Pascal Molle (Mettet, BE) - wint 1ste nationaal Bourges tegen 14,571 jaarlingen met hoogste snelheid van 58.069 duiven!

Deze knappe overwinning zal bij veel liefhebbers nog lang nazinderen: de vlucht werd dan ook met grote overmacht gewonnen.

De blauwe doffer uit Molle werd om 11u04’13” geklokt nadat hij een afstand van 395.427 km had afgelegd. Hij haalde daarbij een snelheid van 1.619 m/min, en dat is 59 m/min sneller dan zijn dichtste tegenstander, de uitstekende jaarling van Olivier Flamand uit Noirchain (1.560 m/min). Deze jaarling was dan weer 53 m/min sneller dan de duif van de gebroeders Herbots. Niemand kon zijn ogen geloven toen bekend werd wanneer de duiven geklokt waren. Hij was bovendien de snelste duif van het hele deelnemersveld van 58.069 duiven... ongezien!

 

Een nieuwe start

Pascal is geen onbekende in de duivenwereld. Hij won zowat alles wat er te winnen viel in de kampioenschappen van zijn provincie Namen. Hij klokt zijn duiven vaak aan de lopende band in de vereniging ACN. In 2009 behaalde hij de prestigieuze titel van nationale asduif grote halve fond KBDB met Rossi, een topduif die tot beste Belgische duif werd gekroond met een coëfficiënt van 0,5011%. Toen speelde hij nog in een combinatie met zijn vrouw, onder de naam Molle-Fallay. Toen de twee van elkaar scheidden, besloot Pascal om alleen verder te gaan in de duivensport. Hij is afkomstig van een familie van gepassioneerde duivenliefhebbers. Toen hij in 1999 een huis kocht in Mettet, werd er ook een duivenhok geplaatst. Pascal kocht toen duiven van François Collard (Marbaix) en Daniel Dutranoit. Deze duiven vormden de basis, die later aangevuld werd met duiven van wijlen Eugène Simon en Etienne Devos. Dit is zijn huidige basis, waarmee hij ook op de langere afstanden zijn mannetje staat. Onlangs kocht hij ook nog enkele duiven van Pierre Mathijs en André Allemeersch.

Pascal speelt voornamelijk met de oude duiven en hij begon het seizoen met 35 weduwnaars. Dat is iets meer dan de helft van het aantal duiven waar hij vroeger mee speelde. De jonge duiven (een 100-tal) worden getraind en hij speelt niet op volledige weduwschap, wat betekent dat de duivinnen niet worden gevlogen. De weduwnaars worden gekoppeld in het begin van maart, en ze krijgen de kans om te kweken enkele dagen vooraleer ze in weduwschap geplaatst worden. Het hoofddoel van de kolonie is om te schitteren in de grote halve fond, maar hij zet ook graag enkele duiven in op de fond (vooral in de wedstrijden uit de Rhône). Zijn kolonie was al succesvol, met enkele nationale top 100-noteringen. De duiven worden per hok (per team) gekorfd en vliegen elke week. Als Pascal het nodig acht, dan krijgen de duiven een weekje rust. De duiven worden goed gevoed en hebben op elk moment van de dag een goed gevulde eetbak ter beschikking. Voor het seizoen worden ze behandeld tegen tricho, wormen en coccidiose, zodat ze in een goede gezondheid aan het seizoen kunnen beginnen.
Wat de selectie van de duiven betreft, hanteert Pascal een eenvoudig principe: velen voelen zich geroepen, weinigen zijn uitverkoren. We hebben dit principe al in een vorige reportage besproken, en het geldt hier nog steeds. De duiven worden aan een zwaar vliegschema onderworpen, en enkel de allerbesten blijven over. De andere duiven moeten eruit. Dit is een eenvoudig en logisch systeem dat vroeg of laat tot succes leidt.

- Hamilton (BE 11-8007344)


Hamilton in zijn box.

Vader: Blue Roosens (BE 05-9054212), rechtstreeks van wijlen Marc Roosens, een neef van Sinistré, die een 3rde nationale Pau won in het begin van het decennium.
Moeder: Sister Rossi (BE 07-8008134), een zus van Rossi, de 1ste nationale asduif grote halve fond KBDB '09. Afkomstig van het paar Blue Fori (2 x 1ste provinciaal) x Moeder Rossi (een directe Joseph Schmitz, Schmitz x Theelen)
(Je kan de volledige stamboom van de nationale winnaar hier terugvinden)

De nationale winnaar was erg gemotiveerd toen hij voor Bourges gekorfd werd. We laten Pascal aan het woord: “Ik plaatste een andere duif in zijn box, en Hamilton wilde die duif heel graag verslaan!” De duif was dus erg gemotiveerd en de omstandigheden zaten mee. We weten intussen hoe het afgelopen is!

Pascal, gefeliciteerd met je prachtige overwinning; we wensen je nog veel succes!