PIPA's voorjaarsenquête 2021 (Deel 1)

Bij PIPA groeide het idee om in aanloop naar het komende sportseizoen 2021 een aantal duivenliefhebbers enkele vaste vragen te stellen.

We legden een aantal topmelkers uit België en Nederland waarmee PIPA nauwe contacten onderhoudt 8 (voorjaars)vragen voor over onder andere het komende seizoen, hun beleving van de duivensport, fouten en tips,…

Vandaag vangen we aan met deel 1! Aan het woord komen Jos Cools, Tom Van Gaver, Maarten Huijsmans en John Debaene. Een mix van jeugd en ervaring, snelheid, halve fond en fond.

Dit zijn de 8 vragen die we aan elk van hen voorlegden:

  1. Van wie heb je het meest geleerd over de duivensport? Wie was je mentor?
  2. Op welk moment of prestatie in je duivenloopbaan ben je het meest trots ?
  3. Wat zijn jouw objectieven voor 2021 of waarmee zal je tevreden zijn na het seizoen 2021? 
  4. Wie wordt volgens jou de revelatie in 2021?
  5. Stel, je hebt het morgen plots voor het zeggen binnen de nationale duivensportbond, wat zou je willen veranderen aan de huidige duivensport?
  6. Wat is de grootste fout of blunder die je ooit op je eigen hok gemaakt hebt?
  7. De slogan spreekt van ‘duivensport familiesport’. Hoe staat jouw partner of familie daar tegenover?
  8. Welke ultieme tip wil je de startende duivenmelker meegeven?

Jos Cools (Grobbendonk, BE)

De sympathieke Jos Cools is een echte snelheidsfanaat. Hij houdt van het spelletje en doet dat nog steeds met succes op zijn kenmerkende manier. De antwoorden van Jos op de voorjaarsvragen zijn dan ook helemaal in de lijn zoals we dat van hem kunnen verwachten.

Jos Cools

Van wie heb je het meest geleerd over de duivensport? Wie was je mentor?
Eigenlijk had ik geen mentor, ik heb veel gelezen en ook hier en daar goed rond gekeken.

Op welk moment of prestatie in je duivenloopbaan ben je het meest trots?
Voor mij is dat toen ik in 2015 Nationaal Kampioen jonge duiven op de snelheid werd.

Wat zijn jouw objectieven voor 2021 of waarmee zal je tevreden zijn na het seizoen 2021?
In de eerste plaats gezond blijven en mijn huidig niveau behouden. Nog eens nationaal op het podium staan zou natuurlijk de kers op de taart zijn.

Wie wordt volgens jou de revelatie in 2021?
Dat vind ik moeilijk te voorspellen, meestal is dat een verrassing.

Stel, je hebt het morgen plots voor het zeggen binnen de nationale duivensportbond, wat zou je willen veranderen aan de huidige duivensport?
Ik speel snelheid en liefst zou ik ieder weekend slechts 1 vlucht  hebben. Bijvoorbeeld beginnen op Quiévrain, na enkele vluchten dan Noyon en op het einde terug enkel Quiévrain. Zo krijgen kleine samenspelen ook meer duiven bij elkaar, van een verdere afstand speelt de ligging ook minder een rol. Iedere woensdag kan men nog ergens Quiévrain spelen voor wie dat wil. (Dit toch voor de provincie Antwerpen.)

Wat is de grootste fout of blunder die je ooit op je eigen hok gemaakt hebt?
Ik had eens een duif die altijd vroeg vloog maar thuis bleef hij vliegen en kwam slecht binnen. Op aanraden van een topmelker (?) ruimde ik hem op. Het volgende jaar deed een broer van hem hetzelfde. Ik liet hem doen en als jaarling ging hij wel goed binnen en werd een hele goede. Waarschijnlijk heb ik toen een goede geliquideerd…

De slogan spreekt van ‘duivensport familiesport’. Hoe staat jouw partner of familie daar tegenover?
Ze supporteren en steunen me, maar voor de rest is het mijn hobby.

Welke ultieme tip wil je de startende duivenmelker meegeven?
Ga bij twee goed spelende liefhebbers uit je buurt waar je vertrouwen in hebt duifjes halen. Speel er mee en selecteer streng, degene die ge behoud kun je kruisen. Geef in het begin niet teveel geld uit, want dan is het vaak te moeilijk om ze op te ruimen. En hou niet te veel duiven.

Tom Van Gaver (Moorslede, BE)

De ambitieuze jonge wolf Tom Van Gaver bestormde de voorbije jaren de nationale top op de grote halve fond en fond. Hij werd een trendsetter door zijn duiven, duivinnen én duivers, wekelijks te spelen, mét succes. Met hulp van vader Marnik legt hij de lat steeds weer hoger. Ook in zijn antwoorden merk je meteen de algemene visie die Tom naar successen in de duivensport drijft.

Marnik & Tom Van Gaver

Van wie heb je het meest geleerd over de duivensport? Wie was je mentor?

Ik ben opgegroeid tussen de duiven via mijn vader die een goede duivenmelker was in de jaren '80 en '90. Van mijn vader leerde ik de basisbeginselen van de duivensport. Geleidelijk aan heb ik zelf de touwen in handen genomen en ondertussen run ik hoofdzakelijk zelfstandig de kolonie. Al kan ik steeds rekenen op mijn vader die de verzorging op zich neemt wanneer we buiten het seizoen op trip gaan of wanneer ik belet ben door het werk. De accommodatie is op die manier aangepast dat na het seizoen alles in rennen kan om zo het werk te minimaliseren en te beperken tot eten en drinken geven. Afgelopen winter werd er nog geïnvesteerd in nieuwe rennen voor de weduwnaarshokken zodat ook zij in de rennen kunnen buitengesloten worden.

De nieuwe rennen voor de weduwnaarshokken van Tom Van Gaver.

Mijn vader is ook diegene die steeds met de duiven rijdt, zodat ik steeds thuis ben wanneer de duiven arriveren van hun wekelijkse lapvlucht, ook voor het binnen brengen van de klokken kan ik op hem rekenen en hij neemt ook een groot deel van de huishoudelijke taken op zich zodat ik me enkel moet focussen op de duiven. Want je moet er tegenwoordig alles voor doen om top te zijn. Net zoals een coureur die alles moet laten en doen om er te staan op de momenten van de waarheid. Voorlopig is de duivensport nog te combineren met mijn huidige job (boekhouder en secretaris van een grote politiezone) al is het soms wringen om rond te komen. Daarom is de volledige accommodatie aangepast om zo vlot en hygiënisch mogelijk te kunnen werken al moet ik ook toegeven dat via de nieuwe manier van werken, het telewerken, een geschenk uit de hemel gevallen is.

Verder heb ik mezelf vooral veel geleerd door steeds grenzen te verleggen. Zo was ik misschien wel de eerste liefhebber die wekelijks met duivers speelde op de zware halve fond en dit terwijl iedereen me op dat moment gek verklaarde. Maar mijn aanpak loonde en veel liefhebbers volgden. Na enkele jaren lukte dit zo goed dat ik net hetzelfde probeerde op de fondvluchten. Dit eveneens met succes, waardoor het nu zelfs een soort handelsmerk is geworden. Tradities zijn er soms om doorbroken te worden en een duif in top conditie kan meer aan dan wij allemaal denken. Het is vooral een kwestie van een doorgedreven en harde selectie gebaseerd op een natuurlijke gezondheid, waarbij ritme en routine de basis zijn van het succes. Door de jaren heen kwam ik met veel topliefhebbers in contact en bij elk hokbezoek steek je wel iets op. Op het vlak van duiven selecteren en koppelen heb ik een heel goede verstandhouding met Bart Geerinckx. We hebben ongeveer dezelfde visie over hoe een duif er uit moet zien en we helpen elkaar met raad en daad waar nodig.

Op welk moment of prestatie in je duivenloopbaan ben je het meest trots?

Er waren verschillende heel mooie momenten in mijn duivenloopbaan tot nu toe. Dit jaar waren er terug enkele zowel op eigen hok als op het hok van kameraden die topprestaties hebben geleverd met duiven van mij. De mooiste momenten waren vaak het moment waarop je nog op 1 topprijs staat van een notering bij de nationale asduiven… Als net die duif dan op de laatste vlucht heel vroeg op de klep valt geeft dit een enorme kick. Ook een nationale overwinning spreekt natuurlijk tot de verbeelding. Zo kreeg iedereen die de dag van Brive op post was koude rillingen toen Tetske hier plots uit de lucht viel en de nationale overwinning en tevens snelste duif van Brive bleek te zijn en zo de supernatie van de Vandenheede-trein voor bleef. 99,99% van de liefhebbers zou deze top duivin zelfs niet meer gespeeld hebben het jaar na het winnen van 2 provinciale overwinningen als jong. Maar als ik denk dat ik nog iets speciaals kan verwezenlijken met een bepaalde duif dan ga ik het proberen. Soms blijkt dit niet de juiste keuze maar heel vaak wél en het zijn net die prestaties die tot de verbeelding spreken. Zo ziet de vliegploeg er voor komend seizoen weer sterk uit met maar liefst 8 nationale asduiven die opnieuw mogen deelnemen aan de wedvluchten.

Het mooiste moment was misschien wel de laatste nationale vlucht van het seizoen op Chateauroux. Toen ik in de auto zat en op weg was naar Philip om zijn 1e nationale asduif te vieren besefte ik dat dit wel een heel speciale dag was in mijn duivenloopbaan. Mijn kameraad die met een kleinkind van mijn stamduif Finn de belangrijkste titel van 2020 in de wacht sleepte en ik die op de laatste vlucht eveneens nog de 5e nationale asduif binnenhaalde met een formidabele slotprestaties (1e provinciale en 1e zonaal tegen de wind in) en dit met een duifje gekweekt door mijn schoonbroer. Mijn slogan is steeds “good friends make good pigeons” en die dag viel eigenlijk alles in de plooi en dat op de laatste nationale vlucht van het jaar.

Wat zijn jouw objectieven voor 2021 of waarmee zal je tevreden zijn na het seizoen 2021? 

Opnieuw zo goed mogelijk mijn best doen en weer een stap voorwaarts proberen zetten. Ik heb reeds mooie podium -en ereplaatsen behaald binnen de nationale asduifcompetities, behalve de 1e plaats ontbreekt nog op mijn palmares.

Wie wordt volgens jou de revelatie in 2021?

Heel moeilijk om te zeggen… Veel gegadigden, ik hoop mijn schoonbroer Davy Neirynck een jonge gemotiveerde liefhebber die elk jaar een stap voorwaarts zet en die ik zie doorbreken naar de nationale topduivenport in 2021.

Stel, je hebt het morgen plots voor het zeggen binnen de nationale duivensportbond, wat zou je willen veranderen aan de huidige duivensport?

De KBDB levert goed werk en er is ook voldoende transparantie in vergelijking met vroeger. Het zou misschien een goed idee zijn dat er een onafhankelijke manager de KBDB komt vervoegen. Iemand die niets met de duivensport te maken hoeft te hebben en misschien een andere kijk heeft als wij duivenmelkers op de organisatie van onze hedendaagse duivensport.

Ook moeten misschien eens bepaalde stukken uit de statuten herbekeken worden waardoor ook professionele duivensporters of belanghebbende (veeartsen, makelaars, producenten voeding/benodigdheden etc.) zich kandidaat kunnen stellen voor bepaalde posten binnen de KBDB.

Eigenlijk zou de KBDB een grote werkgroep moeten zijn van hobbyisten, professionelen en enkele partners niet-duivenmelkers. Op dit vlak bracht corona enkele mooie werkgroepen voort die prima werk geleverd hebben om vorig jaar terug aan spelen toe te komen. Hetzelfde gebeurde onlangs bij de nieuwe Europese quarantaine regelgeving en de vogelgriep. Waarvoor ik alle mensen wil bedanken die dit hebben helpen realiseren.

Wat is de grootste fout of blunder die je ooit op je eigen hok gemaakt hebt?

Ik heb ooit eens mijn beste fondvliegers een week na een goede uitslag op Brive de woensdag ingekorfd op Montauban, het werd een ware rampvlucht met de dag van lossing maar 1 duif thuis in ons lokaal. Uiteindelijk was ik de helft van mijn duiven kwijt en enkele die weken later terugkwamen en verloren waren voor de vluchten. Bij het wekelijks spelen op de fond dient men alles goed te bekijken zoals het weer, de afstand en de conditie van de duiven. Een Montauban is dan weer ook geen Limoges. Door af en toe eens tegen de muur te lopen kan je veel bijleren al probeer ik dit zoveel mogelijk te vermijden natuurlijk. Immers hoe minder fouten je maakt des te beter je speelt.

De slogan spreekt van ‘duivensport familiesport’. Hoe staat jouw partner of familie daar tegenover?

Iedereen uit mijn omgeving weet dat eigenlijk zo goed als alles moet wijken voor de duivensport. Zo probeer ik een goed evenwicht te vinden tussen mijn werk en de duiven waarbij het op het werk drukke tijden zijn in de winterperiode, wanneer het bij de duiven kalmer is, en vice versa. Op die manier kan ik beiden voorlopig nog combineren als schiet er naast duiven en werk nog maar heel weinig tijd over voor andere zaken…

Welke ultieme tip wil je de startende duivenmelker meegeven?

Begin zeker niet met duiven te spelen omwille van commerciële motieven. De laatste tijd zie ik vaak mensen die met deze doelstelling met duiven starten, terwijl dit pas het laatste zou moeten zijn waarom iemand met duiven begint. De liefde voor het spelletje en de dieren op zich moeten de drijfveer zijn. Voor diegene die met deze verkeerde insteek met de duivensport starten is er vaak geen lange duivencarrière weggelegd.

Duivensport is een fantastische hobby en we moeten er vooral plezier aan beleven al wil iedereen natuurlijk graag winnen. Duivensport staat ook gelijk aan geduld, al kan ik zeggen dat waar een wil is, een weg is en dat wat goed is vaak snel komt, met de reismand als beste keurder. Beginnende liefhebbers kunnen vaak slagen wanneer ze in contact komen met goede bestaande liefhebbers met de juiste mentaliteit. Zelf probeer ik in de mate van het mogelijke steeds mijn best te doen voor beginnende liefhebbers met de juiste mentaliteit. Om aan goede duiven te geraken geef ik vaak de raad om bij een sterk spelende liefhebber eitjes te gaan halen uit de vliegduiven net voor of na het seizoen.

Maarten Huijsmans (Hoogerheide, NL)

Nog zo'n jonge maar extreem succesvolle liefhebber is Maarten Huijsmans. Op de halve fond bestormde hij de Nederlandse duiventop in een mum van tijd. Ontdek hier zijn antwoorden op onze 8 vragen.

Van wie heb je het meest geleerd over de duivensport? Wie was je mentor?

Ludo Claessens 

Op welk moment of prestatie in je duivenloopbaan ben je het meest trots?

2x 1e Nationaal Kampioen Midfond in 2016 & 2019. Ook de reeks; 2015: 2e Nationaal Kampioen Vitesse, 2016 1e Nationaal Kampioen Midfond, 2017 2e Nationaal Kampioen Midfond, 2018 3e Nationaal Kampioen Midfond, 2019 1e Nationaal Kampioen Midfond. Nog nooit in de geschiedenis van de duivensport is dit eerder vertoond. Achtereen volgend 5 jaar top 3 nationaal kampioen. Dit allemaal op een leeftijd onder de 30 jaar tegen liefhebbers die al jaren in onze sport meedraaien.

Wat zijn jouw objectieven voor 2021 of waarmee zal je tevreden zijn na het seizoen 2021? 

Een nationale asduif er bij...

Wie wordt volgens jou de revelatie in 2021?

Stef Bals, een goede vriend met super duiven. 

Stel, je hebt het morgen plots voor het zeggen binnen de nationale duivensportbond, wat zou je willen veranderen aan de huidige duivensport?

Zoveel maar eerder kleine dingen zoals bijvoorbeeld duivenwagens laten bekleden met reclame, die wagens rijden immers in het seizoen door heel Nederland en België. Met het reclamegeld kunnen dan mooie prijzen vervlogen worden zonder dat de liefhebbers er voor moeten inleggen. 

Wat is de grootste fout of blunder die je ooit op je eigen hok gemaakt hebt?

Een koudijs rookblokje niet op een schaaltje leggen maar op een houten drinkwater tafel. Waarna het hok deels in brand stond. Geluk bij een ongeluk waren de meeste duiven op transport. 

De slogan spreekt van ‘duivensport familiesport’. Hoe staat jouw partner of familie daar tegenover?

Die leven allemaal enorm mee. Zo heb ik ook mijn olympiade Duif naar mijn veel te vroeg overleden broertje vernoemd, Olympic Roel. Ook naar mijn overleden opa 4e nationale as duif en super kweker; Super Cees! Naar mijn schoonzus de provinciale winnaar tegen ruim 10.000 d; Golden Iris! En zo veel meer. Iedereen leeft met me mee en helpt waar ze kunnen. Ik geniet het meest in de achtertuin met vrienden en familie!

Welke ultieme tip wil je de startende duivenmelker meegeven?

Probeer wat eitjes van de 3e of 4e ronde te bemachtigen bij een plaatselijke kampioen. Ga daarmee spelen. De beste houden en met de oude kun je het volgende jaar spelen. Kweek uit bewezen duiven. En het belangrijkste wellicht, zorg dat je duiven het naar hun zin hebben. Maak het hok gezellig met wat stro. 

John Debaene (Knesselare, BE)

Als zoon van Hubert Debaene was John als van jongsaf gewonnen voor de duivensport. In tegenstelling tot vader droomde hij echter resoluut van de zware fond. Het duurde even voor hij op zichzelf de duivensport ging beoefenen, maar toe hij in Knesselare bouwde ging hij er meteen vol voor. Met een werkelijk onvoorstelbare snelheid bestormde hij sinds 2016 de (inter)nationale top op de zware fond.

John Debaene na het winnen van 1. Internat. Perpignan

Van wie heb je het meest geleerd over de duivensport? Wie was je mentor? 

Noel Peiren uit Zedelgem met zijn onwrikbaar geloof in goeie en gezonde duiven i.p.v. bijgeloof in bijzaken en bijproducten. Ook zijn nooit aflatende zoektocht naar super kruisingsmateriaal om in de toekomst nog beter te doen.
Zijn bewondering voor de atleten van de grote fond en zijn vergelijking met de toprenners in de grote klassiekers van langer dan 250 km.
Het steeds opnieuw uitkijken naar de resultaten van de kweek, de verwachting, de hoop, de wedstrijden en tenslotte de selectie.

‘Een verslaving’ zoals Noël het noemt, maar wél een gezonde.

Op welk moment of prestatie in je duivenloopbaan ben je het meest trots?

Ik ben gestart met duiven in 2016 en in 2019 tijdens mijn tweede seizoen op de grote fond win ik 1. Internationaal Perpignan en 2. Nationaal Agen. Maar ook het feit dat ik die Internationale winnares en haar ouders nog alle dagen kan vastnemen…

Wat zijn jouw objectieven voor 2021 of waarmee zal je tevreden zijn na het seizoen 2021? 

Top 10 plaats(en) nationaal op de grote fond klassiekers, dus erg weinig kans dat ik ooit tevreden zal zijn. Wat niet wil zeggen dat ik ongelukkig of ongenietbaar ben als ik die doelstellingen niet zou halen.

Wie wordt volgens jou de revelatie in 2021?

Bastogne-Henry uit Corroy Le Chateau voor wat betreft de grote fond. Maar het kan evengoed 2022 worden i.p.v. 2021.

Stel, je hebt het morgen plots voor het zeggen binnen de nationale duivensportbond, wat zou je willen veranderen aan de huidige duivensport?

Er voor zorgen dat de vele ‘vrijwilligers’ in de verenigingen veel meer gewaardeerd worden en dus beter vergoed kunnen worden. Petje af voor al die mensen die het ons een heel seizoen lang mogelijk maken van onze hobby te genieten!

Wat is de grootste fout of blunder die je ooit op je eigen hok gemaakt hebt?

De schoonste duivin die ik ooit in mijn handen had werd in 2018 gepakt door de sperwer. Ze was op een leegstaand hok gekoppeld met een Peiren-duiver om twee rondes jongen uit te kweken. Ik liet ze daarna voor de eerste maal direct uitvliegen met de bende duivinnen die heel de winter om de andere dag uitvlogen en dus een perfecte basisconditie hadden. Gevolg kan je raden: direct uit de klad gepakt door de sperwer.

Mijn eerste twee aankomsten van Aurillac 2020 zijn 2 van die enige 4 jongen die ik eruit gekweekt heb. En ik verwacht dat ik daar in 2021 of 2022 nog meer spijt van ga krijgen….

De slogan spreekt van ‘duivensport familiesport’. Hoe staat jouw partner of familie daar tegenover?

Mijn echtgenote en kinderen helpen met kleine zaken zoals duiven laten trainen en weer binnen laten.

Zonder hun hulp zou ik mijn ambities naar beneden moeten bijstellen of proberen pieken op 1 of maximum 2 vluchten. Ze doen dat enkel om mij te helpen, niet zozeer uit interesse in de duivensport, dus ik mag dat nooit evident vinden.

Welke ultieme tip wil je de startende duivenmelker meegeven?

Je kan op ieder moment van het jaar en op elk niveau genieten van de duivensport.

Duiven koppelen, de jongen zien opgroeien, hun eerste toertjes rond het hok, de eerste leervluchten, eerste wedstrijden, de eerste aankomsten,…

Duiven vastnemen, handtam maken, duiven ‘melken’ met collega’s,...

Als je daar niet van kan genieten ga je beter naar het voetbal kijken i.p.v. met de duiven te spelen.