PIPA bezoekt India & Bangladesh – Verslag en foto's

Het stond al een tijdje op onze planning, maar eind 2014 maakten we er eindelijk werk van: een bezoek aan 2 opkomende duivenlanden: India & Bangladesh. In beide landen verbleven we telkens 3 dagen met de bedoeling om de duivensport in beide landen beter te leren kennen en om enkele PIPA klanten te bezoeken.

We hebben met PIPA al heel wat landen mogen bezoeken waar de duivensport beoefend wordt: China, Taiwan, Marokko, Filipijnen, Mexico, Egypte, Zuid-Afrika, Turkije, USA, Roemenië, … en nu mogen we aan dit rijtje nog 2 landen toevoegen.

Ondanks het feit dat India en Bangladesh aan elkaar grenzen, zijn er op het vlak van duivensport niet zo veel vergelijkingen. Alleen al de afstanden die er gespeeld worden: de maximum afstand van vluchten in Bangladesh is +- 350 KM, de maximum afstand in India bedraagt +- 1.850 KM. Dit verschil in afstand zorgt ook voor een volledig andere benadering van de duivensport in beide landen. De reden van de beperkte afstand in Bangladesh is omwille van het feit dat men niet over de grens mag gaan met de buurlanden om duiven te gaan lossen. India heeft dit probleem niet, zoals onderstaande kaart duidelijk maakt.

India - Chennai
Het eerste deel van de trip startte in Chennai, 5e grootste stad in India met bijna 7 miljoen inwoners, maar wel de grootste stad op het gebied van duivensport.  Er zijn op dit moment ongeveer 2000 liefhebbers in Chennai, op een totaal van 9000 over heel India. Het voorbije jaar zijn er naar schatting maar liefst 20% duivenliefhebbers bijgekomen en de groei is nog steeds aan het aantrekken.

Ik werd bij aankomst op de luchthaven meteen welkom geheten door Ivan Phillips, PIPA agent in India, en lid van bestuur FCI. Hij heeft het 3-daagse bezoek tot in de puntjes geregeld. Bedankt Ivan!

Wat heel speciaal is aan de situatie in India, is dat heel veel liefhebbers al jarenlang reisduiven houden, maar tot enkele jaren terug werden er nauwelijks wedstrijden mee gespeeld. Men hield deze duiven vooral voor het plezier. Het is pas sinds enkele jaren dat het echte spelen van duiven zijn doorbraak vindt in India. En men heeft meteen gekozen voor het echte werk, de echte interesse van de Indische liefhebber ligt bij de extreem lange afstanden. Bij elk bezoek sprak men met bewondering over duiven die afstanden van meer als 1000 km afleggen in de moeilijke klimatologische omstandigheden van India. Er zijn zelfs liefhebbers die het wagen om hun duiven tot 1850 km te spelen. De kortste tijd die een duif ooit nodig had in India om deze afstand af te leggen is 40 dagen... Eerlijk gezegd eerder een lijdensweg voor deze duif dan een glorietocht. Bij ons bezoek hebben we dan ook proberen duidelijk maken dat dit naar onze mening weinig te maken had met echt duivenspel. Gelukkig zijn er meer en meer mensen die pleiten voor een maximum afstand van 900 à 1000 km, die het in de moeilijke omstandigheden al meer dan lastig genoeg maakt voor de duiven om hun weg naar huis te volbrengen.

De duivensport in India zit duidelijk nog in de beginfase... Motivatie, medicatie, training,... is pas de laatste jaren zijn plaats aan het vinden in de Indische duivensport, en zal ongetwijfeld de komende jaren de sport heel snel doen evolueren. Al de liefhebbers die we ginds hebben mogen ontmoeten toonden een heel sterke motivatie om de lokale duivensport naar een hoger niveau te tillen.

Bangladesh - Dhaka
Het tweede deel van onze reis bracht ons in Dhaka, hoofdstad van Bangladesh, met maar liefst 15 miljoen inwoners en 20.000 (!) inwoners per vierkante kilometer één van de dichtstbevolkte steden ter wereld. En dat werd ook meteen duidelijk bij onze aankomst, de afstand van de luchthaven naar het hotel bedroeg ongeveer 15 kilometer en duurde anderhalf uur, wat blijkbaar heel normaal is in Dhaka.

Het verkeer was het enige minpuntje aan dit bezoek, want ook in Bangladesh werd PIPA heel erg hartelijk ontvangen. De duivensport heeft daar de laatste 7 tot 8 jaar een uitzonderlijk snelle en positieve evolutie doorgemaakt en staat bijvoorbeeld in vergelijking met India al heel wat verder. Zo werden we o.a. ontvangen op de Bangladesh Racing Pigeon Fanciers Club (www.brpfc.org), deze club heeft onder leiding van Mostaque Ahmed (Galaxy Lofts) een enorme professionalisering doorgemaakt. Zo wordt bijvoorbeeld van elke vlucht een video gemaakt van de inkorving/transport/lossing om op die manier volledige transparantie te geven aan de deelnemende liefhebbers. Naast de BRPFC zijn er nog 2 andere grote clubs in Dhaka, die samen ongeveer 600 actieve duivenliefhebbers tellen. Op dit moment zijn er nog geen gezamelijke lossingen van de 3 clubs samen maar vanuit de liefhebbers komen er meer en meer vragen voor één gezamelijke lossing. Dit zou de lokale duivensport ongetwijfeld nog een extra boost geven.

Op de vooravond van ons vertrekt werd er door PIPA en zijn agent, Mynuddin Ahamed, een publieke veiling van 18 duiven georganiseerd. Dit werd uiteindelijk de beste publieke veiling ooit in Bangladesh. Mynuddin had er dan ook alles aan gedaan om de volledige verkoop heel professioneel te omkaderen met o.a. een veilingcataloog die naar quasi elke duivenliefhebber in Dhaka werd gestuurd.

In de onderstaande fotoreeks kan u zich via foto's en bijhorende tekst een verder beeld vormen van de duivensport in India & Bangladesh.