Overslaan en naar de inhoud gaan

Orléans-vlucht in Limburg: meer duiven, meer liefhebbers én meer uitstraling

De sterren staan gunstig voor de 57ste provinciale Orléans-vlucht. De Limburgse Fond & Marathon Club (LFMC) blaast het kroonjuweel van de Limburgse duivensport nieuw leven in met een betere omlijsting en een uitgekiende vorm van inschrijvingen, die nog tot 15 februari lopen.

Vorig jaar vond de laatste editie onder het oude bewind van de Limburgse Fondclub plaats. Ondanks 14.637 inschrijvingen vlogen er in 2023 amper 2.097 jonge duiven in de aparte derbyreeks. Vanaf dit jaar zal de provinciale Orléans het zonder derby’s moeten stellen.  “Er zullen minder inschrijvingen en toch meer jonge duiven aan de start komen,” zo voorspelt LFMC-voorzitter Jacky Creemers. “We trekken de inschrijvingen, de gratis prijzen en de kampioenschappen helemaal open om van de Orléans opnieuw de provinciale vlucht bij uitstek te maken. De liefhebbers krijgen nog tot 15 februari de kans om via hun vereniging het aantal jonge duiven in te schrijven aan 50 cent per stuk, dus gewoon het aantal en niet de ringnummers. Alle ingeschreven duiven nemen deel aan de gratis kampioenschappen en komen in aanmerking komen voor de gratis prijzen. Momenteel bedraagt de prijzenpot al ruim 6.000 euro. Voor de eerste 10 duiven geldt bovendien gratis port.“ 

Ingrediënten

De werkgroep “Orléans” van de LFMC – die in de duivenmiddens gewoonweg Limburgse Fondclub mag blijven heten – is intussen druk bezig met de vernieuwde aanpak. Daarin worden de goede ingrediënten uit het verleden zeker behouden. Dat gebeurt onder impuls van de immer aanwezige Jo Lambrechts, die het klappen van de zweep door en door kent. Met zijn vakkennis én zijn talrijke relaties blijft hij de fondclub trouw. Zo neemt hij de organisatie bij het vertrek van de duiven naar Orléans, mee op zich. Dat vertrek zal opnieuw omlijst worden met een receptie en een barbecue aan zeer betaalbare prijzen. Hoe dat precies zal gaan, wordt verder uitgedokterd, net als het insturen van filmpjes. De werkgroep heeft ook plannen om liefhebbers en zelfs een BV in te schakelen in het ophalen van de duiven en wie weet, de reis naar de losplaats. Wat gebeurt er met de duiven? Hoe worden ze verzorgd? Kortom, liefhebbers en niet-liefhebbers laten kennismaken met het wel en wee van de duivensport. 

Verder blijft ook het bezoek van de winnaar van de hoofdprijs aan huis, inclusief receptie behouden. Vorige winnaars lieten uitvoerig weten dat ze die huldiging als een van de mooiste belevenissen in hun duivenloopbaan hebben ondervonden.

50 cent

Verder wordt er nagegaan of er bij de Limburgse gemeentebesturen belangstelling is om een prijs te overhandigen aan de winnaar bij de jonge duiven van hun stad of dorp. Er komt een brochure op glanzend papier waarin sponsors de provinciale Orléans-vlucht kunnen steunen. 

Samengevat: binnen de LFMC wordt hard gewerkt aan de voorbereiding van de 57ste Orléans. Het komt er nu nog op aan dat de liefhebbers zelf zoveel mogelijk jonge duiven inschrijven voor de strijd om de vele gratis prijzen en uiteraard om de grootste sportieve eer.