Raoul & Xavier Verstraete (Oostakker, BE), titel van ‘Algemeen Kampioen van België KBDB 2011’ bekroning van een rijk gevulde carrière

Ruim 40 jaar draait de Oost-Vlaamse succesformatie van vader Raoul en zoon Xavier Verstraete reeds mee aan de top van onze nationale duivensport! De kersverse titel van ‘Algemeen Kampioen van België KBDB 2011’ is dan ook een dikke kers op de taart… de kroon op 40 jaar duivenspel op verheven niveau!


Raoul & Xavier Verstraete als winnaars 'Criterium der Azen 2011' bij de Entente Belge, ereprijs overhandigd door Mevr Norman

Raoul & Xavier typeren is niet zo moeilijk… het zijn echte ‘duivenspelers’. Kweken uit ‘goed’ x ‘goed’, liefst nog uit ‘super’ x ‘super’… en alle afstammelingen zonder pardon – wat ook hun afstamming moge zijn- keihard aan de tand voelen, ze ten gronde uittesten op de vluchten… als jonge duif beginnend op de ‘provinciaals’ en ‘nationaals’ voor jonge duiven. Een aspirant topper onder de doffertjes zou Raoul al eens durven thuis laten na zijn 3e nationaal (lees: La Souterraine), maar het gros van de jonge doffers werkt er de 4 nationaals voor jonge duiven af, evenals de duivinnen. Wel met dit verschil… de doffertjes blijven het weekend tussen de nationaals meestal thuis, terwijl de duivinnen dan een provinciale grote halve fondvlucht afwerken… maar duiven ‘sparen’, dat woord staat duidelijk niet in hun woordenboek te Oostakker! De oude doffers die de fond afhaspelen, krijgen veelal 5 nationale fondvluchten onder de vleugels geschoven… nee, echte ‘renteniers’ zijn niet aan Raoul & Xavier besteed! Enkele jaren terug zei Raoul ons al eens… waarom zou ik nog duiven moeten sparen, ik ben er (toen) 75? Een redenering die we perfect kunnen volgen, en die anderzijds de basis is geweest tot een ellenlange reeks topsuccessen die daar aan de voet van O-L-Vrouw van Oostakker-Lourdes werden behaald! Ondertussen heeft Raoul eind december 81 kaarsjes mogen uitblazen, maar zijn temperament en ambitie zijn er niet minder om… en nu zoon Xavier (57) sinds november tot het gild der gelukkigen behoort die nog met ‘vervroegd pensioen’ konden gaan, lijkt er versterking op komst voor het verzorgen van de duiven… zodat ook hier de puntjes op de spreekwoordelijke ‘i’ kunnen gezet worden!

Bijna een halve eeuw aan de top

Onze oud collega en confrater, wijlen Clement Van Keymeulen, kleefde in de zeventiger jaren op de kolonie Verstraete reeds de slogan van het ‘Hok der Mirakelen’… noem het gerust een sage over de heldendaden die zich daar onder de toren van de Onze-Lieve Vrouwkerk van Oostakker-Lourdes –het alom gekende bedevaartsoord in de Vlaanders- voltrokken. Tegen de Verstraete duiven viel toen op de halve fond niet te spelen, de concurrenten werd toen nagenoeg week na week platgewalst door fenomenale ‘pointeurs’ uit die rijke Verstraete vlieg- en kweekstal , met als boegbeeld van het hok de wonderbaarlijke ‘Gouden Bol’ die ‘Olympiadeduif Sportklasse’ werd in 1973… de eerste crack die de Verstraetekolonie na hun start in 1968 in de internationale kijker vloog. Eén ding moet je de familie Verstraete wel toegeven, ze gingen voor de basis van hun kolonie steeds uit van echte ‘winnaars’ of op zijn minst ‘kopvliegers’! De fameuze poenkaper ‘Zilveren’ en de ‘Mirage’ volgden meteen in de slipstream van de ‘Gouden Bol’. Ook de versterking die werd binnen gehaald was niet van de minste, en zeker niet de ‘goedkoopste’… de duiven welke mee hun stempel drukten op de verdere uitbouw en opbloei van het hok waren de ‘Rapido’ en de ‘Panter’ aangekocht op de totale verkoop van Theo Gilbert uit Zulte, en de ‘Elvis’ die 1° Nationale Asduif van Duitsland werd, en de ‘Bolide’. Voor de fond werd vooral beroep gedaan op de Robert Venusduiven (o.a. lijn ‘Supercrack Gruson’). Uit een kruising van de ‘Elvis’ x ‘Bol’ x ‘Bolide’ kwam de supercrack ‘Miljonair’, welke zijn erelijst bijeen vloog op de hokken van dorpsgenoot Tom Van Damme, waar hij dan door Raoul & Xavier werd terug gekocht… om op de kweekhokken Verstraete meteen uit te groeien tot een ‘stambeer’ waarop een deel van de huidige hokbezetting nog gebaseerd is. Tezamen met de formidabele ‘Uno’ en diens zoon ‘Solo’ (winnaar 1° Nat La Souterraine) vormde de ‘Miljonair’ de basis tot de ploeg duiven waarmee in de ’90-tiger’ jaren zwaar werd uitgehaald op de provinciale en nationale ‘grote halve fond’. Het was ook de periode dat Raoul van wal stak met oude en jaarse duivinnen op weduwschap… ze volgens het gekende stramien van 'niet sparen', liet vliegen tot het bij sommigen begon te ‘kraken’…  echter, de allerbeste ‘dametjes’ die deze strenge ‘selectie via de korf’ overleefden, groeiden bijna stuk voor stuk uit tot machtige kweekmoedertjes, en vormden zo een stuk de basis tot de successen van dit moment!

Echter, wanneer we vandaag de dag de kolonie Verstraete aanschouwen, dan kunnen we toch wel aangeven dat ondertussen ook op de nationale ’fond’ kettinguitslagen op papier worden geplaatst. De lichte ‘as-verschuiving’ kwam tot stand door de aankoop van 2 duivinnen van Cas De Graaff uit Arnemuiden (2 dochters van de 2° Nat Dax), en 2 duivinnen van Chris Hebberecht op de publieke verkoop in 2001… zijnde de ‘Blauwe Kathy’ (lijn ‘Pokemon’ x ‘Herbotsdivin’ x ‘1° Nat La SOuterraine Aelbrecht’) en de ‘Geschelpte Kathy’ (een superduivin als jonge duif, zelf 1° Asduif Jonge Fondtrophy… en dochter van de Barcelonacrack ‘Panda’, winnaars 3-jaars klassement Barcelona bij de BBC). Met de ‘Blauwe Kathy’ was het vrijwel meteen bingo in de kweek… de duiven van de ‘Geschelpte Kathy’ ontbeerden aanvankelijk  nog de ‘echte kopprijzen’. Tot Raoul dit op een inkorving meegaf aan Chris Hebberecht, die hem prompt de vraag stelde of hij die duiven wel al ‘ver’ genoeg had meegegeven? Raoul korfde daarop een zoon van haar – de ‘Topstar’-  in op de internationale Beziers voor jaarlingen… een loodzware vlucht die hij al winnend afsloot in het inkorfbureel te Eeklo, goed voor een 68° stek Nationaal tegen 9.191 jaarse. Als 2-jarige mocht hij nu naar Montauban, om er in loodzware omstandigheden opnieuw met de zegebloemen aan de haal te gaan, en op een 77° plek nationaal tegen 7.303 d. te eindigen! Meteen het sein om hem richting ‘kweekhok’ te verhuizen… een ‘gouden zet’ zo blijkt, want wanneer we vandaag de dag de fondploeg uit de Groenstraat even  bekijken, is het bijna al ‘Topstar’ wat er de klok slaat… Raoul & Xavier noemen hem onomwonden in koor, de ‘beste kweker’ die ze in hun bijna 44-jarige duivenloopbaan ooit op de hokken hadden! Bijna onvoorstelbaar hoeveel ‘fondtoppers’  deze kerel op zo’n korte tijd reeds op de wereld trapte… en hij is verre van het eind van zijn latijn! De 2 voornaamste afstammelingen, die deze explosie aan topkwaliteit het best kunnen illustreren zijn toch wel :

-‘Xtra’ (zoon ‘Topstar’): winnaar 1° Nat Cahors 5.425 d. en 21° Nat Brive 14.521 d. in ‘08

-‘Monar’ (kleinzoon ‘Topstar’): winnaar 1° Intnat Narbonne 12.605 d. in 2011 bij Etienne Meirlaen!

Deze kweeklijn van de ‘Topstar’ ligt niet alleen aan de basis van een schitterende reeks fondatleten die er momenteel de hokken bevolken… ze bracht ook meer ‘power’ in de kernlijn van de ‘Uno’ welke tot dan in hoofdzaak op de grote halve fond tot hooguit de ‘kleine fond’ werd ingezet. Hun aandeel in het winnen van de titel van ‘Algemeen Kampioen van België 2011’ was dan ook enorm, we zetten voor u even de prestaties op een rijtje welke daarvoor richting Halle werden gestuurd:

199° Nat Narbonne  6.428 d. (zoon ‘Topstar’ BE06-4296367)
193° Nat Perpignan 5.591 d. (zoon ‘Topstar’ BE06-4296594)
6° N.Zone Souillac 2.507 d. (Kleinzoon ‘Uno’ BE09-4269098)
24° Prov Cahors   1.589 d. (kleinzoon ‘Uno’ BE09-4269098)
35° N.Zone Limoges 6.706 d. (kleindochter ‘Topstar’ BE10-4210043)
64° Nat Montauban  9.091 d. (zoon ‘Topstar’ BE06-4296594)
3° Prov Chateauroux 4.571 d. (Vincent’-Waldack x lijn ‘Blauw Kathy’)
49° N.Zone La Soute 6.010 d. (zoon ‘Xtra’ BE11-4211041)
308° N.Zone Argenton 6979 d. (kleinzoon ‘Topstar’ BE11-4211067)
19° Noyon       336 d. (kleindochter ‘Topstar’ BE10-4210044)
21° Angerville    338 d. (kleinzoon ‘Topstar’ BE11-4211067)

Op de inkorving van de afsluitende nationale klassieker uit Gueret wist Raoul ons reeds te vertellen dat hij met een coëfficiënt van rond de 27% stond (26,6853% om precies te zijn) voor het ‘Algemeen Kampioenschap’, en vroeg ons of we geen kijk hadden op andere kandidaat winnaars voor deze titel… al kon er op Gueret uiteraard nog veel gebeuren. Toch was toen reeds duidelijk dat de Verstraetes heel dicht gingen eindigen… ze mochten uiteindelijk het hoogste podium op, als de ‘numero uno’ van ons land in 2011! Een meer dan verdiende titel, die er ook enigszins zat aan te komen, zeker nadat ze in 2009 al heel dicht waren, en ook 2 jaar op rij bij de ‘Belgische Verstandhouding’ tot primus werden uitgeroepen, met:

2° Algemeen Kampioen van België KBDB 2009
1° Algemeen Kampioen ‘Belgische Verstandhouding’ 2009
1° Algemeen Kampioen ‘Belgische Verstandhouding’ 2010

Noem het gerust een uitgebreid voorgerecht van hetgeen in het afgelopen 2011 werd gepresenteerd… waaruit blijkt dat ze te Oostakker nog lang niet denken aan het dessert, maar eerder van plan zijn er een lang ‘5-gangen-menu’ van te maken! Zie maar…

1° Algemeen Kampioen van België KBDB 2011
1° ‘All round’ Kampioen Belgische Verstandhouding 2011
1° Criterium der Azen Belgische Verstandhouding 2011
1° Provinciale Asduif Fond KBDB Oost-Vl 2011 (met ‘Magic Ace’)
1° Algemeen Kampioen FVOV (provinciale vluchten OVV-FVOV)
1° Algemeen kampioen FOndclub Eeklo (8e jaar op rij)
3° Algemeen Kampioen Belgische Verstandhouding

Wie deed het hen voor… en vooral, wie doet het hen na? Om een titel van ‘Algemeen Kampioen van België’ binnen te rijven, volstaat het niet om enkele goede duiven te bezitten… daarvoor zijn meerdere ‘crackduiven’ nodig, en bovendien moet er ook een stuk ‘all round’ karakter in de duiven schuilen… want er dienen koprijzen van snelheid tot ‘grote fond’ op de plank te komen, wil men kans maken op succes. Ingrediënten die te Oostakker op de Verstraetekolonie overvloedig aanwezig zijn… want Raoul & Xavier slaagden erin om dit ‘all round-gegeven’ in hun duiven in te kweken, door fond (lees: kracht en uithouding) in hun ‘grote halve fondduiven’ te brengen, en omgekeerd… voldoende snelheid en souplesse in hun fondduiven in te kruisen. Een kunst… zoveel is zeker, want de meesten onder ons bereiken hiermee net het omgekeerde effect, dan het beoogde resultaat! Eén der prototypes van dergelijke inbreng, uit de huidige vliegploeg, is zondertwijfel de excellente 2-jarige doffer ‘Magic Ace’, een echte klasbak, prachtig van lijf en leden, wiens oog ook ‘kweekcapaciteiten’ verraadt! Hij deed het als volgt:

-‘Magic Ace’ BE09-4269098

1° Prov Asduif Fond Oude KBDB 2011
1° Asduif Belgian Fondtrophy 2011
’11 Souillac  316 d. 1
    Nat  5.667 d. 56
’11 Cahors   259 d. 3
    Nat  8.105 d. 202
’11 Limoges   923 d. 23
    Nat 19.373 d. 344
’11 Tulle    258 d. 14
    Nat  5.124 d. 124
’11 Brive    491 d. 50
    Nat 10.089 d. 985
’11 Angerville 485 d. 7
  Noyon    195 d. 1
’10 Bourges  1.255 d. 12
’10 Gueret   522 d. 14
’10 Blois    406 d. 14 enz…

Hij is stamt uit een lijnenteelt naar stamduif ‘Uno 400/88’ (winnaar 1° Nat Bourges 10.992 d., 1° Prov Asduif KBDB ’89, en vader van de ‘Solo’: 1° Nat La Souterraine 25.545 d.).

Vader: ‘Magico’ BE01-4332011… zoon van ‘Uno’ x ‘Signorita’ (zelf 1° Prov Barcelona ’98 en 1° Prov Perpignan ’97)

Moeder: ‘Dochter Grand Cru Uno’ BE05-4105122… uit stervlieger en topkweker ‘Grand Cru Uno’ x ‘Blauwe Kathy’ (Hebberecht).

Voor de volledige pedigree: klik hier

Twee andere duiven welke mee tekenden voor de ‘nationale titels’ in 2011 waren de ‘Dochter Belstar 044’ en haar eigen ‘Nestbroer 043’, met volgende prestaties op hun actief:

-‘Dochter Belstar’ BE10-4210044

6° Beste duif van België Jonge over 4 nationale vluchten 2010 (PiPa-ranking)
Limoges    783 d. 2
  Nat  14.686 d. 18
Clermont   146 d. 3
Noyon    1.161 d. 5
Vierzon    413 d. 7
Blois     352 d. 15
Bourges    944 d. 19
Argenton   771 d. 23
L.Souterraine 662 d. 20  enz…

-‘Nestbroer 044’ BE10-4210043, deed het voortreffelijk in 2011 met:

Limoges    783 d. 5
Chateauroux  784 d. 19
La Chatre   486 d. 19
Argenton   680 d. 16

Vader: ‘Belstar’ BE08-4278004… klasrijke en vooral prachtige zoon van de ‘Topstar’ x ‘Blauwe Kathy’

Moeder: ‘Dochter Major’ BE07-4257028… dochter van de ‘Major 139/04’ x ‘Kleindochter Miljonair’

Voor hun uitgebreide pedigree: klik hier

De primus onder de jonge duiven, en grote hoop op de toekomst ten huize Raoul & Xavier Verstraete is dan weer de ‘Best Star’… een kerel die bulkt van het talent, bekijk met ons even zijn erelijst:

-‘Best Star’ BE11-4211041

1° Asduif Jonge Internat. Fondvereniging ’11 
1° Asduif Belgian Fondtrophy ’11 
Noyon     122 d. 1
La Souterraine 726 d. 4
Angerville   338 d. 19
Angerville   381 d. 30
Montrichard  608 d. 35
Argenton    792 d. 50
Gueret Nat 14.362 d. 682
Bourges Nat 31.719 d. 1739

De eigen nestzus van ‘Best Star 042/11’ won ook 2° Noyon 214 d., 2° Noyon 222 d. en prijs op de 4 nationale vluchten voor jonge duiven!

Vader: ‘Xtra’ BE06-4296522… winnaar 1° Nat Cahors 5.425 d., 21° Nat Brive 14.521 d., uit ‘Topstar’ x ‘Diva’

Moeder: ‘Lili’ BE07-427019… super kweekduivin, en dochter van ‘Mambo’ (kleinzoon ‘Uno’) x ‘Victoria’ (inteelt naar de ‘Uno’)

Voor hun volledige pedigree: klik hier

Al deze duiven zijn een perfect voorbeeld van hoe Raoul & Xavier er in geslaagd zijn om dat ‘all round karakter’ in hun duiven in te kweken… wat hen in staat stelt te schitteren met 1° prijzen en knalprestaties vanaf de halve fond tot op de verste drachten van de ‘grote fond’! Een werk van jaren, waarin ze werden geholpen door enkele uitzonderlijke ‘stamberen’ beschikkend over een blijkbaar onuitputtelijk gamma aan ‘dominante genen’ welke een bepalende factor hebben gespeeld, en zich verder hebben doorgezet in het nageslacht. We berichtten reeds uitvoerig over de exploten van deze super kolonie aangaande hun prominente titels in 2009 en 2010… we bespraken daar ook de spelmethode, en manier van begeleiden van hun duiven, geïnteresseerden kunnen dit hier nog eens nalezen (klik hier)

Raoul & Xavier Verstraete ruim 40 jaar onafgebroken aan de top van onze (inter)nationale duivensport… met deze titel van ‘Algemeen Kampioen van België 2011’ als absolute bekroning van dit jarenlang sterk spel… mooier kan toch niet? Denk maar niet dat ze daar te Oostakker nu op hun lauweren gaan rusten, nu Xavier zich ook ten volle op de duiven kan gaan concentreren… lijken nieuwe triomfen in het verschiet, en zeker niet veraf! Het nakende seizoen 2012 zal dit enkel bevestigen!

Enkel van de jongste topreferenties met R.&X. Verstraeteduiven!

-Yelena  (Et. Meirlaen): superkweekster uit een samenkweek met  ‘Topstar’ x ‘Marathon lady’. Ze is o.a. moeder van de ‘Monar’: 1° int. Narbonne 2011., de ‘Montauban’: 1° Prov + 5° Nat Montauban ’10 en 13° Nat Montauban ’11, en de ‘Montali’: 4° Nat Montauban ’11 en 12° Nat Montauban ’10.
-Plum K-Heinz (Germany):   1° + 3° nat. Narbonne 2009    (moeder 100% inteelt UNO)
-Chytil Lukas (Slovak):   1° + 2° nat Koblenz  723km  2010  + 2° nat. Ace  (Uno-lijn)
-Hok Vercammen Jos: stamduif Panter is een 100% Verstraete (Panter-Bol-Elviskruising)
-Pruski Chris (Polen):   Olympiade duif + prov ace 2009
-Grootmoeder van superkweker ‘Champion’ bij Chris Hebbrecht (Barcelona hen 310-85)
-Gaby Vandenabeele (samenkweek met ‘Topstar’ + ‘Xtra’ in 2009):  KIANA BE09-3095175 (Dochter uit Topstar xDght Bliksem) gekruist met de Bliksem lijn,  verkreeg Bert Vanden Berghe(Wortegem) 4291415-11, beste jonge duif die 1° Ablis 1.115 d. won, en geen enkel keer haar prijs miste!

Enz…