Pepchi van Benny Steveninck (Hamme, BE) vliegt zichzelf in de geschiedenisboeken

Hij had al naam en faam verworven door zich als eerste laureaat te klasseren in de PIPA-ranking 'Beste Oude Duif op 6 Nationale Vluchten 2016'. Nu doet hij er nog een schepje bovenop door 1e Nationaal Chateauroux 2.762 oude duiven te winnen. We hebben het over het fenomeen Pepchi (BE14-4059809) van Benny Steveninck.


Een gelukkige familie Steveninck na de 1e Nationaal Châteauroux van 14 augustus

Rijtje met de allergrootsten

Hoe goed kan je zijn in je vakgebied? Er is de grijze massa die meedraait op deze aardkloot en al blij is met vijf minuutjes bekendheid op een gans mensen-/dierenleven. Dan hebben we het peloton ‘beteren’ die al eens een keertje meer in de schijnwerpers staan. Tenslotte komen we bij de echte kampioenen als daar waren ene Jan Ceulemans en Paul Van Himst. Uit de wielerwereld blijft ons de naam van onder meer Bernard Hinault dan weer bij, terwijl in de duivensport pakweg de naam Blauwe Vanoppen bij menigeen een belletje doet rinkelen. Boven die kampioenen staan dan die enkelingen van wie de prestaties decennia later – zelfs nog lang na de betrokkenen hun dood – nog tot de verbeelding spreken: Pele en Maradonna, Eddy Merckx, Mohamed Ali en Usain Bolt. In de duivensport spreken we dan over de Bliksem, de Kannibaal, Sony en andere Tenen en Kadetten. Zij waren of zijn bij leven al legendes. Enkel het vernoemen van hun naam roept bij iedereen terug beelden op van hun grootste prestaties. In het rijtje van de allergrootsten in de duivensport mogen we zeker de Chipo van Benny Steveninck niet vergeten. Die crack kroonde zich in 2003 tot 1e Provinciale Asduif Halve Fond met volgende prestaties:

2e Dourdan 1.316 d.
1e Dourdan   614 d.
1e Dourdan   571 d.
1e Dourdan   375 d.
1e Dourdan   231 d.

Om in de duivensport in de galerij der allergrootsten te kunnen toetreden, dienen niet enkel je sportieve prestaties van het allerhoogste niveau te zijn. Even belangrijk, zoniet nog belangrijker, zijn de prestaties die het nageslacht leveren. Dat Chipo reeds een aantal uitzonderlijke zonen en dochters op de wereld zette, is genoegzaam algemeen bekend. Met Pepchi heeft hij nu bovendien een kleinzoon wiens prestaties tot in het Verre Oosten een schokgolf veroorzaken.

Born to fly

Van jongs af aan zat het kopvliegen er bij Pepchi in. In zijn geboortejaar klasseerde hij zich als zestiende van 24.097 duiven vanuit Tours. Als jaarling deed hij dat nog eens dunnetjes over door zich als zevende te laten afvlaggen vanuit Montluçon. Die keer gaf hij 16.975 concurrenten het nakijken. Als tweejaarse won hij op overtuigende wijze de PIPA-ranking 'Beste Oude Duif op 6 Nationale Vluchten'. Om die titel te behalen, won hij onder meer een 25e Nationaal Argenton van 9.928 duiven. De volledige prestatielijst van de Pepchi vind je hier.


Supercrack Pepchi, na Beste Oude Duif op 6 Nationale Vluchten 2016 (PIPA-rankings)
nu ook winnaar 1e Nationaal Châteauroux 2017

Geschiedenis

Toetreden tot de galerij der allergrootsten deed Petchi in het weekend van half augustus. Zaterdag 14 augustus werd hij samen met 2.779 andere oude duiven gelost in Châteauroux om zich exact zes uur, vijf minuten en 52 seconden later op de valplank in Hamme te storten. Het leverde hem de nationale overwinning en een plaatsje in de geschiedenisboeken op. Grootvader Chipo keek toe en zag dat het goed was.

Pedigree

Tot nader order moet je om een kindje op de wereld te zetten nog steeds met twee zijn. Chipo heeft dus niet alleen voor zijn roemrijke zoon gezorgd maar zat dat jaar gekoppeld aan de BE03-4328989. Dat de 989/03 niet de eerste de beste was, bewees ze reeds door moeder te worden van de 3e Nationale Asduif Halve Fond 2007 én 2008 én de 6e Nationale Asduif Halve Fond 2005. Een dochter uit die koppeling Chipo x 989/03 zou uiteindelijk de moeder van Pepchi worden. De vader is een zuivere Koopman uit Mister Allennig (1e NPO Blois) x Peppermint (halzus Jerson, Olympiadeduif Cat. C 2013). Pluis hier de volledige afstamming van Pepchi uit.


Het vlieghok waar menig topper gehuisvest is