Oscar & Koen Brackenier (Oosterzele, BE) winnen 1° Nat Brive 11.128 Oude

Dat Oscar op 91-jarige leeftijd dit nog mag meemaken, het overtreft zelfs zijn stoutste dromen! Meteen een nieuwe parel op die reeds rijk gevulde kroon van de kolonie Brackenier.

Voor deze nationale Brive kregen de inrichters van de Belgische Verstandhouding 11.128 oude duiven aan de start, een stijging met quasi 10% ten opzichte van vorig jaar toen 10.448 duiven de mand ingingen. Niks dan goed nieuws dus, behalve van het weerfront. Ook nu was het opnieuw wisselvalligheid troef, en werd er voor zaterdag in de namiddag een buienzone voorspeld. Vandaar dat reeds om 6u15 het startsein werd gegeven in de hoop de buien voor te blijven, wat helaas niet volledig is gelukt… want in de streek ter hoogte van de lijn Bourges-Tours tot pakweg Parijs kregen de duiven reeds met de eerste buien af te rekenen, buien die zich later op de namiddag richting ons land verplaatsten. Toch kende deze Brive nog het vlotste verloop van alle nationale vluchten die op zaterdag door gingen, al zullen ook hier op meerdere plaatsen enkele bakken leeg blijven, en verliezen te betreuren vallen. Wie dacht dat we in 2011 de slechtste maand juli ooit kenden, de eerste helft van 2012 lijkt aardig op weg daar een perfecte kopie van te worden, en daar worden duivenliefhebbers beslist niet vrolijk van. Men zal maar inrichter of lossingverantwoordelijke zijn, in dergelijk kl….weer, een heel ondankbare job.

Koen & Oscar Brackenier triomferen

De mensen van de Belgische Verstandhouding krijgen alvast een klinkende naam op hun affiche als overwinnaar van deze Brive, met Oscar & Koen Brackenier uit Oosterzele… welke in 2006 nog werden gelauwerd als Algemeen Kampioen Belgische Verstandhouding, het jaar dat hun supercrack ‘Shrek 2’ zijn duivels ontbond, toen hij als 1° Prov. & 2° Nat. Asduif Fond KBDB 2006 werd afgevlagd! Het zal voor Oscar & Koen dus straks een stukje aanvoelen als ‘terug thuiskomen’ wanneer ze de podia van de zaal Cortina te Wevelgem mogen beklimmen bij de hulde van de kampioenen en laureaten 2012 bij de Entente Belge!

Oscar (91) en kleinzoon Koen klokten hun nationale winnaar om 12u 37’ 49” op een afstand van 667,501 Km, wat de hoogste snelheid van 1743,65 m/min liet uitrekenen, goed voor nationale winst uit Brive. In zijn kielzog volgde meteen een 2e duif om 12u40… maar dat was er één van Barcelona, welke 7° lokaal wint van 295 oude.

De nationale winnaar is de ‘Little Dax’ BE10-4232310, meteen hun 1e getekende uit Brive, en een inteeltdoffer naar de absolute stamvader van de kolonie Brackenier, met name de ‘Dax BE94-4102018’ (zelf 16° Intnat Dax). Hij komt met name uit een koppeling van halfbroer x halfzus, beiden rechtstreekse kinderen van deze stambeer ‘Dax’.

Vader: ‘Secret Dax’ BE05-4033109… toptalent op het kweekhok, want hij is niet alleen vader van de huidige winnaar 1° Nat Brive, maar ook van de 5° Prov Asduif Fond KBDB 2011, de 71° Nat Brive 10.089 d., 56° Prov Souillac 1.296 d., 14° Prov Montélimar 979 d., 147° Prov Bourges 6.154 d., 48° Prov Argenton 1.440 d. enz… Hij is dus een zoon van stamvader ‘Dax’ gekoppeld aan zijn eigen kleindochter ‘Bonte Dax duivin’ BE04-4417565 (dochter van de 1° prov Dax 1.244 d., 2° Nat 6.138 d., 9° Intnat 17.416 d.: de ‘Dax Frans 669/00’ x ‘Blue Provincial 217/03’, 1° Prov Brive en 1° Prov Cahors).
Moeder: ‘Fine Dax’ BE00-4112474… een excellente kweekduivin welke reeds moeder is van de 96° Nat Dax 6.138 d., 78° Nat Dax 4.534 d. enz…  Ook zij is een dochter van de ‘Dax’, ditmaal gekoppeld aan het ‘Geschelpt 906’ BE99-4517906 (een dochter van de ‘Argenton 101/89’ Waerniers x ‘Witstaart 321/98’).
De volledige pedigree kan u hier terugvinden

De ‘Little Dax’ was reeds als jonge duif de super favoriet bij Oscar en Koen. Als jaarling deed hij een 5-tal kleinere vluchten als voorbereiding (won daarop een 3-tal prijzen uit Noyon Ecouen en Angerville), en won toen meteen zijn prijs uit Chateauroux (125° op 585 d.) op de eerste grotere vlucht waarop hij werd ingezet. Meteen ook zijn laatste voor 2011, want hij kreeg een pok op het ooglid, waardoor hij noodgedwongen diende gestopt te worden. Dit jaar, als 2-jarige kon hij lustig zijn talenten botvieren, en toonde meteen zijn ‘kunnen’ op de voorafgaande vluchten, met een foutloos parcours, met volgende resultaten:

Brive   Nat 11.128 d. 1
Limoges  Lok  575 d. 12
     Nat 13.781 d. 749
Montauban Lok  243 d. 36
Vierzon  Lok  692 d. 59

De dag voor de inkorving van Montauban was hij een halve dag op zwier met een vreemde duivin, en met geen stokken binnen te krijgen. Om te voorkomen dat hij opnieuw op onkuise gedachten zo komen in de aanloop naar Brive, toonde Koen hem daarom regelmatig eens een duivin van dezelfde pluimage als deze vreemde stoeipoes. Voor de inkorving op Brive mocht hij zelfs bijna een vol uur van het gezelschap van deze nieuwe eega genieten… waaruit hij blijkbaar zijn motivatie  heeft gepuurd om nationaal te zegevieren, al verspeelde hij nog om en bij de 3 minuten bij thuiskomst.

Jaren duivensport op topniveau

Oscar was een leven lang de baan op… varkens aankopen bij de boeren, ze naar het slachthuis brengen, en ze dan versnijden en verwerken in zijn eigen vleesverwerkend bedrijf. De ouders van Koen namen destijds de vleeshandel van vader Oscar over, en bleven dus op het ouderlijke erf actief. Kleinzoon Koen kreeg de duivensport alzo met de paplepel ingegoten, en was als jong kereltje van 7 jaar niet meer van de duivenhokken weg te slaan. Ondertussen is Koen (33) afgestudeerd als kok, en runt zijn eigen zaak, waar hij… vooral tijdens het weekend, zijn ‘culinaire hoogstandjes’ mag botvieren in zijn restaurantbistro ‘Onder Den Toren’, gelegen aan de kerk te Gijzenzele. Tussen haakjes… een echte aanrader voor wie graag uit eten gaat en een heerlijk glas wijn drinkt bij ‘sommelier’ Koen!

Duivensport was bij de familie Brackenier dus altijd een vorm van ontspanning, om even aan het drukke beroepsleven te ontsnappen. Het dient gezegd, met overweldigend succes… dat bewijst de prachtige erelijst die door de jaren heen werd verzameld, waarvoor we u graag verwijzen naar de vorige reportages over de Brackenier-exploten welke reeds op PIPA verschenen.

Het sportseizoen 2012 werd aangevat met 45 weduwnaars doffers (oude en jaarse incluis), voor het spel met duivinnen is er geen tijd. Deze kweekten niet voor de start van het seizoen, enkel een koppeling begin maart en na enkele dagen broeden op weduwschap is er een vast stramien geworden. Voor de doffers de mand ingaan krijgen ze soms wel hun duivin te zien voor vertrek, soms ook niet. Kwestie van voor wat afwisseling te zorgen. Voor Brive kregen alle Brackenierflyers die de mand ingingen, hun eega even te zien. Het resultaat kent u ondertussen.

Te Oosterzele hebben ze voor 2012 alvast een nieuw ‘moment de gloire’ beet. Wellicht niet het laatste in de rij, want de Brackenierduiven staan reeds jaren garant voor topprestaties in de duivensport, waarom zou dit straks anders zijn? Proficiat Oscar en Koen, en geniet van dit nieuwe hoogtepunt uit jullie reeds rijk gevulde carrière!