PIPA ontdekt met de Victoria Falls World Challenge Pigeon Race een geslepen diamant in het eenhokswedstrijdcircuit

Vorige week nodigde de organisatie van de Victoria Falls WCPR ($700.000 aan prijzengeld) PIPA uit voor een kennismakingstrip aan de nagelnieuwe hokken en Victoria Falls in Zimbabwe. Ervaren medewerkers in diergeneeskunde en duivenspel, werkzaam in een professionele omgeving, op een veilige droombestemming voor liefhebber en duif. Dat vat alles samen.

Een twintigtal mensen maakten de trip naar Victoria Falls voor het driedaagse kennismakingsprogramma dat het Victoria Falls WCPR-team uitgestippeld had. Het team wordt geleid door general manager Geoff Armand, die zelf al 47 jaar ervaring als duivenliefhebber op de teller heeft staan. Met meer dan tien jaar ervaring in internationaal hotelmanagement was het de beheerder van de hoksite Kevin Fry die ons met het gamma aan activiteiten in Victoria Falls liet kennismaken - een erg breed gamma overigens. Zoals Geoff het zegt: "We zochten een goede plek voor duif, liefhebber en de familie van de liefhebber. Het familiale aspect is waar het de meeste Afrikaanse eenhokswedstrijden aan ontbreekt. Waarom zou je familie immers van zo ver komen om enkel naar een duivenwedstrijd te kijken? Met de juiste locatie kunnen liefhebbers zowel van een vakantie met hun familie als van het duivenspel genieten. Een locatie die we hier in Victoria Falls gevonden hebben." En gelijk heeft hij, want deelnemen aan de Victoria Falls World Challenge Pigeon Race is zo veel meer dan spelen met duiven.


Het VFWCPR-team (v.l.n.r.): Wim, Geoff, Johann, Caroline, Kevin (achteraan), Dan (rood), Karen, Daz en Bob
(ontbreken: Trish en Richard)

Droombestemming voor liefhebber en duif

Eten, drinken, zien en slapen

Na een korte rit van de internationale luchthaven van Victoria Falls op zondag 22 mei arriveerden we aan het Victoria Falls Safari Lodge-hotel, bekend om zijn zicht op een waterpoel. Je ziet er niet alleen wilde dieren zoals olifanten en buffels langs de oevers van de poel, maar ook ongevaarlijke exemplaren zoals impala's, everzwijnen en apen, vaak zelfs op of onder je balkon. Dit hotel is samen met bijvoorbeeld de Ilala Lodge een van de vele aangename logementen in Vic Falls, gaande van budgetslaapplekken tot klasselodges en -hotels.


Hotels net buiten Vic Falls bieden prachtige panoramische uitzichten

 
Slaapaccommodaties zien er paradijselijk uit, zowel vanbuiten als vanbinnen

De eerste officiële activiteit had plaats op dinsdag met een avondcruise met diner op de Zambezirivier. Bij het ondergaan van de zon werden we uiterst hartelijk ontvangen door het voltallige Victoria Falls WCPR-team. Een gezellige cruise was de perfecte manier om elkaar beter te leren kennen, maar als je de rivier liever op een meer avontuurlijke manier ontdekt, ga dan raften, kanoën of bungeejumpen. Vanop een veilige afstand naar de watervallen kijken vanop het Look Out Café of de Victoria Falls Hotel Terrace Bar zoals wij gedaan hebben, behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden.

 
Victoria Falls is meer dan de majestueuze watervallen, je kan de machtige Zambezi ook stroomopvaarts verkennen per boot

Victoria Falls heeft echter veel meer te bieden dan een van de zeven natuurwonderen van de wereld, dat we op woensdagnamiddag gezien hebben. Je kan ook:

 • andere landen verkennen: Namibië en Botswana zijn slechts 75 km verwijderd van Victoria Falls en Zambia zelfs amper vijf. Wij deden bijvoorbeeld een daguitstap per boot en jeep naar het Chobe Nationaal Park in Botswana, gekend om zijn vele (en vele soorten) wilde dieren.
 • wilde dieren spotten in een adembenemend landschap, 's nachts of overdag: In zowel het Chobe Nationaal Park op maandag als het lokale Stanley & Livingstone Reservaat op woensdagochtend zagen we onmiddellijk wilde beesten, waaronder leeuwen, neushoorns, sabelantilopes, krokodillen, olifanten en buffels. Je kan ze ook gaan zoeken in de twee nationale parken net om de hoek of er een ganse dag voor uittrekken in het grootste nationale park van Zimbabwe, Hwange.
 • wild eten: Ontelbare hotelrestaurants bieden smakelijke krokodil, helmparelhoen, impala, koedoe en nog veel meer aan voor een schappelijke prijs. Voor een volledige Afrika-ervaring moet je in het restaurant The Boma zijn, waar we twee keer gedineerd hebben.
 • de stad en de lokale ambachtsmarkt bezoeken: Een echt avontuur! Wees niet bang dat je te veel lastiggevallen zal worden: de lokale bevolking is erg vriendelijk en de toeristenpolitie houdt altijd een oogje in het zeil.
 • kennismaken met olifanten en cheetahs: Op donderdagochtend streelden en voederden we olifanten en maakten we kennis met Sylvester de cheetah, de ambassadeur van het Victoria Falls Wildlife Trust. Ideaal als je wilde dieren van dichtbij wil zien of het meer voor tamme dieren hebt.

Zoals je ziet, zijn de mogelijkheden divers én legio.

 
Verken andere landen per jeep of boot zoals Botswana met zijn Chobe Nationaal Park

 
Beleef Afrika op zijn best in restaurant The Boma met traditionele dans en een stukje djembe

 
De Nederlandse agent Rudolf Visser, Benzing Business Manager Thomas Zimmermann en Geoff bij de olifanten

Ideale hoklocatie in perfecte weersomstandigheden

Een van de meest voorkomende problemen bij eenhokswedstrijden is het verlies van veel duiven. De Victoria Falls World Challenge Pigeon Race tracht evenwel de kansen van thuiskomst te verhogen en het verlies aan duiven te verkleinen door:

 • de locatie langs de rivier: Het hok is niet alleen opgetrokken vlakbij de Zambezi, de vierde langste rivier van Afrika (meer dan 2.600 km), de mist van de Victoriawatervallen zien opgeleerde duiven ook van mijlenver. Bovendien worden de duiven gelost tussen twee grote rivierlopen die uitmonden in de Zambezi. Ze moeten dus gewoon de rivier volgen. Beide rivieren staan doorheen gans het jaar nooit droog.
 • het gebrek aan andere duivenhokken: Met slechts 35 leden in twee clubs in Bulawayo en de hoofdstad Harare is Zimbabwe een klein duivenland. In een straal van 400 km rond het hok is er geen enkele duivenliefhebber te vinden. De deelnemende duiven zullen dus niet afgeleid worden door andere kooien of zullen geen ander hok binnenlopen.
 • het milde klimaat: Van september tot januari, wanneer de wedstrijd doorgaat, is de hemel meestal staalblauw. Er waait een lichte wind, voornamelijk uit het oosten tot noordoosten (lichte kopwind). De temperaturen schommelen tussen gemiddeld 20 en 31°C, al kan het ook midden de 30 zijn. In de namiddag is hevige regenval niet uitgesloten. Om te vermijden dat de duiven in te warm (regen)weer moeten vliegen, worden ze 's ochtends vroeg uitgelaten voor zowel de trainings- als de wedstrijdvluchten. De finale bedraagt 400 tot maximaal 450 km en is in die weersomstandigheden een goede en eerlijke test voor de duiven.
 • het vlakke landschap: De regio rond Victoria Falls kent voornamelijk een vlak landschap. De duiven zullen geen last hebben van bergen of verraderlijke wind.

Vier belangrijke voordelen als het op duivenspel aankomt!


De regio heeft vooral een vlak landschap met de mist van de Victoriawatervallen als geschikt oriëntatiepunt

Ervaren medewerkers in een goed uitgeruste werkomgeving

Locatie, klimaat en landschap mogen dan wel goed zijn, als de duiven niet goed verzorgd worden, doet dat er allemaal niet toe. Daarom besliste de organisatie om enerzijds Belgisch duivenvoer en anderzijds het beste dat Zuid-Afrika te bieden heeft aan vakmannen in te voeren:

 • kampioen en professioneel duivenmelker Johann Grobbelaar: Johann speelt al vijftien jaar met duiven als beroep. In die tijd heeft hij zich in zijn sterke club (SRPC) gekroond tot recordkampioen aller tijden met negen opeenvolgende titels (2007-2016) en in zijn federatie (TRPF, met 200 liefhebbers uit verschillende clubs) tot algemeen kampioen (2014). Daarnaast werd hij ook vier keer kampioen met de jongen. Johann wordt op de hokken in Victoria Falls bijgestaan door vijf voltijdse hokverzorgers.
 • de heel ervaren duivenarts Dr. Wim Peters: Wim speelt niet alleen meer dan vijftig jaar met duiven, hij heeft ook al verschillende succesvolle boeken over het duivenspel op zijn naam staan. Hij werd bovendien algemeen kampioen in zeven verschillende clubs. In zijn onderzoek wordt hij bijgestaan door Dr. Daz Karenga, want Wim is naast duivenarts ook wedstrijddirecteur van de Victoria Falls World Challenge Pigeon Race.

 
 (links) Duiventrainer Johann toont waar de duiven binnenkomen;
(rechts) Wedstrijddirecteur Wim (l) aan de praat met Belgisch liefhebber Michel Debecker

Tijdens de officiële openingsceremonie op donderdagnamiddag toonden Johann en Wim hun goed uitgeruste werkplaats:

 • Een U-vormig hok met een capaciteit van 5.000 duiven, verdeeld in 22 ruime afdelingen.
 • Zeven 'quarantaineafdelingen voor na de wedstrijd', zoals ik ze noem, achteraan het hok waar duiven die te laat terugkeren van een trainings- of wedstrijdvlucht kortstondig apart zullen worden gehouden in afwachting van verder onderzoek. "Er moet immers een reden zijn waarom de duif te laat is, of ze is gewoon niet erg slim", lacht Johann.
 • Een laboratorium naast het hok zodat Wim en Daz stalen van late of zieke duiven zelf kunnen onderzoeken. Indien een duif ziek is, wordt de eigenaar natuurlijk verwittigd via de website.

Voorkomen is beter dan genezen. Om die reden neemt de organisatie ook strenge gezondheidsmaatregelen: Niemand mag het domein betreden zonder door de daarvoor geïnstalleerde douchekamers te gaan of zonder zijn of haar schoenen ontsmet te hebben. Hetzelfde geldt voor voertuigen: zij moeten door een poel ontsmettingsmiddel rijden om op het domein te kunnen parkeren. Niets wordt aan het toeval overgelaten als het op de gezondheid van de duiven aankomt.

 
De hoksite en de ene kant van de kantoren op de hoksite

 
Windschermen die naar beneden/boven kunnen en een aparte afdeling voor duiven die te laat terugkeren van een vlucht

 
Zitten de duiven niet op de camion, dan rusten ze uit op een van de afdelingen (of trainen ze rond het hok)

Veel prijzengeld, gegarandeerd

"Een wedstrijd is alleen geloofdwaardig als het beloofde prijzengeld uitbetaald wordt", zegt admin/finance manager Karen Taylor. "We kunnen rekenen op onze twee kredietwaardige sponsors, het succesvol zakenkoppel Bob en Trish Henson." Bob bezit verschillende bedrijven, waaronder de grootste firma in de Zimbabwaanse koolmijnindustrie. Het waren hun vrienden Geoff en zijn vrouw Caroline die Bob en Trish aan boord haalden.

Dankzij Bob en Trish garandeert de organisatie in haar allereerste editie $700.000 aan prijzengeld. Om kans te maken op die prijzenpot, moet u $950 per team betalen. Een team bestaat uit één geactiveerde en maximaal vier reserveduiven die gratis geactiveerd worden indien de geactiveerde duif verloren gaat. Het grootste prijzengeld wordt toegekend aan de 1e in de finale ($200.000, even veel als de winnaar van de Million Dollar Race!), de 2e ($100.000) en de 3e ($50.000), en de 1e asduifwinaar ($50.000). Al die duiven worden samen met de andere beste asduiven en finalevliegers geveild op PIPA. Tachtig procent van het prijzengeld gewonnen in de finale door niet-geactiveerde duiven wordt ook verdeeld onder de deelnemers: $1.000 vanaf plaats 51 en elke daaropvolgende plaats tot het prijzengeld volledig op is. De andere twintig procent gaat naar een organisatie die zich inzet voor wilde dieren. Bekijk hier aan wie de rest van het prijzengeld toegekend wordt.

 
Sponsors Bob en Trish Henson (rechts op de foto)

Opbrengst geherinvesteerd in gemeenschap en wilde dieren

Deze eenhokswedstrijd is het resultaat van een samensmelting van verschillende passies: Geoffs passie voor duiven, Bobs passie voor wilde dieren en Karens passie voor sociale projecten. Geoff speelt al 47 jaar met duiven, Bob steunt al jarenlang organisatie die wilde dieren helpen en Karen keerde na enige tijd terug naar Zimbabwe om aan sociale projecten deel te nemen. Daarom gaat een aanzienlijk deel van de opbrengsten naar verscheidene trusts en goede doelen, uitgekozen door de organisatie zelf. Tot op heden is enkel de grootste begunstigde gekend: het Victoria Falls Wildlife Trust (VFWT). Tijdens ons bezoek aan het VFWT legde general manager Jessica Dawson uit dat "het trust aan veel projecten meewerkt, waaronder ziektecontrole en -preventie bij dieren". Lees de korte samenvatting over het Victoria Falls Wildlife Trust hier.


Het VFWT-team heft het glas met de vertegenwoordiger van de minister van toerisme en Geoff

De trusts en goede doelen worden ondersteund via zogenoemde donorduiven (venture birds), niet-geactiveerde duiven die door de kweker aan het goede doel geschonken worden en gratis naar Zimbabwe verzonden worden. Je kan ze anoniem insturen of aan de organisatie vragen om jouw naam als kweker bekend te maken. Iedereen kan zo'n donorduif activeren en dus eigenaar worden door de activatiekost te betalen. Activeer je een donorduif, dan maak je kans op de prijzenpot. Wordt de duif na de wedstrijd verkocht, gaat 75 procent naar het VFWT en 25 procent naar de kweker (donor), die dat bedrag opnieuw aan het VFWT kan schenken. Zoals hierboven vermeld staat, gaat ook 20 procent van het prijzengeld gewonnen in de finale door niet-geactiveerde reserveduiven rechtstreeks naar het Victoria Falls Wildlife Trust. Donorduiven insturen, is een prachtige manier om enerzijds het goede doel te steunen en anderzijds internationale erkenning te krijgen of uw kansen op een mooie prijzenpot te verhogen. Meer informatie over de donorduiven vind je op de website van de VFWCPR.

   
V.l.n.r.: VFWT-cheetah Sylvester, Nederlands liefhebber Ton de Kovel, nijlpaarden en VFWT-gier Judge

   
Een groot deel van de opbrengsten vloeit terug naar de wilde dieren, waaronder de Grote Vijf

Stuur nu in en verhoog je winstkansen

Aangezien het de allereerste editie is, moet het aantal duiven nu lager zijn dan in de toekomst. Dat betekent dat dit jaar je winstkansen (veel) hoger zijn dan gewoonlijk. Met de garantie van $700.000 aan prijzengeld een kans die het grijpen waard is. En ben je risicoschuw, stuur dan enkele donorduiven in en wacht af. Of activeer er een van iemand anders indien ze goed presteert en in al het prijzengeld. Contacteer nu de agent uit uw land en ontdek tot wanneer je duiven kan insturen.

We willen Geoff, Karen, Kevin en de rest van het team van harte bedanken om ons te tonen hoe mooi, veilig en gastvrij Zimbabwe is. We hebben ons heel goed geamuseerd en keken met grote ogen naar Vic Falls en hoe professioneel hun oneloftrace gerund wordt. We zijn er zeker van dat er nog velen in onze voetstappen gaan treden wanneer ze de finaleweek eind januari 2017 bijwonen. Deze wedstrijd heeft immers alles wat een liefhebber en zijn familie verwachten.


Alle geïnviteerden die aanwezig waren op de officiële opening


De video van de officiële opening en de kennismakingstour