Pieter Woord & Louw van den Berg (Urk, NL) winnaars op de lange afstand

Ik streek neer in Urk voor een gesprek met Pieter Woord (58) en Louw van den Berg (38). Pieter is werkzaam bij het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum in Marknesse en Louw van den Berg is eigenaar van een groothandel in vis. Samen vormen zij de basis van het marathon succes wat dit jaar wederom tentoon werd gespreid.

Waar zij vorig jaar de aandacht nog wisten op te eisen met hun internationale overwinning op Perpignan met hun Leontine was het dit jaar weer direct raak op de eerste vlucht vanuit Pau. Met ‘Powerboy’ winnen ze de 1e internationaal tegen 11.739 duiven! En dat op een afstand van 1129 km!

Er werden totaal 5 duiven ingekorfd waarvan 4 prijs wonnen. Deze 4 klasseerden zich bij de eerste 273 nationaal tegen 3.551 duiven.


"Powerboy", 1e internationaal Pau 2018

Klik hier voor de pedigree van de NL16-1124556

Goede duiven met een grote motor
Dan komt de vraag al snel bovendrijven hoe deze mannen hun duiven trainen om op één van de verste afstanden zo goed te kunnen presteren. Pieter neemt het woord en vertelt dat het begint met uitermate goede duiven die vanaf het eerste levensjaar direct worden onderworpen aan een Spartaanse opvoeding.  Zo gaan ze wekelijks in de mand met de afdeling en worden ze zelf nog een aantal keren per week weggebracht. Hiermee komen ze op 700 kilometer training per week.

Special Lady
De goede duiven kwamen in 2014, in dit jaar investeerden beide mannen in duiven die het extreem zware werk aan kunnen om zodoende ook in Urk succesvol te kunnen zijn. Vanuit deze investering kwam ook de vroege duif vanaf Marseille.
De 11e nationaal werd namelijk gewonnen door Special Lady, een kleindochter van The Special One die de 1e internationaal Barcelona won in 2015 gekoppeld aan een dochter New Laureaat. New Laureaat is winnaar Golden Wing maar won ook de 1e internationaal Barcelona. Aan moederszijde stamt zij af van De Rode Cramers van Jan Theelen.

Special Lady werd als jonge duif en jaarling gespeeld bij Louw op de hokken. Door de verhuizing werden de duiven overgewend naar Urk. Deze duivin had het na twee keer al door en liet zich al snel zien op de kortere vluchten waarop de duiven worden ingespeeld. Op de eerste vlucht vanaf Pau speelde zij een 83e nationaal tegen 3.551 duiven.


De pedigree van "Special Lady", met als blikvangers New Laureaat en The Special One.
Ook de andere duiven lieten zich uitstekend zien vanaf Marseille. Van de 4 ingekorfde duiven wonnen er 3 prijs. Te weten; 11e, 40e, en 109e nationaal. Bij de eerste 109 is er geen enkele liefhebber die op zo’n lange afstand speelt als Pieter en Louw.

De begeleiding
Elke 4 weken komt de dierenarts in het inkorflokaal op Urk. Alle leden zijn verplicht hun duiven te laten controleren. In geval van paratyfus, pokken of wormen mogen de duiven niet worden ingekorfd door de liefhebber. Pas als zij schriftelijk bewijs hebben van diezelfde dierenarts dat het probleem is verholpen mogen de duiven weer worden ingezet. Dit gebeurt inmiddels een aantal jaren en werpt zijn vruchten af. De liefhebbers leren tijdens de bezoeken meer over de duiven en alle duiven staan onder controle van een specialist.


De zolderhokken van de combinatie waar de oude duiven zitten gehuisvest.

De duiven gaan elke dag twee keer los. Tussen 05:00 en 06:00 en tussen 21:00 en 22:00. Deze tijden zijn bewust gekozen om de duiven te laten wennen aan het vroege  en late tijdstip. Volgens de combinatie moeten hun duiven de winst halen op de eerste dag.  Voor de vluchten worden zij gekoppeld en gespeeld op 10-12 dagen broeden. Dit is volgens Pieter de beste stand. Daarbij worden ze volle bak gevoerd. Bij twijfel wordt er op de zaterdag voor inkorving nog een geelpil opgestoken.

Pieter won in het verleden op de programmavluchten al heel erg veel. Speelde tientallen duiven op teletekst en won een reeks aan kampioenschappen. Inmiddels wonnen de heren twee internationale vluchten. De kers op de taart voor beide heren is het winnen van internationaal Barcelona. Zou het kunnen? Ik denk van wel...