Averbode is een deelgemeente van Scherpenheuvel-Zichem. Hier heeft Peter Bours, afkomstig van het Limburgse Neerharen, in 1997 zijn stek van gezin en duivensport gevonden. Zijn werkplek ligt in Limburg, meer bepaald in Genk waar hij leraar lichamelijke opvoeding is in het buitengewoon onderwijs. Niet verwonderlijk dus dat deze allrounder de duivensport bekijkt en beoefent als een trainer in de atletiek, oriëntatielopen over korte, middellange en lange afstand. “Beetje beroepsmisvorming,” zo omschrijft deze eigenzinnige allesspeler het zelf. In zijn beginjaren als melker speelde hij samen met wijlen zijn vader Nenk en zijn broer Jean.
Als we Peter Bours een allesspeler noemen, heeft dat zijn reden: hij neemt immers aan zoveel mogelijk vluchten per weekend deel en liefst in alle disciplines: totaal weduwschap en nestspel (voor de Internationale vluchten) bij de 75 oude, en schuifdeur bij de verduisterde jonge, 105 stuks in 2020. Al zijn vrije tijd gaat naar de duiven, en als het van Peter afhangt, zou hij er gerust nog wat uren willen bijdoen, maar “pensioen is helaas nog niet in zicht”.
Peter heeft al een forse reputatie opgebouwd. Ook in het COVD-seizoen waren de prestaties ruim naar behoren. Getuige daarvan 2 vermeldingen bij de Nationale kampioenen resp. 4. Rhone en 21. Grote fond bij de jaarse, lokaal overwicht op de meeste fronten en de aanleiding voor deze reportage: het goud in het loodzware Koningschap van de Brabantse-Unie. Met kompanen Eddy Schroeven uit Molenstede en Ronald Lodewijckx uit Tielt-Winge wordt er naast vaak overlegd ook hevig gediscussieerd over elk punt en komma van de duivensport. In de stambomen vind je hun namen dan ook meermaals terug. Verder komen R. Speltdoorn, S. en J. Rans, J. Desmeyter, N. Peeters, J. Thoné, G Schotsmans en meester A. Derwa aan bod. Sinds afgelopen zomer vertoeft een aantal jonge duiven van P. Arien en van A. Rans op de hokken.
Koning van de Brabantse Unie
Het aartsmoeilijke koningschap wordt verspeeld met de 1e, 2e en 3e getekende volgens een puntensysteem op 18 vluchten van de Brabantse Unie en wel de 3 beste uitslagen in 6 categorieën m.n. grote halve fond: oude, jaar- en jonge duiven, fond: oude en jaarduiven en zware fond. De uitslag wordt in 10 gelijke delen verdeeld. Een duif gerangschikt in het 1e gedeelte behaalt 10 punten. In het 2e gedeelte 9 punten en zo verder tot het 10e gedeelte waarin nog 1 punt te verdienen valt. De liefhebber met het grootste aantal punten wordt Koning. Die eer viel dus dit jaar te beurt aan Peter Bours, die Ariën-De Keyser (Tielt-Winge) en Casaert-Senechal (Russignies) voorafgaat.
Pientje BE15-2025909
Uitslagen van "Pientje"
Pedigree van Pientje
Zwarte BE-19 2094261
Uitslagen van Zwarte 261.
Pedigree van Zwarte 261.
Belangrijkste uitslagen 2020
Peter: “Qua motivatie wil ik het volgende kwijt: Vanaf Pau komen de langeafstandsvliegers op nest en dit tussen de weduwnaars. Dus er is leven in de brouwerij. Het is aan mij om te zien of deze of gene gemotiveerd of eventueel gedemotiveerd is. Ik heb slechte ervaringen met spitsvondigheden vlak voor de inkorving.”
Selectie
Peter Bours: “Vliegers verdienen een eerlijke kans. Fondduiven evalueren op snelheidsvluchten is volstrekte onzin. Selecteren van sprinters gaat vrij snel. Daarentegen op de grote fond heb je een paar jaar nodig. Dit is een onmiskenbaar nadeel want regelmatig blijkt na die jaren dat ze het niet kunnen maar wel ondertussen een woonbak bezet hielden. Een jaarduif moet je eens verrassen, aldus mijn vader. Ik houd terdege rekening met de prestatiewaarde geleverd op een vlucht, minder met de uitslag. bv een 120e Nationaal waarbij wind en duivenmassa nadelig waren, heeft mijns inziens evenveel waarde als de 20e prijs waarbij de vluchtomstandigheden voor het hok gunstig waren. Prestaties zijn dus belangrijker dan uitslagen. Ik ben heel streng voor hen die hun kansen niet grijpen. Blijkt dat ik ongeveer om de 2 jaar een "echte goeie" heb. Gelukkig zijn er nog wel wat bruikbare exemplaren tussen de rest.”