PIPA bezoekt de Pioneer International Racing Pigeon Club in het Chinese Tianjin

Eind juni was PIPA te gast op de prijsuitreiking en veiling van de eerste editie van de jaarlingenrace van de Pioneer International Racing Pigeon Club in het Chinese Tianjin.

De Pioneer International Racing Pigeon Club in Beijing is tijdens de voorbije jaren niet alleen in China, maar ook binnen de internationale duivenwereld een heus begrip geworden. De wedstrijd met jonge duiven in Beijing vormt ieder jaar het laaiende orgelpunt van het Chinese duivenseizoen dat tijdens het najaar wordt gevlogen. Het succes van de club is zo overweldigend dat men drie jaar terug de beslissing heeft genomen hieraan een vervolg te breien en een wedstrijd met jaarlingen in het leven te roepen.

Het domein van de Pioneer Club bestaat uit 24 lofts waar telkens 150 duiven worden gehuisvestigd. Liefhebbers buiten het domein kunnen echter tevens de strijd aangaan met de grote tenoren binnen de Chinese duivensport. Voor deze eerste editie werden meer dan 6.000 ringen verkocht. De duiven belandden tijdens de zomermaanden van 2017 op de verschillende hokken van het domein en werden maandenlang voorbereid op weg naar wat het ultieme hoogtepunt van hun carrière moest worden.

De eigenlijke wedstrijd werd tussen begin mei en begin juni gevlogen en bestond uit vier individuele vluchten van 500 tot 550 kilometer en een asduifcompetitie. Het verloop van de vluchten verviel in uitersten met een zeer snelle eerst vlucht (2.000 m/m), gevolgd door twee kuitenbijters aan 1.300 m/m met een uitgestelde lossing en een vierde en laatste vlucht in een verzengende hitte met een venijnige kopwind (1.000 m/m). Zij die zich dus tot één van de 204 asduiven wilden kronen, dienden dus uit het juiste hout gesneden te zijn.

Bart Geerinckx behaalde een knappe 45e plaats in de asduifcompetitie en was daarmee tevens de beste Europese duif. De vader van de eerste Europese asduif komt uit Blue Lagoon (vader van Little Star, 1e Nat. Asduif KBDB Grote Halve Fond bij de jaarlingen  in 2016) x Miss Magic (1e Olympiadeduif Allround Nitra en 5e Nat. Asduif KBDB Grote Halve Fond KBDB 2011). De moeder is Limogirl, zelf 7e nationaal Limoges uit volle broer Luc (1e Nat. Argenton bij de oude duiven in 2012) x zuster Geerinckx duivin (moeder van Laura, 1e Nat. Bourges 2010 bij de jaarlingen ten huize van Gaston van de Wouwer).

Wij willen hierbij de Pioneer International Racing Pigeon Club bedanken voor de uitnodiging en kijken alvast uit naar de tweede editie! Afspraak in 2019!