Peter & Dr. Hans-Peter Brockamp - Boppard (D) Behalen nieuwe triomf uit Marseille internationaal! - 2009

Te Marseille werd het startsein gegeven om 6u30. Gezien de vlucht uit Souillac liep als ‘een fluitje van een cent’ en hooguit 40 minuten zal openstaan op nationaal vlak, verwachte iedereen ook een vrij vlotte Marseille… het liep echter geheel anders!

De eerste duiven werden gemeld vanuit Duitsland bij de combinatie Thomann-Spitzbarth uit Walsheim, die 2 duiven gelijk op de plank kregen om 15u24 op 680 Km, aan een snelheid van 1274,95 Km. Later op de dag zal blijken dat deze 2 kleppers  uiteindelijk op plaats 2 en 3 internationaal zullen eindigen! Deze duiven werden enkel nog voorafgegaan door de  2-jaarse doffer van Peter & Dr. Hans-Peter Brockamp uit het Duitse Boppard, die hun internationale winnaar klokten om 16u35 op 802,999 Km, goed voor 1327,27 m/min als snelheid. Goed voor internationale winst tegen 11.837 deelnemende duiven (een daling met 2.117 stuks ten opzichte van 2008). Ten huize Brockamp ging een ‘nieuwe lichting’ van 11 doffers de mand in, waarvan er op nationaal vlak zich 7 zullen klasseren tegen de klok van 10u30. Na hun wonderseizoen in 2006 zetten vader Peter en zoon Dr. Hans-Peter zowat alle topduiven op de kweek, waaronder fenomenale ‘supercracks’ als … ‘Euro Diamond’, ‘Mistral’ (1° + 2° Olympiadeduif) en de 1° Nationaal (2° Int.) Perpignan 2006. Deze topduiven werden begin 2007 op de kweek gezet… en betekenden uiteraard een aderlating binnen de vliegploeg. Het was dus minstens 2 jaar wachten voor een  nieuwe generatie duiven klaarstond om als vliegduif de fakkel van deze ‘superduiven’ over te nemen… en meteen ook de eerste kweekresultaten  van deze ‘wonderboys’ van Boppard konden uitgetest worden. Met wat voor resultaat... De 1e Nationaal Perpignan 2006 (en ook al 20° Nat. Perpignan 2005) is nu vader geworden van de 1° Internationaal Marseille 2009 (zie stamboom). Let vooral ook op de 'Venus' (grootmoeder langs vaders zijde). Zij is moeder van 1° Nationaal Perpignan en grootmoeder van 1° Internationaal Barcelona 2007 (bij Menne) én nu ook grootmoeder van 1° Internationaal Marseille 2009! Een uitzonderlijke kweekmoeder!
Deze klinkende overwinning uit Marseille is voor de internationale fondvedetten Peter & zoon Dr. Hans-Peter meteen hun 3° Internationale overwinning uit hun carrière, met
1° Int. Perpignan 1999
1° Int. Marseille 2005
1° Int. Marseille 2009
en meteen ook hun 5° Nationale overwinning! (wat dus resulteerde in 3 X 1ste Internationaal en 2 X 2e Internationaal).
Hun ‘Blauwwitpen’ DV06720-07-691 wint hier dus meteen de 1° internationale vlucht uit zijn carrière waaraan hij deelnam. Drie weken voordien won hij 11° Nat. Bordeaux van 478 d… u weet wel, de ‘keiharde’ Bordeaux vervlogen in tropische temperaturen, na enkele dagen extra mand. Als jaarling ging hij bijna wekelijks de mand in tot op 600 Km. Hiermee hebben we meteen ook de ‘opleiding’ die de duiven te Boppard krijgen, zowat uit de doeken gedaan. Hun speelhok bestaat uit 2 afdelingen, waarvan een deel onderaan, en een deel bovenaan is gevestigd. Als jaarling vertoeven de doffers op de hokken op de onderste verdieping. Hans-Peter ondervond dat sommigen daar niet al te graag toeven… waardoor hen de nodige motivatie ontbreekt om echt brokken te maken als jaarduif. Daarom opteren zij voor de rustige aanpak en opbouw, met vluchten tot 600 Km voor de jaarduiven. Als 2-jarige verhuizen ze dan definitief naar de bovenste afdeling van de hokken, waar volgens Hans-Peter  sommige duiven een ware metamorfose ondergaan, de duiven voelen zich daar duidelijk ‘beter thuis’! Normaal doen ze dan als 2-jarige twee internationale vluchten, zijnde Marseille en Perpignan. Gezien de 2 dagen extra mand, en de weinige tijd die rest om deze ‘Marseilleploeg’ nog wedstrijdklaar te krijgen tegen Perpignan… wist Hans-Peter nog niet met zekerheid te zeggen of deze ploeg nog voor Perpignan in aanmerking komt. Het zullen er hooguit 3 tot 4 zijn, mogelijks zelfs geen enkele van deze ploeg… die de trip naar Perpignan nog zullen maken.
De familie Brockamp mikt duidelijk op de internationale vluchten als Barcelona, Tarbes, Marseille en Perpignan… waardoor zij een ‘formepiek’ nastreven tegen het tijdstip dat deze vluchten op de kalender staan, zeg maar half tot eind juni… en de weken hierna. De jaarlingen brengen voor het seizoen normaal een ronde jonge groot, de oude weduwnaars daarentegen komen slechts 1 keer met eitjes. Ze worden afhankelijk van het weer gekoppeld tussen midden en eind maart! Ze mogen dan over broeden, maar… van het ogenblik dat de eerste duivin haar nest verlaat worden alle duiven gescheiden en vangt het weduwschap aan. We zijn dan ongeveer eind april, net op tijd om begin mei mee te zijn op de allereerste wedvluchten. Na het seizoen mogen de vliegers nog een jong kweken, en daaropvolgend 2 x over broeden. Dan gaan de ‘boxen’ dicht, maar blijven de duiven nog samen tot eind november… dan worden ze gescheiden, zodat ze in alle rust de wintermaanden kunnen doorbrengen, en krachten opdoen voor het komende sportseizoen. Dan volgt een regime van zuiver water en graan… en weinig tot geen voedingssupplementen.
Tijdens het vliegseizoen is het vooral taak om trichomonaise te vermijden. Omdat duiven vaak onvoldoende drinken wanneer medicatie via het drinkwater wordt toegediend, valt dit moeilijk te doseren. Te Boppard lossen ze dit op door de gepaste dosissen rechtstreeks in de krop te geven. Zo heeft iedere duif de juiste dosis meteen binnen, en is het probleem in één keer van de baan. Normaal wordt 14 dagen voor het inmanden van een vlucht, 3 dagen iets geserveerd voor de luchtwegen, hierna volgt dan een conditieopbouw van 9 à 10 dagen op basis van de ‘eigen Brockamp-producten’.  Dan is het enkel nog rekenen op de ‘klasse’ van de duif, om het verschil te maken! En die ‘klasse’, daar is te Boppard duidelijk geen gebrek aan, dat bewijzen de prestaties uit de jongste seizoenen klaar en duidelijk!De moderne Brockampduif is gewoon ‘wereldtop’… dat staat reeds langer als een paal boven water… en dat werd op Marseille nogmaals dubbel en dik in de verf gezet.

Marseille ‘nieuwe editie’, werd een moeilijke vlucht
Zoals we in onze inleiding reeds schreven werd deze Marseille een vlucht met een eerder traag tot moeilijk verloop. De winnende duif van Peter en Dr. Hans-Peter Borckamp vliegt een stukje vooruit op de rest van het deelnemerscontingent. Hans-Peter denkt dat de duiven kort na het lossen voor een verschillend traject, zeg maar… een andere ‘vliegroute’ gekozen hebben… en in verschillende groepen zijn opgesplitst. Hun winnende duif kwam voor hun uit zuidelijke richting aangevlogen, wat volgens hem betekend dat hij niet de ‘route’ van de Rhônevallei gekozen heeft, maar wel een vliegroute via de ‘Rijnvallei’. Voor dit traject kiezen de duiven waarschijnlijk een route via Zwitserland, en komen dan via Geneve-Basel-Freiburg verder Duitsland binnen gevlogen langs de Rijn. Gezien daar een wind uit het zuiden blies, kan dit mogelijk de verklaring zijn voor de hogere snelheid die hun winnende duif haalt… ten opzichte van de duiven die voor de Rhônevallei kozen, die het aldaar beslist moeilijker hadden met de wind. Daarom dat Hans-Peter  naar de inrichters toe een ‘stille wenk’ wil meegeven, nog eens goed na te denken over de nieuwe losplaats (iets verderop in afstand en meer oostelijk tot zuidoostelijk gelegen dan de vorige) die voor de editie 2009 werd gekozen. Geografische analyse leert dat de duiven hierdoor nagenoeg nergens een ‘recht lijn’ huiswaarts kunnen aanhouden.
Geen gelukkige keuze dus, met het oog op een vlot verloop van deze internationale ‘grote fondklassieker’. De duiven raakten vroeg gesplitst in groepen die via Zwitserland en de Rijnvallei vliegen, een ander (groot) deel gaat via de ‘Rhônevallei’, terwijl de duiven van het westen die de ‘Rhônevallei’ willen ontwijken, een grote omweg dienen te maken richting ‘westen’, vooraleer in rechte lijn huiswaarts toe te kunnen! Vandaar dat men waarschijnlijk best opteert om naar de oude losplaats terug te keren, aldus Hans-Peter… die ondanks zijn ‘internationale overwinning’ oog heeft voor elk detail, zeker als die een vlotter verloop van deze mooie klassieker kan garanderen! Het siert een groot en wereldwijd geëerd kampioen als Dr. Hans-Peter Brockamp dat hij dit item durft aankaarten,  het opneemt en in de bres springt voor zijn collegae duivenliefhebbers, ondanks zijn internationale winst. Iets wat we alleen maar kunnen toejuichen! Hij staat ‘internationaal’ in de editie 2009 op ‘Nr 1’, en heeft dus recht van spreken!
De Champagne mocht te Boppard alvast opnieuw ontkurkt worden voor deze nieuwe ‘internationale triomf’ die ze vanuit Marseille wisten binnen te halen… waarvoor onze oprechte felicitaties! Brockamp een kampioen met heel grote ‘K’… ja, een wereldtopper op alle vlak!