Raoul & Xavier Verstraete - Oostakker (BE) De meest gelauwerde kolonie van België in 2009

Vlakbij de toren van ‘Onze Lieve Vrouw’ van Oostakker - Lourdes werd al menig stukje duivengeschiedenis geschreven op de hokken van vader Raoul en zoon Xavier Verstraete. Bijna 40 jaar ononderbroken duivensucces… toegegeven, het is aan weinigen onder ons gegeven.

Ze zullen al van heel ver moeten komen om het palmares dat de kolonie Verstraete gedurende deze jaren wist neer te zetten, te kunnen evenaren… laat staan, te overtreffen! Hun recept dat aan de basis lag van deze ellenlange rij topsuccessen was en is nog altijd… ‘topduiven’! Dat Raoul & Xavier een aangeboren ‘feeling’ hebben voor topduiven staat dan ook buiten kijf. Niet alleen op eigen hok… maar ook wanneer zich links of rechts één of andere opportuniteit voordeed, werd niet getwijfeld om de ‘supercrack’ of ‘super kweker’ in kwestie, aan te kopen en te Oostakker op de rijke kweekzolder onder  te brengen. Een strategie die aan de basis lag en ligt van jarenlange topprestaties en een karrenvracht aan titelgewin… iets waarvoor ze de titel van ‘Hok der Mirakelen’ kregen opgespeld! Het sportseizoen 2009 vormde opnieuw een hoogtepunt in hun rijk gevulde carrière… op het vlak van gewonnen titels en kampioenschappen… misschien wel hun beste seizoen ooit! Hierbij een greep uit de voornaamste titels uit 2009 op een rijtje:
1° Algemeen Kampioen Belgische Verstandhouding –Entente Belge 2009
1° Kampioen ‘Zesdaagse’ Belgische Verstandhouding (met kompaan Chris Hebberecht)
1° Champions League Jonge (met 1-2-3° getekende op de 4 nationaals)
2° Algemeen Kampioen van België KBDB 2009
2° Algemeen Kampioen FVOV
2° Kampioen FVOV Jonge Duiven
3° Interprovinciaal Kampioen Jonge FVOV
1° Algemeen Kampioen ‘Fondclub Eeklo’ 2009 (voor de 7° maal)
2° Kampioen ‘Zware Halve Fond’ Jonge te Eeklo
2° Algemeen Kampioen 4-D. Zwalmvallei
1° Asduif Zwalmvallei  (400-600 Km races, met de ‘122-05’ dochter ‘Grand Cru Uno’)
2° Junior Cup
7°-8°-11°-15° Prov Asduif Fond Oude KBDB 2009

Enz…
Dit is gewoon de meest gelauwerde kolonie van ons land welke in nagenoeg alle vooraanstaande kampioenschappen met provinciale en nationale uitstraling in de ‘top-3’ terug te vinden is in 2009!

40 jaar onafgebroken topsuccessen
Het moet zo rond de periode van 1968 geweest zijn dat Raoul & Xavier een flitsende start namen in de duivensport. In hun aanvangsjaren schitterden ze vooral op de snelheid en de halve fond… het was in deze periode dat de legendarische ‘Gouden Bol’ (Olympiadeduif Sportklasse ‘73) en zijn directe nazaten vaak ‘terreur’ zaaiden onder het duivenpeloton. De succeslijnen van deze ‘Gouden Bol’, de ‘Mirage’, de ‘Triller’ (Nat. Asduif KBDB Fond Jonge, 1° Prov Bourges en zoon ‘Mirage’… en dus kleinzoon ‘Gouden Bol’)  en de ‘Zilveren’ piloteerden de Verstraetekolonie binnen de kortste keren richting ‘nationale’ en internationale’ top… om er nooit meer weg te gaan! In hun voetsporen volgden de lijn van den ‘Elvis’ (1° Nat Asduif Duitsland), de ‘Rapido’ (1° Prov Asduif Fond ’82) en de ‘Panter’(2 x 1° Prov Orleans) van Theo Gilbert uit Zulte, later kwamen dan de ‘Miljonair’ en de ‘Bolide’(6  x 1° Prijs en inteelt ‘Gouden Bol’) op de proppen… en voor het verdere werk kwamen er duiven van Robert Venus uit Oeren-Alveringem, waaronder de lijn van de wereldberoemde ‘Supercrack Gruson’ (3 x 1° Nationaal winnaar). Een volgende toptransfer was zonder twijfel de wonderbaarlijke ‘UNO’ (winnaar 1° Prov Asduif Halve Fond KBDB en 1° Nat Bourges jaarlingen)welke onder meer vader werd van ‘Solo’, winnaar 1° Nat La Souterraine ’91… en van een hele reeks aan uitzonderlijk toptalent zowel op de vlieg- als kweekhokken Verstraete... onder meer in kruising met ‘Victory’ (1° Prov Asduif Halve Fond & Fond Jonge KBDB ’89). De kern van de huidige toplijnen stamt ook uit deze periode met duiven als de ‘Admiral’, de ‘Superkweker 343/98’ (via samenkweek met Roger Debusschere) en de ‘Cadillac’. Situeren de successen zich hier grotendeels op de provinciale en nationale ‘grote halve fond’ tot de ‘lichte fond’… dan kwam er de jongste seizoenen een kentering richting topprestaties op de vluchten van de ‘nationale fondkalender’ via de inbreng van een 4-tal super kweekduivinnen… 2 afkomstig van Chris Hebberecht uit Evergem, 2 van Cas de Graaff uit Arnemuiden (NL):
-bij Chris Hebberecht waren dit de ‘Blauwe Kathy’ en de ‘Geschelpte Kathy 502/01’ (1° Asduif Fond Jonge ’01 Nat. Fondtrofee en dochter van ‘Panda’: winnaar 3-jaars klassement Primus Inter Pares Brugse Barcelonaclub)… welke gekoppeld aan de ‘Cadillac’, moeder is van de huidige sterkweker ‘Topstar’  03-4343129, winnaar
1° lokaal & 66° Nat Beziers 9.191 d.in 2004
1° lokaal & 77° Nat Montauban 7.303 d. in 2005
alvorens zijn duivels te ontbinden op het kweekhok)… volgens Raoul & Xavier veruit de beste kweker die ooit op hun hokken heeft vertoefd… en vader van hun huidige generatie aan ‘supertalent’, waaronder wonderboy ‘XTRA’: winnaar
1° Nat Cahors 5.425 d. in 2008
21° Nat Brive 14.521 d. in 2008
Gekoppeld aan ‘Ourasi 980/98’ is deze ‘Geschelpte Kathy’ dan weer moeder van ‘Belga Queen’: 2° Nat Asduif Fond Yearlings Cureghem Centre 2007 en 5° olympiadeduif Marathon (zie verder).
-Bij Cas De Graaff bekwamen Raoul & Xavier 2 dochters van zijn 2° Nat Dax, zijnde ‘Maxima’ (moeder van ‘Major’, mmar ook vande 53° Nat Narbonne 6.801 d, 91° Nat Barbonne, 196° Nat Brive 16.007 d, 319° Nat Montauban, 289° Nat Cahors, 2° St.Vincent… ) en de ‘Gravin’. Gekoppeld aan de ‘Flippo’ werd de ‘Gravin’ moeder van topduivin ‘DIVA 099/03’: winnares 1° Prov Dax 934 d., 2° Intnat 1.930 Hens en 6° Nat Dax 4.534 d. in 2005! Deze duivin werd gekoppeld aan ‘Topstar’ dan weer de moeder van voornoemde nationaal winnaar Cahors, de ‘XTRA’!
De jongste versterkingen kwamen er via samenkweek met Gaby Vandenabeele (met Topstar en Xtra), met Chris Hebberecht, met de 2° Nat Asduif 2009 van Daniel Verstichel, en met Luc Waldack. Het actuele hokbestand is dus in grote lijn gestoeld op stamduif ‘Topstar’ met zijn kinderen, kleindkinderen, halfbroers en halfzusjes, in kruising met hoger geciteerde duiven en de oude stam.
Met deze mix van duiven trachten Raoul & Xavier de moderne ‘all roundduif’ te kweken welke ‘top’ kan vliegen van pakweg 300 tot 900 kilometer!

Spelsysteem

We kunnen stellen dat het ganse spelsysteem zowat gebaseerd is op het weduwschap, al ondervond Xavier dat jonge duiven op hun nestje verraderlijk uit de hoek kunnen komen, en niet zelden de hoofdvogel weten mee te graaien.  De jonge duiven van de 1° en 2° ronde, een 100 à 120 stuks uit zowel kwekers als de beste vliegduiven, worden er duchtig aan de tand gevoeld… en alles behalve gespaard. Waarop Raoul er lachend aan toevoegt… ik ben er ondertussen 79… waarom zou ik nog een duif moeten sparen? De jongen worden verduisterd van begin maart tot zowat midden juni of de langste dag. Daarna worden ze ook nog bijgelicht… al twijfelt Xavier er soms aan, of dit echt wel nodig is… en misschien nefast voor de verdere carrière van hun doffertjes. De duiven blijven in ieder geval zo lang mogelijk samen, tot  net voor de eerste nationale vluchten voor jonge duiven… dit met de bedoeling om zoveel mogelijk ‘koppeltjes’ te hebben onder de jonge duiven op dat moment. Dan worden ze gescheiden en verder gespeeld op de schuifdeur. Ze komen dan 1 uurtje samen net voor de inkorving. Enkel een 5-tal van de betere duivinnen worden gekoppeld aan een oude doffer en vliegen op nest… kwestie van niet alle eieren in dezelfde schaal te werpen. Bovendien kan je op nestduivinnen vertrouwen als op een horloge, voegt Xavier er nog aan toe… de hevigste duivinnen zijn op hun ideale neststand vaak de toppers… de ‘winnaars’ op de vluchten. Alle duivinnen vliegen wekelijks afwisselend een provinciale ‘grote halve fondvlucht’ van het OVV-FVOV en een ‘nationale fondwedstrijd’. De doffertjes vliegen normaal enkel om de 2 weken een nationale wedstrijd, al durft Raoul voor de laatste Gueret al wel eens enkele van de betere doffertjes thuis laten, met het oog op de toekomst. Maar het overgrote deel vliegt dus de 4 nationale fondvluchten voor jonge duiven. Alles spelen en uittesten, en hierna streng selecteren… de enige rechte weg naar succes, volgens onze gastheren! En wie durft of kan hen tegenspreken? Ruim 40 jaar topprestaties bewijzen hun grote gelijk!  Jonge duiven in conditie kunnen tegen een stootje, aldus Raoul… en in augustus speel je ‘sterke jonge duiven’ niet zo vlug kapot! Motivatie is en blijft echter de basis tot succes… een plankje of donker hoekje hier, een doos of een extra kiertje daar, wat extra stro enz… het zijn vaak kleine dingen die de extra motivatie tot succes uitmaken, en waar de attente liefhebber moet op inspelen. Duiven vertellen vaak op voorhand of ze zich op één of andere ‘stunt’ aan het voorbereiden zijn… je moet het alleen als liefhebber wel zien of opmerken!
De jonge duiven worden wel vooraf veelvuldig opgeleerd, men start hiermee vanaf eind april. Vooraleer ze met de maatschappij de ‘grote mand’ ingaan, hebben ze er vaak reeds een 15-tal leervluchtjes opzitten, startend vanaf een  5-tal Km tot aan de Franse grens… met het doel de jonge duiven te trainen op oriëntatie… ervaring gaat immers nooit verloren! Een goede voorbereiding is steeds een goede basis voor later… want zelden wordt hierna nog een duif verspeeld. Er staat ook steeds een open korf (grote reismand zoals in de maatschappij) op het hok waar de jonge duiven vrij in en uit kunnen lopen, en zo ook leren eten en drinken in de mand… dat bespaard hen later extra stress in de mand, omdat ze hiermee reeds vertrouwd zijn geraakt.

De oude duiven vliegen echter volgens het principe van het totaal weduwschap. De halve fond en fondduiven, oude en jaarse, vertoeven immers allen op hetzelfde hok. Een 22 tot 24 koppels worden op deze manier gespeeld, terwijl er ook nog een 15-tal losse duivinnen, zonder vaste partner worden gespeeld. Daarnaast is er ook nog een ploeg doffers (15-tal, de oude fondploeg) die volgens het klassieke weduwschap worden gespeeld. Meestal doen enkele van de vliegduiven aan vroege kweek, al is dit zeker geen stelregel op zich… maar eerder een kwestie van afwisseling, en niet al zijn eieren in dezelfde schaal werpen. Een 2e koppeling volgt dan rond 1 april, en na een korte broedperiode vangt het weduwschap aan. Ook de oude duiven worden steeds goed opgeleerd, soms tot 8 à 10 keer tot de Franse grens. Daarna gaat het vrij snel via Noyon (of Clermont) naar de halve fond uit Angerville… en de 2e week van mei volgt voor de meesten reeds de provinciale Blois, voor de fondploeg is dat normaal een weekje later Vierzon, als voorbereiding op Brive. Ook hier gaan de duivinnen nagenoeg wekelijks de mand in vanaf Blois op de provinciale en nationale ‘grote halve fondvluchten’… voor de doffers is dit om de 2 weken. Zijn er duivinnen die onderling paren, of zelfs een nestje bouwen… geen probleem, dan gaan ze op die manier de mand in. Zolang ze maar gemotiveerd zijn, en willen ‘thuis’ zijn… maakt dat niet zoveel uit! Onze gastheren hebben zich door de jaren heen enkele basisprincipes eigen gemaakt, deels uit eigen ondervinding… welke een leidraad vormen tot hun succesvol duivenspel. Zo ondervonden ze in Oostakker dat duivinnen het ‘sterke geslacht’ zijn  in de duivensport, zowel op de vluchten als op de kweek. De dametjes kan men immers zonder probleem wekelijks een vlucht van 500 Km onder de vleugels schuiven… eens op de kweek zijn zij het die voor de eitjes moeten zorgen, eitjes die alle nodige voedingsstoffen moeten bevatten voor de ontwikkeling van het ‘jonge kampioentje’ in het ei… en bovendien bepaalt de duivin ook het ‘geslacht’ van de toekomstige jonge duif!

De selectie gebeurd op vluchten vanaf 500 Km… fond liegt nooit, aldus Xavier… hoe groter de afstand, de te meer de ‘klasse’ van de duif een bepalende factor gaat spelen. En, let er maar op… fondduiven hebben altijd een ‘goede pluim’, noodzakelijk om de vaak wisselende weersomstandigheden op hun terugreis van de fondvluchten met succes te doorstaan. Ook de motivatie, en de overdracht van deze motivatie van de melker op de duif in kwestie… speelt een niet te versmaden rol. Een duif komt in eerste instantie naar huis voor zijn ‘territorium’, dan pas voor zijn partner… zaken die je als liefhebber in uw voordeel moet trachten uit te spelen. Ook het hokklimaat speelt een belangrijke rol. Droog en warm… beter te warm, dan koud… dus voorzichtig zijn met de verluchting van de hokken, en zeker geen ‘tocht’ op de hokken! Alle hokken zijn dan ook voorzien van een vloerverwarming, en op de bodem liggen roosters of een dikke laag stro.

Op medisch vlak benadrukt Xavier enkel het hoogst nodige te doen. Vele liefhebbers spelen op dat vlak echt met vuur. Het is beter om één doorgedreven kuur te doen van 7 dagen, dan 2 kuurtjes van 3 dagen, laat staan een ontsmetting van 1 dag bij thuiskomst! Een 3 à 4-tal weken voor de aanvang van de nationale fondkalender krijgen de duiven normaal en kuur van 10 dagen  tegen paratyfus (maar geen inenting). Tegen trichomonas wordt bij een eerste koppeling behandeld gedurende 5 dagen, wat nog eens wordt herhaald net voor de start van het vliegseizoen. Tijdens het seizoen volgt om de 3 à 4 weken een pilletje Flagyl… en dat moet normaal volstaan. En voor de koppen? Een 5-tal dagen Soludox net voor het seizoen, een kuur die midden het seizoen nog eens wordt herhaalt, afhankelijk van de conditie van de vliegploeg. Voor de rest wordt enkel gewerkt met opbouwende en conditie ondersteunende producten, vooral van de firma ‘Klaus’ met ‘Jet 2000’ (een jodiumpreparaat), Geniespulver (aminozuren), ‘Kombi-olie’, Picorin min Mix… en electrolyten + honing bij thuiskomst van de vluchten voor een snelle recuperatie… en eenvoudige maar onmisbare producten als appelazijn, biergist en vitamines. Nogmaals, benadrukt Xavier,het zijn ‘ondersteunende’ producten… maar noodzakelijk, zeker als je zoals wij de duiven een zwaar programma laat afwerken, waarbij de duivinnen nagenoeg wekelijks in de dans worden gegooid, maar ook de meeste fondmannen bijna allen 4 (tot soms 5) nationale fondvluchten afwerken per seizoen. Recuperatie en opbouw… een niet te versmaden aspect in onze moderne duivensport. In het begin van de week krijgen de duiven rijkelijk een lichte mengeling (Vandenabeelemengeling), de laatste dagen worden ze opgevoederd met sportmengeling en vooral veel vetten naar de dag van inkorving toe onder de vorm van de ‘Energy-mengeling’, extra snoep en pinda’s! Laat één ding duidelijk zijn: met veel medicatie kan je het nooit lang volhouden, en zeker geen 40jaar aan de top van de internationale duivensport standhouden, zoals Raoul & Xavier dit hebben bewerkstelligd!

Wie doet beter?
Het grote aantal uitzonderlijke ‘crackduiven’ dat door de jaren heen te Oostakker het levenslicht zag en boven Oostakker – Lourdes rondvliegt, hun beresterke prestaties… zich op het eind van de rit vertalend in superieur ‘titelgewin’ in meerdere kampioenschappen… bewijzen niet alleen het grote gelijk van hun aanpak, maar evenzeer de sterkte… zeg maar de ‘heel grote klasse’ van de Verstraete-duif! Momenteel is het zowat al ‘TOPSTAR’ wat de klok slaat… Raoul & Xavier verklaren in koor: de beste kweek- en vliegduif die ooit op ons hok heeft vertoefd, nee… we hadden nooit een betere. En hij is nog in de volle fleur van zijn leven… en dus ver van het einde van zijn latijn. Zijn palmares kon u hoger reeds bekijken, laten we ons dus concentreren op zijn kweekresultaten:

Onder zijn directe kinderen treffen we volgende topvliegers aan:
-‘XTRA 522/06’: 1° Nat Cahors 5.425 d, 3° Nat Zone 4.381 d. + 21° Nat Brive 14.521 d., 3° Chateauroux 605 d., 5° Chateauroux 1.037 d.
-‘609-06’: 1° Chateauroux 561 d. + 3° Prov 2.853 d.
-‘007-07’: 83° Nat St.Vincent I 7.356 d., 87° Nat St.Vincent II 8.628 d., 2° Epehy 149 d.
-‘254-07’: 32° Nat Zone Souillac ’09 en 85° Nat Tulle 5.676 d. ‘09
-‘367-06’: 70° Nat Montauban 7.203 d. ’09, 3° Nat Zone Cahors 1.834 d., 3° Chateauruox 605 d.
-‘408-06’: 54° Nat Zone Brive 4.381 d. ‘08
-‘077-09’: 2° Noyon 241 d. ‘09
-‘088-09’: 16° Gueret 522 d., 21° La Souterraine 798 d., 68° Argenton 1.025 d. in ‘09

Enkele kleinkinderen deden het reeds als volgt:
-‘024-08’: 1° Bourges 1.175 d. + 19° Nat Bourges 41.783 d. in ’08, 1° La Souterraine 715 d. ‘08
-‘075-07’: 1° Giessen 360 d. in ‘07
-‘083-07’: 187° Nat Tulle 5.676 d. ‘09
-‘045-07’: 253° Nat Souillac ‘09
-‘101-07’: 1° Orleans 392 d.
-andere kleinkinderen van ‘Topstar’ wonnen in 2009 onder meer 2°-4° Noyon 503 d., 7°-9°-13° Bourges 1.255 d., 7°-8° Argenton 1.025 d., 19°-21°-28°-39° La Souterraine 798 d….
Onder zijn halfbroers en halfzusjes duiken ook nog meerder excellente duiven op, de voornaamste onder hen zijn alvast:
-‘Belga Queen 399-06’ (dochter van ‘Ourasie 980/98’ x ‘Kathy 502/01’), ze won:
2° Nat. Asduif Cureghem Centre Yearlings ‘07
72° Nat Irun 8.967 d. in ‘07
71° Nat St.Vincent 6.521 d. in ‘07
24° Intnat Tarbes 2.235 Hens in ’08, 248° Intnat Tarbes 12.537 d.
73° Intnat Narbonne 1.464 Hens in ’08
17° Intnat Narbonne 2.282 Hens in ’09, 183° Intnat Narbonne 14.505 d.
132° Intnat Pau 1.753 Hens in ‘09
-‘110-05’: 59° Nat Montauban 6.187 d.
-‘Forza 040-07’ (zoon uit halfbroer ‘Topstar’) won o.a.:
14° Nat Cahors 7.347 d. in ‘09
5° Argenton 657 d.
396° Nat Limoges 11.869 d. in ‘09
402° Nat Souillac 7.597 d. in ‘09
424° Nat Perpignan 7.364 d. in ‘09
-‘021-07’ (uit halfbroer ‘Topstar’) won:
118° Nat Brive 17.456 d. in ‘09
119° Nat Zone Souillac ‘09
259° Nat Limoges 11.869 d. ‘09
290° Nat Limoges Yearlings 16.012 d. ‘08

Laat het voor eenieder duidelijk zijn… dit is zonder meer één der beste kweeklijnen van ons land op dit moment… en bovendien een kweeklijn in volle ontbolstering, waar het laatste stukje geschiedenis zeker nog niet van geschreven is! Een lijn die in kruising met de Cas De Graaff duifjes voor echt ‘toptalent’ heeft gezorgd. Een andere telg uit die Cas De Graaff-duivinnen die zich profileert als één der topfiguren op het vlieghok is
-de ‘Major’ 04-4284139 (zoon van de ‘Admiral 032/94’ x ‘Maxima 216/01’), hij won o.a.
236° Nat Limoges 13.581 d. in ‘06
223° Nat Souillac 6.475 d. in ‘06
467° Nat Bourges 19.084 d. in ‘07
196° Nat Brive 16.007 d. in ‘08
183° Nat Brive 17.446 d. in ‘09
188° Nat Tulle 5.676 d. in ‘09
151° Nat Souillac 7.597 d. in ’09 (64° Nat Zone A 3.290 d.)
141° Nat Limoges 11.869 d. in ‘09
970° Nat Montauban 7.203 d. in ‘09

Naast deze nieuwe succesrijke kweeklijnen is er natuurlijk ook nog steeds de kernlijn van de legendarische ‘UNO’… welke hoofdzakelijk op de provinciale ‘grote halve fondvluchten’ tot de ‘lichte fond’, nog steeds furore maakt . Eén der beste vliegduivinnen van het hok op dit moment is zonder twijfel de ‘Dochter Grand Cru Uno 122/05’, zij won onder meer
1° Asduif Zwalmvallei (400-650 Km tegen meer dan 400 leden)
1° Chateauroux 489 d…
En won op 4 jaar tijd meer dan 40 prijzen op vluchten tussen de 150 en 600 Km!
Ook de ‘Figuno’ zette in 2009 ook 3 excellente jonge duiven op de wereld met:
-‘090-09’: 1° Noyon 418 d.
-‘057-09’: 2° Noyon 509 d., 10° Argenton 1.025 d., 72° Prov 8.004 d. en 343° Nat Argenton 23.900 d… won 10 prijzen op 12 vluchten
-‘058-09’: won 11 prijzen op 12 vluchten
Een ander topproduct uit de ‘Uno-lijn’ is de ‘019-07’ komende uit ‘Mambo 019/04’ x ‘Victoria 092/03’ (beide ouders verkocht op PiPa). Deze ‘019-07’ won:
1° Dudelange 793 d. ‘07
28° La Souterraine 646 d. ‘07
6° Poitiers 475 d. ‘09
37° Limoges 620 d.
13° Chateauroux 517 d.
7° Argenton 312 d.
22° Limoges 422 d. en 397° Nat 11.869 d. enz…

En dan is er ook nog de ‘Blue Xavier 078/07’ (een inteeltproduct ‘Uno’) die bij Mr P.Grioss in Oostenrijk onder meer won:
1° Asduif St-Polten 2009 (870 pkt)
1° Frankfurt 1.412 d. (530 Km)
5° Nat Asduif Oostenrijk 2009
Deze ‘Uno-lijn’ bewijst reeds 15 jaar aan een stuk zijn grote waarde, niet alleen bij op de Verstraetehokken te Oostakker, maar ook op verschillende andere hokken wereldwijd, denken we maar aan Kees Bosua die geschiedenis schreef met deze Uno-lijn. Jaarlijks stromen zo een karrenvracht aan referenties binnen, met liefhebbers die topsuccessen vonden via de input van de Verstraeteduiven in hun kolonie. Meer dan 750 verschillende liefhebbers welke 1 of meerdere 1° prijzen wonnen met ‘hun’ Verstraeteduiven… het kan tellen. Referenties die stilaan de vorm van een ‘lijvig’ boek beginnen aan te nemen, enkele van de voornaamste en meest recente zijn
-Krysztof Pruski: 1° Asduif Poland Kat A (100-400 Km) ’08-’09 Sosnowiec (lijn Uno x ‘Bol’ x ‘Miljonair’)
-Ernst Nebel: won 1° Asduif van Duitsland (met Charly) en was leverancier van de 1° Asduivin van Duitsland (Charline)… (Uno-lijn)
-Pasztor Robert: 1° + 3° Asduif Hongarije 2009
-Chris Hebberecht: best jaarling + beste jonge duif 2009 zijn 50% Verstraeteduiven. Overigens de grootmoeder (310/85) van de beroemde ‘Champion’ (2° Nat Asduif Fond KBDB) is een Verstraete duif
-Gebr Van Landeghem: 1° Nat La Souterraine 17.895 d. in 2009 (Panterlijn via Alfons Slaets)
-Gebr Van de Heuvel: 1° Olympiadeduif Porto (met ‘Aviator’: uit een combinatie Van Rhee x Uno Verstraete, en later verhuisd naar Mike Ganus in de USA)
-Freddy Van den Brande: 2° Olympiadeduif Z-Afrika (met kleinzoon Uno)
-Sergio Mazzacani: 1° + 2° Nat Asduif Italië 2009 Snelheid (Uno-lijn)
-Peter Frioss: 5° Nat Asduif Oostenrijk 2009 (75% Uno-lijn)
-J.Kokartis: 1° reserve Olympiadeduif Dortmund 2008
-Hok Jos Vercammen: hun stamduif 4271476/85 Panter komt uit een kruising (Panter x Gouden Bol x Elvis x Kadet)
-Zdravkov Dimitar: 1° Nat Ace 2003 Bulgaria (met ‘Motiv 898’)
Ook S.G.Mack, S.G.Schröder, Stitka-Vogt, Rob. Klement , U.Koningsmann, Rene & Patrick Draye, vlogen in ware kampioenenstijl met afstammelingen van hun Raoul & Xavier Verstraeteduiven. Een ellenlange lijst zoals we hierboven reeds aangaven, die jaar na jaar nog aangroeit… en die duidelijk de enorme klasse, prestatiebekwaamheid en de kweektalenten van de moderne Verstraeteduif weergeven, niet enkel en alleen op eigen hok maar ook op een ontelbare reeks andere hokken wereldwijd! De naam Verstraete staat synoniem en garant  voor ‘wereldklasse’! Zoveel is duidelijk! Zonder meer één van de beste hokken uit onze nationale en internationale duivensport van dit ogenblik… dat werd in 2009 eens te meer bewezen! Proficiat Raoul & Xavier met deze prachtige reeks aan topprestaties en titelgewin, die jullie in 2009 opnieuw hebben neergezet!