Op de Beeck-Baetens - Putte (BE) Nationaal Bourgeswinnaar tegen 15.335 jaarse

Na Hok Jos Vercammen bij de jonge duiven, en Hok Daniel Parijs bij de oude… is het tridem Op de Beeck-Baetens uit Putte de 3° kolonie die tijdens het weekend van 25 juli een nationale zege in de wacht kon slepen en de feestneus mocht opzetten, ditmaal uit Bourges Jaarlingen!

 Ze klokten hun winnende jaarduif om 12u34 op een afstand van 471,362 Km, goed voor 1411,25 m/min als snelheid!  Ze behalen  hiermee de zege voor Roger Lismont uit Geetbets op plaats 2 aan 1402 m, en de oud 1° Nat La Souterraine winnaars bij de jonge duiven in 2008, de kolonie Smits-Mellaerts uit Wezemaal op plaats 3!
Daarmee heeft het Belgische Putte… ook wel het ‘mekka” van de grote halve fond genaamd wegens ene Van Hove-Uytterhoeven en een Jos & Jules Engels die daar woonachtig zijn… nu een nieuwe bekende naam uit duivensportmiddens er bovenop, met name Op de Beeck-Baetens!
De kolonie Op de Beeck-Baetens is een combinatie van grootvader – schoonzoon – en zoon/kleinzoon, welke sinds enkele jaren de krachten hebben gebundeld. Grootvader Willy (79) neemt een groot deel van de verzorging voor zijn rekening, terwijl schoonzoon Eddy Baetens (56) en kleinzoon David (33) uit werken zijn. Het is zowat 2 jaar dat ze besloten om de krachten te bundelen, en nu onder één gezamenlijke noemer de duivensport beoefenen! Een nieuwe naam betekende ook een nieuwe wending in het beoefenen van hun duivensport… vermits in de voorafgaande jaren het accent steeds op  de kleine halve fond lag, iets waar nu stilaan verandering lijkt in te komen… want het streven wordt meer en meer naar de provinciale en nationale vluchten tot 600 Km gericht. Ze hopen daartoe voldoende gewapend te zijn, wegens hun hok voor 90% opgebouwd met duiven van grootvader Jules Op de Beeck (vooral de lijn van de ‘Zot’) x duiven van Dirk & Louis Van Dyck uit Zandhoven… welke werden aangevuld met duiven afkomstig van Sylvere Toye, , wijlen Karel Schellens en Marina Vd Velde.
Vooral de lijn van de legendarische ‘Zot 234/98’ die zelf 5 x 1° Prijs won en 12 x binnen de eerste 10, loopt als een rode draad doorheen de kolonie. Ook de 1° Nationaal Bourgeswinnaar tegen 15.335 jaarlingen, is een kleinzoon van dit vlieg- en kweekwonder! Zelf kreeg hij de naam ‘Rappe Zot’ (ring 08-6065443) opgekleefd, en komt hij uit de ‘Witpen Zot 265/06’ (een pure inteeltdoffer uit de ‘Zot 234/98 x ‘Dochter Zot’ 378/03) x ‘Dochter Charlie 385/07’ (uit de 2 x 1° prijswinnaar ‘Charlie 442/00’ , die ook vader is van de 12° Nat Asduif Hafo Nederland… x ‘Bulldozer-fuivin 273/04’). In de lijn van de moeder zit dus voor het grootste deel het Dirk Van Dyck-bloed verankerd! De ‘Rappe Zot’ deed het tot op heden als volgt:
’08 Dourdan           412 d.        1      (met voorsprong)
’08 Noyon           105 d.        12
’09 Quievrain           216 d .    5
’09 Noyon           227 d.        17
’09 Etampes        1.473 d.    62
’09 Etampes        1.298 d.    108
Bleef toen 3 dagen weg uit Bourges I
’09 Pithiviers           151 d.        6
’09 Bourges II Nat    15.335 d.    1

Een kerel die alleszins al het één en ander meegemaakt heeft in zijn jeugdige carrière. Zo ging hij als jonge duif een tijdje verloren. Toen hij terug kwam werd hij nog vlug opgeleerd tot Noyon en Dourdan waarop hij geenszins het in hem gestelde vertrouwen beschaamde en prompt 1° won met een 3-tal minuten vooruit! Als jaarduif bleef hij 3 dagen weg uit Bourges I, om vervolgens na 3 weken rust en enkele invliegvluchtjes uit Quiévrain en Noyon zich opnieuw te tonen uit Pithiviers. Op de provinciale Orleans van 2 weken terug miste hij zijn prijs… om nu klinkende revanche te nemen met nationale winst vanuit Bourges. De ‘Zot’-lijn deed het dus weer en triomfeert nu ook op Belgische bodem, nadat eerder Jacob Poortvliet in 2007 reeds de 1° Nat Asduif Jonge van Nederland had behaald met een rechtstreeks Op de Beeck-Baetensduif uit diezelfde lijn van de ‘Zot’!
De kolonie Op de Beeck-Baetens was trouwens sterk bezig in 2009, en scoorde hier hun 7° overwinning van het seizoen. Uit Bourges zetten ze te Putte volgende prestatie neer:
141 oude: 1,41 (en 2/4), 256 jaarse: 1,9,24… (14/24), en 689 jonge 9,12,27… (met 1+2° getekende erbij en 9/23).
Het sportseizoen 2009 werd gestart met 48 weduwnaars doffers die volgens het klassieke weduwschap worden gespeeld, en dit jaar werden voor het eerst ook een 14-tal duivinnen op weduwschap uitgeprobeerd, waarvan de resultaten bevredigend zijn… maar nog niet van het niveau van de vliegdoffers… er zal met andere woorden volgens David nog wat aan het systeem moeten geschaafd worden om tot vergelijkbare resultaten te komen. Verder vliegen er ook nog een 70-tal jonge duiven rond.  Als jonge duif gaan de doffertjes mee tot op de  halve fond, en worden ergens eind augustus gestopt. Ze verhuizen dan meteen naar het weduwnaarshok en worden er gekoppeld met een oude duivin die aldaar haar woonbak en woonst goed kent. Ze mogen dan nog 2 x broeden zodat ze goed ‘bakvast’ zijn wanneer ze worden gescheiden. De jonge duivinnen mogen hun kunde etaleren op de nationale vluchten voor jonge duiven.
Begin december worden de vliegduiven dan opnieuw gekoppeld voor de vroege kweek en brengen 1 koppel jongen groot. Daarna volgt dan de scheiding, en voor het seizoen worden ze nog eens een 3-tal dagen samen gebracht, en dan terug gescheiden… en vatten zo het weduwschap aan, ze mogen dus niet meer broeden! Voor het vertrek krijgen ze ongeveer een half uurtje hun duivin in hun woonbak. Ook voor de afsluitende Bourges II van het sportseizoen gingen de duiven via deze manier van handelen de mand in. Met overweldigend succes… zo bleek achteraf! Er kwam dus geen ‘trukendoos’ of andere motivatie aan te pas om hun ‘Rappe Zot’ het onderste uit de kan te doen halen… met nationale winst bij de jaarlingen tot gevolg. Aan David, vader Eddy, en grootvader Willy alvast een dikke proficiat!