Provinciale zege voor team Depasse-Lardenoye (Wagnelée, BE) en een uitstekend resultaat in Perpignan

Als de tijd van de internationale vluchten aangebroken is, zijn de duiven van dit hok steevast op de afspraak. Voor de teams van Stéphane & Alex Depasse en van hun goede vriend Jo Lardenoye is elk seizoen een nieuwe kans om successen te behalen. Ze staan nu opnieuw in de schijnwerpers met een topresultaat in de belangrijkste vlucht van het seizoen: Barcelona.


Jo Lardenoye, Stéphane & Alex Depasse.

Barcelona, mon amour

We gebruikten deze titel al in een vorige reportage over dit hok. We kunnen stellen dat de prestaties van het hok uit Wagnelée in de belangrijkste vlucht van het seizoen zonder meer uitzonderlijk zijn. Er zijn slechts weing spelers die dergelijk visitekaartje kunnen afgeven. Sinds 2005 zijn ze elk jaar in de nationale top 100 geëindigd, behalve in edities 2010, 2014 en 2015. We spreken dan over 17 duiven in de nationale top 100, 8 in de nationale top 50 en 4 duiven in de nationale top 10. Dat is een indrukwekkend percentage, als je weet dat Stéphane gemiddeld slechts 15 of 20 duiven inkorft. Doorheen de jaren heeft hij zich omringd met een solide duivenbasis die zich weet te onderscheiden in zowat elke vlucht vanaf 800 km, met name in de vlucht van Barcelona. Het moet gezegd dat hij van bij de start kon rekenen op de duiven van goede vriend Jo Lardenoye, een voormalig nationaal winnaar in Barcelona uit Nederland. Deze lijnen vormen vandaag nog steeds de fundamenten van dit hok. En dat is zeker het geval voor 'Francine' (zij werd zo genoemd ter nagedachtenis van de echtgenote van Jo Lardenoye). Zij stamt rechtstreeks uit de oude lijnen van de Lardenoye-basis. Naast een 1e Provinciaal Barcelona behaalt Francine ook een 7e nationaal tegen 7.301 oude duiven.

1. Barcelona provinciaal -  491 d. '19
  1. Interprovinciaal  - 1,045 d.
  7. Nationaal     - 7,301 d.
216. Barcelona nationaal - 7,438 d. '18
  516. Internationaal  - 15,700 d.
344. Narbonne nationaal - 4,272 d. '17
  653. Internationaal  - 10,421 d.
451. Perpignan nat.   - 3,966 d. '18
568. Agen nationaal   - 4,405 d. '17
  931. Internationaal  - 12,007 d.
​...

Klik hier voor de stamboom van 'Francine'.

Ook uitstekend in Perpignan

Voor een amateur die zich op de internationale vluchten richt, komt Perpignan steeds op de tweede plaats. Stéphane rekent hiervoor doorgaans op een aantal twee jaar oude duiven, en op zijn beste duiven uit Barcelona. De editie van 2019 was uitstekend, met drie duiven in de nationale top 100, ondanks een moeizame vlucht: er was slechts 1 duif die de finish haalde op de dag van de lossing, en dat was er eentje van Guy & Michael Regnier. Maar ook het team van Depasse-Lardenoye presteerde uitstekend in de afsluitende vlucht van de internationale kalender.

Klik hier voor de stamboom van de '221/17', 32e nationaal Perpignan.

Klik hier voor de stamboom van de '548/16', 89e nationaal Perpignan.

Klik hier voor de stamboom van de '636/16', 99e nationaal Perpignan.

Big Bird

In het prille begin van het seizoen 2019 brachten we al een bezoekje aan Stéphane's duivenhok, en we vroegen hem naar zijn ambities voor het komende seizoen. Hij sprak toen onomwonden over een topprijs in Barcelona, en hij hoopte die te behalen met zijn topper 'Big Bird' (BE12-), een duif die al vier topprijzen won in vier edities van de Spaanse klassieker:

132e Barcelona nat - 7.874 d. '17
296e Barcelona nat - 7.791 d. '15
442e Barcelona nat - 7.693 d. '16
547e Barcelona nat - 7.438 d. '18
...

Hij was een van de kandidaten voor de prestigieuze titel van Primus Interpares Barcelona, die elk jaar de beste Belgische duiven bekroont die vijf opeenvolgende prijzen pakken in Spanje. Jammer genoeg kenden we opnieuw een erg zware vlucht uit Barcelona dit jaar, waarbij verschillende duiven naast een topprijs grepen. En dat was ook het geval bij Stéphane's 'Big Bird', die nochtans al mocht uitkijken naar een rustige carrière in het kweekhok. Maar dat is nu eenmaal de harde wet van de duivensport, en daar moet je je bij neerleggen. En een grote fond-liefhebber als Stéphane is zich goed gewust van de risico's die je loopt met dergelijke duiven. Maar we zijn ervan overtuigd dat hij vroeg of laat een nieuwe duif van dergelijk kaliber zal weten te ontdekken.

Het hoofdstuk 2019 wordt afgesloten

In Wagnelée werd intussen een punt gezet achter een moeizaam seizoen 2019, en we stellen vast dat het een jaar was met vele ups en downs, net zoals bij andere hokken. Vergeet niet dat, als je enkel op de internationale vluchten mikt, je seizoen slechts 6 à 7 weken duurt. Je hebt dus niet veel tijd om te schitteren. En het is een zwaar seizoen geweest voor elke liefhebber, met heel wat moeilijke vluchten. Maar de beste spelers slagen er toch altijd in om een mooie prestatie neer te zetten, en dat maakt van Stéphane een groot kampioen. Bovendien hebben verschillende andere liefhebbers al gescoord met behulp van de duiven van Depasse. En daaraan herken je de echte toplijnen. We komen daar zeker nog eens op terug in een toekomstige reportage. Onze felicitaties!