Overslaan en naar de inhoud gaan

Provinciale vergadering KBDB-Limburg: vizier op de vluchtkalenders

Op de agenda van de algemene vergadering van KBDB-Limburg staan o.m. de ontwerpen van de vluchtkalenders voor de 4 gewesten. Dit jaar telde Limburg nog 1.490 hokken, dat zijn er 459 minder dan in 2018. In 2023 kochten de Limburgse liefhebbers in totaal 105.103 ringen.

De gewesten Oost, Midden, West en Zuid-Oost hebben zich op voorhand apart en ook gezamenlijk beraden over hun vluchtkalenders. Ze kwamen tot een consensus over 12 provinciale vluchten, maar toch ziet het er niet naar uit dat KBDB-Limburg die kalenders zonder slag of stoot definitief zal aanvaarden. De algemene vergadering zou daardoor wel eens de moeilijkste klip van het jaar kunnen worden. Een van de discussiepunten wordt zeker Gien, vijfmaal als provinciale vlucht voorzien, maar onzeker als losplaats door het ontbreken van een plaatselijke controleur. Het is maar de vraag of de vluchten die in plaats van Gien zouden komen, ook op een consensus kunnen rekenen. Bovendien zitten Midden en Oost/Zuid-Oost toch niet helemaal op dezelfde golflengte voor enkele vluchten, die door de Verzending zouden worden gereden. Financieel maakt het uiteraard een groot verschil als de de drie gewesten (Midden, Oost en Zuid-Oost) voor dezelfde losplaats kiezen.

Vluchtkalenders

De provinciale meeting vindt plaats op vrijdag 24 november in zaal Elckerlyc in Sint-Lambrechts-Herk. De besturen van de verenigingen kregen intussen de uitgebreide agenda toegestuurd. Zoals ieder jaar worden aan de maatschappijen gevraagd om maar één vertegenwoordiger per club te delegeren. Voor de vergadering werden geen voorstellen ingediend door de verenigingen. Op de agenda staan verder ook de ringen 4de reeks en uiteraard de verschillende vluchtkalenders per gewest. Het gaat telkens om een ontwerp, dat nog wijzigingen kan ondergaan.

Leden en verenigingen

In de periode 2018 tot 2023 daalde het aantal verenigingen van 66 tot 54, een verlies van 12 verenigingen op 5 jaar tijd. Voor 2024 lieten intussen al 3 verenigingen weten dat ze ophouden te bestaan: Verbroedering Opglabbeek, Blauwe Duif Bocholt en De Pijl Bilzen. Tussen 2018 daalde het aantal hokken in Limburg van 1.949 naar 1.490, een verlies van 459.

Tenslotte het aantal verkochte ringen: 131.137 in 2018 tegen 105.103 in 2023, exact 26.034 minder. Waar in 2018 nog gemiddeld 73 ringen per hok werden verkocht, waren er dat dit jaar nog maar 66. 

Tabel leden en verenigingen