Provinciale dag P.E. West-Vlaanderen opnieuw een absolute voltreffer!

Op zondag 4 november ging de provinciale dag van de P.E. West-Vlaanderen 2018 door in de ruime zalen van het domein “de Vossenberg” te Hooglede. 1e Algemeen provinciaal kampioen werden Platteeuw Kurt en Raf uit Rumbeke.


De West-Vlaamse internationale & nationale winnaars 2018 op het podium.

In het voormiddagprogramma dat startte rond 10u15 verliep onder meer:

  • De uitreiking van de ereprijzen v/d Guldensporenvlucht
  • De huldiging van de kampioenen van de West-Vlaamse Jeugdclub met als 1e algemeen kampioen bij de jeugdleden tot 30 jaar : Angelique Mahieu uit Zwevegem en bij de starters & herbeginners + 30 jaar : Serge Claeys uit Diksmuide.
  • Uitreiking van de medailles van de KBDB aan de zonale winnaars (A1 en A2) op de nationale vluchten.

Met iets meer dan 400 personen die zich inschreven voor het banket (opnieuw een culinair hoogstandje trouwens) was dit onderdeel van het feestgebeuren in ieder geval reeds een meevaller van formaat. Dany Vandenberghe mocht dan ook als een terecht fiere provinciale voorzitter het namiddagprogramma van deze “feestdag” openen en hij deed dit met een inhoudelijk fel geprezen toespraak. Op het einde van zijn openingswoord bracht de provinciale voorzitter  hulde aan de steeds behulpzame West-Vlaamse secretaresse van de KBDB, met name Claudine Decoene die binnenkort op  pensioen gaat. Claudine was zichtbaar aangedaan en kreeg vanuit de zaal een staande ovatie.

Bij deze éen der treffende passages uit de toespraak van de Voorzitter. We citeren: “ ……..De lokalen krijgen het van langsom moeilijker om financieel rond te komen en om geschikte personen te vinden die week na week paraat moeten staan en dan nog laten we het toegeven soms minder aangename opmerkingen moeten aanhoren. …….. Daarom wil ik als Voorzitter nogmaals een oproep doen: “Draag zorg voor die mensen en draag ze op handen. Ze doen het met de beste bedoelingen want zonder hen is er geen duivenspel mogelijk “. Einde citaat.

Voor de rest van de namiddag zorgde ondergetekende voor de algemene leiding . Tussen de gangen in van het banket passeerden heel wat kampioenen de revue . Er werd ondermeer hulde gebracht aan de provinciale asduifkampioenen in de kategorieën van snelheid t.e.m. de zware fond alsook 2 kategorieën voor de beginnelingen, er werd hulde gebracht aan 15 (inter)nationale winnaars waarvan er ook drie zich wisten te klasseren als 1e nationaal kampioen of 1e nationaal asduifwinnaar. Na het afspelen van de nationale hymne kregen zij een daverend  applaus voor hun fraaie prestatie .Voor het West-Vlaams Verbond ( WVV) waren er de hulde aan de winnaars en ereprijswinnaars van de “ In Flanders Fields Pigeon Classic”  , een organisatie van de WVV met de Verbroedering van Vaderlandslievende Verenigingen van Roeselare met de steun van de provincie W-Vlaanderen en het stadsbestuur van Ieper. Bij de huldiging van de winnaars op de hoofdvlucht (jonge duiven) weerklonk in de zaal de “Last Post” . Verder voor het West-Vlaams Verbond werden de provinciale winnaars op snelheid en halve fond in de bloemen gezet . Dan waren er nog in datzelfde Verbond de vele kampioenen die naar het podium werden gevraagd (de klasseringen verschenen reeds in de gespecialiseerde duivensportpers) , ook zij kregen een uitgebreide hulde (algemeen – oude – jaarse – jongen –snelheid telkens in 2 zones) waarbij zonder de bloemen en trofees mee te rekenen reeds € 13.125 aan prijzengeld werd overhandigd door Chris Deschacht en zijn team v/d WVV . Niet niks, dus!

Dank zij een vlotte en verzorgde uitreiking kon de timing van het nochtans uitgebreide programma tot in de puntjes worden gevolgd .

** De top-3 in het provinciaal asduifkampioenschap P.E. West-Vlaanderen 2018 waren:

1e Kurt en Raf Platteeuw uit Rumbeke, dit tophok speelde zich voor de 3e maal in enkele seizoenen tot 1e algemeen kampioen van de kustprovincie , voor 2018 met volgende klasseringen in de provinciale ranking : 2e fond jaarlingen, 2e fond jongen , 3e grote halve fond oude, 4e fond oude , 5e grote halve fond jaarlingen en 8e all-round jongen, deze kolonie klasseerde  in 2018 maar liefst 124 duiven in de top-100 nationaal , won verder ondermeer de 1e nationaal Tulle jaarlingen en heeft meerdere asduiven in de nationale top-10 van de KBDB-kampioenschappen , enz…... . Voor Kurt en Raf andermaal een superseizoen dus!

2e Gino Clicque uit Wevelgem, ook deze kolonie vinden we sinds enkele seizoenen steeds terug in de top-3 van het algemeen kampioenschap in de provincie West-Vlaanderen. In 2018 versierde Gino de 2e plaats in het algemeen provinciaal kampioenschap met een 1e plaats in de fond jaarlingen, een 1e plaats in de fond jongen, een 1e plaats in de grote halve fond oude, een 2e plaats in de all-round oude & jaarlingen en een 6e plaats in de grote halve fond jaarlingen. Zijn superseizoen 2018 rondde Gino ondermeer af met een 1e prijs nationaal op Chateauroux jaarlingen, verder nog als 1e kampioen grote fond en fond jaarlingen , met de 1e nationale asduif grote halve fond oude en ook de 1e,2e,6e,10e nationale asduif grote halve fond en fond jaarlingen, enz….

3e Roose-Pyra uit Bekegem, eveneens een hok dat jaarlijks zorgt voor topprestaties op snelheid en halve fond met een karrenvracht aan 1e prijzen per seizoen. Deze tandem klasseerde zich trouwens ook als 1e algemeen kampioen in het West-Vlaams Verbond bij de oude duiven alsook op de snelheid en als 2e algemeen kampioen bij de jaarlingen.


De top-3: 1° K&R Platteeuw - 2e Gino Clicque - 3e Roose-Pyra

Tussendoor even meegeven dat de uitslagen van de provinciale kampioenschappen W-Vl. werden gepubliceerd in de duivensportperspers en men kan deze o.a. terugvinden op de site van de KBDB.

** De algemene kampioenen bij de WVV 2018:

Oude: 1e Roose – Pyra (Bekegem) – 2e Gustaaf Standaert (Heist) – 3e André & Jenny Dierick (Rumbeke)

Jaarlingen: 1e André & Jenny Dierick (Rumbeke) – 2e Roose-Pyra (Bekegem) – 3e Eddy Maes (Zwevezele)

Jongen: 1e Eric Honoré (Snellegem) – 2e Delbaere-Uyttenhove (Aarsele) – 3e Joost Mortier (Oedelem)

Snelheid: 1e Roose-Pyra – 2e John Vandecasteele (Wingene) – 3e Luc Lievens (Roeselare)


De laureaten van het algemeen kampioenschap WVV.

Na de prijsuitreiking volgde nog een geslaagde bonverkoop van schenkingen door nationale en/of provinciale winnaars en was er als afsluiter van een bijzonder fraaie feestnamiddag het optreden van Gunther Neefs die met zijn warme stem en aangename liedjes ervoor zorgde dat heel wat dansende koppeltjes de dansvloer bezetten.

Rond 18u15 was het programma afgerond en trokken de aanwezige liefhebbers met hun dame/partner/familie uiterst tevreden huiswaarts. De provinciale dag 2018 in West-Vlaanderen was andermaal een uiterst verzorgde en gezellige bijeenkomst. Nogmaals proficiat aan alle kampioenen die één of meerdere prijzen mochten afhalen, het getuigt van een bijzonder knap seizoen 2018. Aan het adres van het nieuwe provinciale bestuur klonken heel veel felicitaties en lofbetuigingen voor hun prima organisatie en een uiterst geslaagde dag zelfs nog via meerdere mails de dag erna.