van Tonnie, 12 koppels oude vliegduiven en verder worden er jaarlijks 25 jonge duiven gekweekt voor eigen gebruik. De oude duiven zitten op een zolderhok in de woning. De jonge duiven hebben de beschikking over een tuinhok. De gekweekte jonge duiven zijn begin maart geboren. Vanaf het spenen tot de langste dag zijn ze verduisterd. Ze werden door Harm veel opgeleerd. Er wordt op de deur gespeeld. De eerste vlucht ging super, echter daarna volgde een terugval. Inmiddels waren er nog 14 jonge duiven over van de oorspronkelijke 25. Er moest iets gebeuren met de NPO vluchten in het verschiet. Twee weken voor NPO Strombeek ging Harm zijn duiven samen met een sportvriend speciaal opleren naar Apeldoorn ( ca. 70 km.), dot twee keer per week. Dit om de gang er weer in te krijgen.
De voeding van de duiven bestaat uit half dieet en half Tutbo Sprint, een betaalbare mengeling uit Bourtange. Alleen de dag van thuiskomst en op zondag krijgen de duiven volop sportmengeling om weer bij te tanken. Doordeweeks is het altijd half om half en ze krijgen net zoveel tot ze genoeg hebben. Verder wordt er regelmatig behandeld tegen het geel en de luchtwegen. De duivinnen trainen ’s morgens, de doffers ’s avonds. Het gaat hier om een vrije training.

Winnares ‘Rebecca’.
Op Strombeek speelde Harm 14 jonge duiven. Gezien de omstandigheden had Harm de eerste duiven zo rond 11.45 uur verwacht. Toen de NL 09-5915578 net voor 12.00 uur als een speer naar beneden dook en direct over de antenne liep, had Harm bepaald nog niet het idee dat hij de eerste van alles ging spelen.  Eerst op zondagmorgen kwam daar volledige zekerheid over. De ‘578’ werd gedoopt met de naam ‘Rebecca’ naar de oudste kleindochter van Harm. Dit duivinnetje werd om 11.59.27 uur geklokt op een afstand van ruim 257 km. Zij wint deze vlucht met een minieme voorsprong op een duif van de plaatsgenoten Vredeveld-Leemhuis, die ook werkelijk een dijk van een uitslag zouden neerzetten. ‘Rebecca’ was voor Strombeek nog niet echt in de picture. Wellicht is zij extra gemotiveerd geraakt vanwege het feit dat Harm er vrijdagmiddag voor het inmanden een paar oude duivinnen in haar hok erbij zette. Zij is voor 75% van het bloed van G. Kampman en Zoon en 25% Krijgsman, Krimpen a/d IJssel. In haar stamboom zien we o.a. de 1e en 2e Nationaal Morlincourt 2008 van G. Kampman en Zoon met o.a. bloed van de topduiven ‘Jordie’ ( ‘Blue Star’ x ‘Chantal’) – ‘Kannibaal ‘ Dirk van Dijck en ‘Klein Dirkje’ rechtstreeks Dirk van Dijck. Deze eerste NPO vlucht j.d. krijgt met Harm Mulder uit Coevorden een perfecte winnaar. Van harte proficiat en chapeau!