Overslaan en naar de inhoud gaan

Philip De Maeseneer (Denderwindeke, BE) wint de 1° nationale asduif KBDB grote halve fond jonge duiven

Philip De Maeseneer behaalde vorig seizoen één der mooiste titels in de duivensport dankzij zijn wonderduif Finnman. Deze kanjer met overwegend bloed in zich van de kolonie Tom Van Gaver was de beste duif van het land op de razend populaire nationals voor jonge duiven.

Het begin van het succesverhaal 

Philip startte in de duivensport in 2009, voornamelijk op de snelheid en kleine halve fond. Toen werden er reeds successen geboekt dankzij duiven die aangeschaft werden bij Rene Sterckx uit Begijnendijk. In 2011 werd dan nog een stap hoger gemikt door de inbreng van een 16-tal duiven afkomstig van de grootmeester uit Dentergem : Gaby Vandenabeele. Vervolgens kwam in 2014 de beslissing om defenitief de overschakeling in te zetten naar de grote halve fond, dit mede door de versterkingen van bij Tom Van Gaver en Andre Roodhooft. Deze rassen vormen tegenwoordig de rode draad doorheen de kolonie weliswaar met het grootste aandeel voor de Tom Van Gaver duiven.

Succesvol spelsysteem

Het hokbestand bestaat uit 24 weduwnaars, 20 vliegduivinnen en een 14-tal koppels kweekduiven aangevuld met een jonge garde van ongeveer 90 stuks. De weduwnaars en duivinnen worden wekelijks op de zware halve fond gespeeld met enkele uitzonderingen die naar de fond gaan. Dit alles volgens het klassieke weduwschapssysteem. De jonge duiven worden in eerste instantie goed opgeleerd en vliegen daarna 2 a 3 nationals. Aan bijlichten wordt niet gedaan maar wel worden deze jongen verduisterd volgens het boekje : van begin maart tot de langste dag van het jaar.  Bij de inkorving worden er geen partners getoond, ook bij de jongen is dit evenmin het geval. Het jonge volkje wordt trouwens gescheiden wanneer de kleine halve fondwedstrijden hun aanvang kennen. Het voedersysteem tijdens het sportseizoen is uiterst eenvoudig te noemen: in het begin op de snelheidsvluchten krijgen de duiven een lichte mengeling op het menu, eens de halve fond begint krijgen ze een sportmengeling aangevuld met wat pinda's, kempzaad en gepelde zonnepitten. Dit van bij de thuiskomst tot de volgende inkorving.

Finnman : 1° Nationale Asduif KBDB

Iedereen weet dat de nationale wedstrijden met jonge duiven in Belgie heel veel aanzien hebben in binnen en buitenland. Om dan na een keihard seizoen hierop de allerbeste duif op het hok te hebben is het mooiste bewijs van de aanwezige klasse in de kolonie. Finnman (BE20-4075225) presteerde op een werkelijk uitmuntende wijze gedurende het seizoen dat gekenmerkt werd door extreme hitte en bijzonder lastige vliegomstandigheden. Hij behaalde de nationale titel oververdiend dankzij volgende topnoteringen :

1°   Provinciaal Argenton 5.902 d.

4°   Provinciaal Chateauroux 3.525 d.

25° Provinciaal Bourges 6.538 d.

Verder was deze witte merel ook nog eens de allersnelste vanuit Sermaise : 1° provinciaal tegen ruim 1.500 duiven en op een andere gelegenheid nogmaals een provinciale top 5 notering op bijna 2.000 d. Kortom : een duif van een uiterst zeldzaam gehalte.

Finnman : de 1° Nationale Asduif KBDB

De vader van deze Finnman is "de 14" (BE12-4126914). Het betreft hier een klepper van het ras Vandenabeele die zelf ook voortreffelijk presteerde tijdens zijn vliegcarriere met absolute topprijzen vanuit Tulle, Montlucon, Limoges,...  De "14" zit ondertussen al 5 jaar op het kweekhok en geeft zijn genen wonderwel goed door.

Moeder van Finnman is Dochter Finn (BE17-4207290), op aanraden van Tom aangekocht op PIPA eind 2017 tijdens de totale verkoop. Dat dit een gouden zet van Philip was moge duidelijk zijn, het ras Van Gaver stuwde het niveau van de kolonie De Maeseneer namelijk vliegensvlug de hoogte in.

"De 14" vader van de 1° nationale asduif
Daughter Finn : moeder van o.a. de 1° nationale asduif

Daughter Magic Bart is een andere ster op het hok

Niet enkel Finnman en zijn ouders bezorgen Philip roem en plezier, ook Daughter Magic Bart (BE16-4246535) is een duif van uitzonderlijk niveau. Deze prachtduivin is verantwoordelijk voor het op de wereld zetten van een rits topduiven die weten te excelleren op de vluchten van de waarheid. Ook hier gaat het terug over een rechtstreekse Tom Van Gaver duif die bij Philip De Maeseneer het mooie weer maakt. Ze is momenteel al moeder en grootmoeder van een pleiade aan topduiven die slag om slinger prestaties neerzetten om u tegen te zeggen.

Daughter Magic Bart : kweekmoeder van de bovenste plank

De toekomst ziet er veelbelovend uit

De weg naar de absolute top is overduidelijk ingezet door Philip De Maeseneer, het behalen van de nationale asduiftitel zal zeker geen eindstation zijn. De aanwezige kwaliteit te Denderwindeke met in hoofdzaak het ras Van Gaver zal in de nabije toekomst zeker en vast nog voor exploten zorgen. 

PIPA wenst Philip alvast een dikke proficiat met het behalen van de 1° Nationale asduif KBDB grote halve fond jonge duiven !