Raoul & Xavier Verstraete (Oostakker, BE) staan voor 45 jaar topduivensport

Een succesverhaal dat begon met de Gouden Bol in 1970, en dat nu - ruim 45 jaar later - nog steeds stand houdt met de dynastie van de Topstar en diens zoon Xtra. Het geheime recept: kweken uit superieure crackduiven, uit echte winnaars!

Een duivencarrière van 45 jaar ononderbroken aan de nationale top. Weinigen zullen het ooit kunnen voorleggen, laat staan evenaren. Al leek Raoul aanvankelijk eerder voorbestemd om in het paardenmilieu furore te maken. Raoul (straks 85) is een kerstekind - geboren 29 dec 1930 te Nevele – als kloeke boerenzoon. Zijn ouders droomden ervan dat Raoul de boerenstiel zou beoefenen, al  zag hij dat zelf niet echt zitten. Al snel bleek dat hij meer aanleg had voor de commerce, de koopkunst, het handel drijven. Dus trok hij mee op pad met zijn peter, die veekoopman was, en kwam zo in aanraking met het paardenmilieu. Vooral koerspaarden! Raoul te paard op Waregem Koerse… het leek in de maak, en zou zo gekund hebben. Toch was er toen ook al enige interesse in duiven en duivensport. En eens door die microbe gebeten…

Start te Oostakker

De vuurdoop in de duivensport kreeg een flinke por in de rug toen hij met zijn vrouw Lucrèse een kruidenierszaak overnam te Oostakker.   Verschillende klanten waren duivenliefhebber, en in het weekend ging hij al eens een pint drinken in zijn stamcafé… niet toevallig ook een duivenlokaal. De duivenverhalen die hij er week na week mocht aanhoren vormden de aanzet om ook zelf met duiven van start te gaan.
Wanneer Raoul iets aanpakt, wil hij het goed doen en er het maximum rendement uithalen. Zijn neus voor zaken doen,  naast opgedane ervaring in de paardenwereld, kwamen daarbij goed van pas. Daar leerde Raoul dat er maar één ding telt: klasse. Raoul omschrijft het als de ‘kunde om te presteren, om te winnen’.  Een gave of talent, dat ieder dier meekrijgt bij de geboorte. Afkomstig van de ouders.

Dus nam Raoul van bij de start het voornemen om enkel te kweken uit ‘winnaars’. Toen in zijn stamcafé een duivenverkoop (van één der toppers uit de streek, ene Theuninck uit St.Amandsberg) plaats vond, kocht hij er de topduivin van het hok. Een duivin met niet minder dan 11 x 1e prijzen achter haar naam, Zus Witkop (BE67-4399767) genaamd. De zoektocht naar een passende doffer duurde nauwelijks enkele dagen. Die vond Raoul in het Oud Bolleke (BE61-4147061) van Mathijs-Kets uit Lochristi… een supercrack met 14 x 1e prijzen (ook 2e Nat Londen) achter zijn naam op snelheid en halve fond.
U kan het al raden. Het Oud Bolleke werd aan Zus Witkop gekoppeld. Meteen het startschot van een carrière doorspekt met niks dan roemrijke triomfen, waaronder 4 nationale overwinningen (een vijfde ging verloren door eigen fout: controle te laat geklokt), en quasi alle prominente titels die er ook maar te winnen vielen…  met als top of the bill: meervoudig Algemeen Kampioen Belgische Verstandhouding en Algemeen Kampioen van België KBDB!
Oud Bolleke x Zus Witkop zetten meteen de absolute stamvader – zeg maar ‘de’ gouden stambeer – Gouden Bol BE70-4062007 op de wereld. Een van zijn beroemdste zonen is de Mirage BE76-4545884 (een fenomenale 1e prijswinnaar) die op zijn beurt vader werd van de Triller BE79-4223381 (zelf 1e Nat Asduif Fond). Andere fantastische pointeurs uit deze periode waren de Meteor, de Zilveren, en de Miljonair (afkomstig van Raoul, maar verdiende zijn strepen bij dorpsgenoot Tom Van Damme, waar hij door Raoul werd teruggekocht).

Wat opvalt aan deze succeslijnen is het sprekend gemak waarmee deze duiven 1e prijzen wonnen, soms met minuten vooruit. Een eigenschap die te Oostakker altijd voorop stond, ook bij de aankoop van nieuwe toppers en superieure crackduiven. Raoul en Xavier slaagden er door de jaren heen wonderbaarlijk in om deze eigenschap in hun stam te verankeren. Wie zei ook weer dat winnaars uit winnaars afstammen? In de schaduw van de O-L-Vrouwentoren van Oostakker Lourdes wordt dit reeds 45 jaar ononderbroken bewezen. Het predikaat ‘Hok der Mirakelen’ zegt alles over het dominante spel en de prestaties van de Verstraeteduiven gedurende (bijna) een halve eeuw topduivensport.

Van halvefondvirtuoos tot nationale fondtopper

Wat opvalt is dat de lijn van de Gouden Bol vandaag de dag nog een stuk in de stam verweven zit. Veredelt met het bloed van andere superieure winnaars en asduiven, zoals de Elvis, Panterlijn (van Theo Gilbert), Victory,  en in een later stadium de Uno (1e Prov Asduif Halve Fond KBDB en winnaar 1e Nat Bourges) en Admiral  (Desiré Acke). Duiven waarmee Raoul en zoon Xavier naam en faam verwierven de wereld rond. Hun actieradius situeerde zich grosso modo tot op de (grote) halve fond. Al deden de Verstraete duiven het ook op de fond verre van slecht. Fondduiven die afkomstig waren van vriend Robert Venus (lijn Supercrack Gruson en Witslager Desender: 1e Nat Asduif Fond KBDB), en later van Roger Florizoone (lijn Primus inter Pares). Hun prestaties werden vaak in de schaduw gevlogen – lees: overvleugeld – door de stuntmannen van de halve fond.

Onder impuls van zoon Xavier werd stilaan meer en meer de kaart van de nationale klassiekers getrokken. Met de grote halve fond in grote mate als uitverkoren actieterrein voor de duivinnen, en de fond voor de doffers. De Verstraeteduiven pakten wonderwel op deze van vriend en streekgenoot Chris Hebberecht. De aankoop van de Blauwe Kathy en de Geschelpte Kathy was op dat vlak een schot in de roos. Deze laatste werd moeder van Topstar… de stambeer van de huidige gouden generatie fondtoppers. Al mogen we ook het aandeel van de twee super kweekmoedertjes – Gravin en Maxima (beiden dochters 2e Nat Dax) – van Cas De Graaf uit Arnemuiden niet onderschatten in deze. Topstar werd op zijn beurt vader van Xtra (1e Nat Cahors), Kastaar, Bijou… en ligt ook aan de basis van nationale winnaars bij Etienne Meirlaen (1e Intnat Narbonne 2010), Erik Limbourg (1e Intnat Perpignan 2014) en Gaby Vandenabeele (1e Nat Tulle 2014). Stuk voor stuk kleinkinderen van Topstar. Fenomenaal!

Hoe wordt men kampioen en blijft men het?

Het succesverhaal te Oostakker is gestoeld op echte ‘kunners’! Op winnaars en asduiven. Een gans duivenleven lang was, is en blijft men te Oostakker op zoek naar uitzonderlijk getalenteerde duiven. Met ‘winnen’ als opperste talent. De topeigenschap waarop successen in de duivensport gestoeld zijn.  Onze betrachting was altijd om dit verder te kweken, over te planten op het nageslacht. Wie geen winnaars meer kweekt, boert achteruit… zingen Raoul en Xavier in koor. Geen speld tussen te krijgen. Al geven ze toe dat ze op dat vlak een stuk door het lot werden gediend. Onder hun toppers gingen steeds duiven schuil met een enorme erfkracht. Dominante kweekduiven. Dat was zo met de Gouden Bol, Elvis, Uno… en het jongste decennium met Topstar en Xtra.

Met dergelijke superduiven op het hok, zit je als liefhebber in een zetel. Als je een beetje ‘melker’ bent, zit je voor jaren op rozen, aldus Raoul. Verwonderlijk dat een groot deel van de liefhebbers dit nog altijd niet inziet of daar niet in gelooft. Die zoeken nog altijd heil in poeders en flesjes waar het succes niet te vinden is. In om het even welke (top)sport geldt er echter maar één stelregel … het is een kwestie van kunnen of niet. Ieder systeem van voederen, spelmethode en/of begeleiding staat of valt met de duiven die het moeten uitvoeren. Kijk om je heen, iedereen zal wel een naam kennen van een liefhebber die jaren de pannen van het dak speelt, om dan plots in de anonimiteit te verdwijnen. Op hetzelfde hok, dezelfde liefhebber met dezelfde knowhow, voeding, begeleiding, flesjes en pilletjes zo u wil… doch, het lukt niet meer. Is die dan plots zoveel dommer geworden? Raoul lacht… het antwoord is heel simpel: de goei, de echte winnaars zitten er niet meer. Punt uit. Al de rest is larie!

Nee, te Oostakker geloven ze reeds lang niet meer in fabeltjes. Met talent wordt je geboren. Via training, opleiding en begeleiding moet je daar  het maximale rendement trachten uit te halen. De taak van de melker. Maar met een ezel Waregem Koerse winnen? Forget it! Zonder klasse, zonder talent gaat het niet. In om het even welke sport. Vandaar dat hier altijd bijzondere zorg werd besteed aan de samenstelling en de uitbouw van het kweekhok. Want het kweekhok is nog altijd het kloppend hart van een duivenkolonie. Als leverancier van talent! Eens die bron opdroogt, is het over en out. En gezien Raoul en Xavier nog altijd geloven dat niemand kan geven wat hij zelf niet heeft, was het streefdoel altijd: kweken uit echte supercracks, echte winnaars en asduiven. Uit duiven die bewezen hebben tot iets meer in staat te zijn dan de rest. Een gave die ze kunnen doorgeven aan hun nageslacht. Het ideale recept tot succes.
Daarvan zijn Raoul en Xavier Verstraete het levende bewijs, met 45 jaar topsport gestoeld op klasseduiven, op echte winnaars!

Successen wereldwijd met Verstraeteduiven

De Verstraeteduiven presteerden opnieuw opperbest in 2015. Met een reeks zegepalmen en de titel van 1e Kampioen Fond Jonge 2015 in Fondclub Lokeren als resultaat.  Je reinste bewijs dat het kweekhok nog altijd op punt staat. Als leverancier van jeugdig toptalent. Ellenlange lijsten met bewezen topvliegers willen we u besparen. Enkel de topduivin uit 2015 brengen we even in de schijnwerpers.

-Asduifke 2015 BE12-4140249

2.Asduif lichte Fond 2015 Fondclub Lokeren
25. Zone A2 Gueret     4.003 d. ’15
28. Zone A2 Chateauroux I  5.418 d. ’15 (1. Lokaal 301 d.)
123 Nat La Souterraine   4.161 d. ’15
204 Zone A2 Montluçon    2.686 d. ’15
677 Nat Argenton I     12.187 d. ’15
334 Zone A2 Bourges I    4.700 d. ’15
740 Zone A2 Chateauroux II 3.150 d. ’15

Op haar palmares stonden reeds volgende toppers:

35. Zone Gueret       7.174 d. ’12
95. Prov Bourges      2.635 d. ’13
254 Prov Chateauroux I   4.657 d. ’13
270 Nat Argenton      25.949 d. ’12
274 Zone Argenton      4.880 d. ’13

Bekijk hier de volledige erelijst van deze crackduivin.

Haar asduiftitel is het resultaat van 7 weken topsport op rij in 2015, waar ze het eerste luik van 7 nationale vluchten op rij (6 x minstens per 10-tal), met succes afwerkte. Deze superduivin is zowat het prototype van de moderne Verstraeteduif. Haar pedigree is een mix van quasi alle oude succeslijnen waarmee te Oostakker furore werd gemaakt op de  halve fond (Panter-Admiral-Maxima-Solo-Elvis-Victory) met vooral heel veel ‘Uno’-bloed er in verwerkt.

Het beste bewijs van topklasse is volgens Raoul en Xavier nog altijd het sterk presteren van eigen duiven op andere hokken. De recentste (inter) nationale zeges op Belgische bodem las u reeds hogerop. Dagdagelijks stromen nieuwe referenties binnen van over gans onze aardbol. We selecteerden er de meest spraakmakende  uit 2014-15 voor u uit:

-1e Beste Tulleduif van België 2012-2014 – over 3 jaar (supercrack Durango) bij Geert en Annick Vanrenterghem (moeder is een Verstraete duif, kleindochter Topstar)
-1e Nat Asduif Halve Fond en 2e Nat Asduif Snelheid 2015 Roemenië bij Dulca Lulian-Boekarest (uit kleinzoon Topstar x Bolide). De Nat Asduif Halve Fond won uit Dubasari (339 Km) 1/2619, 4/3299, 4/2002, 4/1769, 19/8993 en 41/6043…
-1e Asduif Liaoning Pan Jin Zheng Ben One-loft-race (6.800 d.) van Xue Di Chemical (kleinkind Bijou)
-2e Nat Asduif Halve Fond 2015 Denemarken (kleinzoon Uno-Figo)
-Olympiadeduif 2015 Budapest van Fr. Marchat-Austria (ring 301-12-1877)
-1e Nat Ipres UK open 4.500 d.  2015 van Robert Pugh (uit Figuno x halfzus Topstar)
-1e Quiévrain 15.158 d. in 2015 bij Lei Devries (NL) met Miss Uno NL15-121111
-Zoon Xtra ligt bij Chris Hebberecht aan de basis van twee 1e prijswinnaars in 2015, met name:
de 11-260: 1e Brive en 8e Nat 8.331 d., 1e Libourne en 38e Nat 5.024 d.
de 14-189: 1e Libourne en 26e Nat 5.890 jaarse.
-1e Asduif 2014 O-Vl Jeugdclub bij Georg & Maxim Lannoo  (directe zoon Major)

Goed spelen, het is nog altijd het resultaat van goed kweken. Wie er in slaagt om jaar na jaar nieuwe topduiven, nieuwe klasbakken te kweken zal het lang uitzingen aan de top van de duivensportladder. Zelfs 45 jaar en meer, zoals Raoul en Xavier Verstraete. Duiven werden er nooit gespaard. Alles veel en hard spelen, om de klasse te ontdekken, het kaf van het koren te scheiden. Talent en kunde lees je immers af op het uitslagenbord. Enkel de allerbesten, de echte klasbakken gaan dan op de kweek. Dit is aan de Groenstraat te Oostakker het recept, de succesformule voor 45 jaar topduivensport.  Fantastisch!

Enkele prestaties uit 2015

06/6: Chateauroux (500 Km) 301 oude: 1-18-33-39-42… (11/16)
06/6: Chateauroux 436 jaarse: 4-16-17-19-38-44… (14/25)
13/6: Cahors (750 Km) 131 oude: 3-15 (2/4)
13/6: Gueret 232 oude: 3-10-20-25-30-46… (8/10)
20/6: Limoges (646 Km) 149 jaarse: 17-19-24-33 (4/6)
20/6: Limoges 198 oude: 15-16-37-62-63 (5/11)
20/6: Montluçon 176 oude: 12-17-19-23-39-41-43-60 (8/10)
20/6: Montluçon 353 jaarse: 6-8-23-52 (4/11)
21/6: Noyon (177 Km) 358 jonge: 1-5-6-14-19-22-26-33-39…
29/6: Argenton 177 oude: 1-6-9-14-16-31-31-34 (8/9)
06/7: La Souterraine 58 oude: 1-4-8-15-20 (5/8)
11/7: Brive 218 jaarse: 8-13-14-18-19-20-23-28-40-45-46-56 (11/12)
18/7: Bourges (454 Km) 298 jonge: 2-3-11-44-51… (8/14)
25/7: Tulle (632 Km) 88 oude: 11-13-16-18-19 (5/10)
22/8: La Souterraine (563 Km) 198 jonge: 3-8-12-18-19… (7/19)
29/8: Issoudun (480 Km) 319 jonge: 7-11-16-23-77-84-98… (8/19)
06/9: Chateauroux 226 jonge: 3-8-24… (6/14)