Op vrijdag 8 juli om 8.00 uur werd het konvooi van in totaal 16.897 duiven gelost even ten noordwesten van de Catalaanse hoofdstad Barcelona. In Frankrijk kregen de duiven te maken met extreem hoge temperaturen en een zwakke wind tegen. In België en Nederland was de wind meer noordwestelijk en wat sterker in kracht en later meer westelijk. Al met al kunnen we spreken van een zware maar eerlijke editie. De eerste Nederlandse Barcelonaduif werd om 10.30 uur geklokt door Pieter Goeree uit het Zeeuwse Driewegen. Hij klokte zijn tweejarige duivin op een afstand van 1102 km en zij wist een snelheid te halen van 906 m.p.m.
Nieuwkomer Pieter Goeree
Pas sinds 2019 is Pieter in zijn geboortedorp Driewegen actief in de duivensport. Hij kocht toen daar een huis en in de voormalige boomgaard van zijn vader werd een fraai duivenhok geplaatst. Dit hok, overgenomen van Koen Minderhoud, is maar liefst 17 meter lang en telt de nodige afdelingen. Hiervoor woonde Pieter in Kruiningen en nam daar in 2018 ook deel aan een aantal ZLU-vluchten met alleen jaarlingen. Door de verhuizing naar Driewegen was dit fond avontuur echter maar van korte duur.
Pieter beschikt over in totaal over ongeveer 110 vliegduiven (70 ouden en 40 jaarlingen) die allen op nest worden gespeeld. Daarnaast worden er uit de 30 kweekkoppels ongeveer 100 jongen voor eigen gebruik gekweekt. Deze kweekduiven, en de kopduiven van Barcelona, zoals bv Catalana en haar nestzus bevinden zich niet op de hokken bij Pieter maar zijn ergens anders ondergebracht. Bij zijn start op de grote fond heeft Pieter een aantal gerichte aankopen gedaan. Zo werd er in het najaar van 2017 aangeklopt bij Grootmeester Herman Brinkman (Tuk, NL). Hier bekwam Pieter een aantal (late) jongen uit zijn toppers. Ook prima geslaagd is Pieter met duiven van Barcelona-specialist PWA van de Meulen (Sirjansland, NL). Deze eerste aankopen hiervan kwamen via Toppigeons maar intussen is er ook rechtstreeks sprake van een goede band. Daarnaast is Pieter ook prima geslaagd met duiven van Chris Paauwe (Kruiningen, NL) en Willem Mulderij (Vinkenbuurt, NL).
In 2020 speelde Pieter voor het eerst met jaarlingen mee in Driewegen en korfde hij er 54 in op Agen en daarvan pakte hij er 11 stuks in de prijzen. Van deze ploeg gingen er dus een jaar later 31 naar Barcelona met het volgende resultaat:
Vorig jaar gingen de jaarlingen naar Agen en Narbonne en weer werden flinke ploegen gekorfd. De winnares van Barcelona 2022 was daar ook telkens bij en vloog de 735e Agen van 6804 duiven en de 464e Narbonne van 8188 duiven.
NL20-1544052 Catalana, 1e Nationaal Barcelona 4.842 duiven
De 2-jarige duivin , Catalana, is de glorieuze winnares van Nationaal Barcelona 2022. Met in totaal 59 duiven op deze Barcelona maakte Pieter, naast de 1e Nationaal, een schitterende uitslag zoals u onderstaand kunt zien:
De vader van Catalana is van 2017 en komt rechtstreeks van Herman Brinkman. De moeder komt van Walter van de Meulen en komt uit ouders die zelf prima wisten te presteren op de grote fond.
Barcelona is dit jaar de enige grotefondvlucht die gespeeld is en ook de jaarlingen zijn alleen maar op de dagfond ingespeeld. Alle meerjarige duiven werden op Barcelona gespeeld en bijna alle koppels vertrokken op jongen van 3 tot 6 dagen (zo ook Catalana). De Barcelonaduiven zitten op drie afdelingen die met elkaar in verbinding staan. Op die afdelingen zijn wel 50 bakken maar ‘Catalana‘ en haar nestzus zochten een ander plekje uit. ‘Catalana‘ had haar nest op de grond en wel onder een schuin gezet plankje. Haar nestzus had het hogerop gezocht en ging broeden in de spoetnik. Pieter liet de twee hun gang gaan omdat ze die plekjes graag zelf wilden hebben. Deze nestzus won op deze Barcelona de 58e Nationaal. Daarnaast kweekte Pieter uit de vader van Catalana in 2019 ook twee kinderen. Een kind ging weg op een bon en de andere, een duivin won in 2021 de 134e Nationaal Barcelona, dus 2 zussen winnen de 1e en 58e Nationaal Barcelona '22 en een halfzus de 134e Nationaal Barcelona '21.
Ik probeer te denken als een duif
We kunnen Pieter rangschikken onder de fanatieke liefhebbers in onze sport maar dan wel een liefhebber met een duif in zijn hart. Op een eenvoudige manier probeert hij de sport te beoefenen. Veel observeren en hierna handelen bijvoorbeeld bij training, opleiding, etc...want dit kan ieder jaar weer anders zijn zegt hij hierover. "Denken als een duif", "zin en onzin gescheiden houden" en "uitgaan van eigen ondervinding" zijn enkele leidraden die hij hanteert bij de dagelijkse verzorging van de sport. Als zelfstandige in de bouw (gespecialiseerd in het leggen van monovloeren en vlinderen) heeft hij een drukke baan. Daarnaast is hij ook bezig met het verbouwen van zijn eigen woning. Hierbij duivensport beoefenen op een hoog niveau is niet altijd makkelijk. Pieter doet de verzorging alleen met af en toe wat hulp van Tineke van der Ven (buurvrouw) die de duiven voert als hij zelf niet in de gelegenheid is. Mede door dit alles telde er dit jaar maar een vlucht..... Barcelona. In 2020 werd er voor het eerst met een ploeg jaarlingen, waaronder Catalana, gespeeld op Agen en Narbonne, in 2021 werd voor het eerst Barcelona gespeeld met een mooie serie van 19 prijsduiven en nu in 2022, in 3 jaar tijd, een 1e Nationaal Barcelona...... Een droom komt uit