Op de Beeck-Baetens, Putte (BE)

 


Op de Beeck-Baetens - Putte (BE) 


• Stel uzelf even voor en vertel hoe U begonnen bent met de duivensport

Ik ben David Baetens en speel samen met mijn vader Eddy Baetens en mijn grootvader Willy op de Beeck onder de naam Op de Beeck- Baetens sinds 2 jaar. Voordien speelde ik onder m’n eigen naam en mijn grootvader en overgrootvader (Op de Beeck Jules) deden hetzelfde. Mijn vader heeft nooit onder z’n eigen naam gespeeld maar heeft mij sinds de beginperiode geholpen omdat het anders onmogelijk zou zijn voor mij om met de duiven te spelen. Ik ben eigenlijk een beetje in de duivensport gerold omdat ik mee op de hokken zat met Jules en daar ben ik gebeten door de duivenmicrobe. De eerste keer dat ik op zelfstandige basis gespeeld heb is in ’89. Natuurlijk was het voor mij wel een vrij makkelijke start aangezien ik beschikking had over het kweekhok van Jules die reeds speelde sinds de jaren ’20 en dat ononderbroken is blijven doen met succes tot 2000. Nadat ik begonnen was, is ook mijn grootvader terug begonnen en zodoende hebben we in de jaren ’90 vaak als concurrenten tegen elkaar gespeeld. Dat heeft zowel voordelen als nadelen. Na het overlijden van Jules zijn we dan op 1 naam beginnen spelen waarbij het zo is dat de duiven van mij (en natuurlijk mijn vader) gespeeld worden op de halve fond terwijl Willy eerder lichte fond speelt.

• Wat zijn Uw belangrijkste resultaten ?
Dat is een moeilijke vraag. Het feit dat de oude en jaarlingen op de hafo de laatste jaren stevig presteren op een heel regelmatige basis doet me veel plezier (met bijbehorende klasseringen in kampioenschappen en asduiven). Zeker omdat er in de streek waarin we wonen (Putte) vrij veel aandacht op de halve fond ligt en de concurrentie alles behalve klein is. Daarnaast zijn er al enkele overwinningen en dichte ereplaatsen in ‘one-loft-races’ in Duitsland en China wat toch ook niet niets is (o.a. 1997: 1e prijs Bayerwaldrennen; 1998: 1e prijs 1e eindvlucht Rietberg, 1e prijs 2e eindvlucht Rietberg, 2e + 5e prijs Nanjing one loft race; 2000: 1e prijs Upland Derby ; 2002: 1e + 2e prijs 2e eindvlucht Rietberg en 5/5). Als ik dan ook iets verder terug mag gaan, dan horen hier ook zeker ook de prestaties thuis van de eerste duif die ik zelf geringd heb in mijn eerste jaar als zelfstandige duivenmelker 6525001-89 een duif die 5 * 1e, 1 * 2e en 5 * 3e gevlogen heeft en nu nog voorkomt in de afstamming van heel veel duiven van het hok. Het spreekt voor zich dat je als beginneling eigenlijk verwend wordt door zulke duif reeds in je eerste jaar te kweken. Als ik dan één uitslag uit 2002 moet kiezen, dan is het eentje van de jaarlingen op Pithiviers: 305 duiven (61 liefhebbers) waarop de 1e en de 2e prijs gespeeld werd met 1e en 2e getekende en waarbij 7 van de 9 gezette duiven in de prijzen vlogen. Hierbij was het ook zo dat onze winnende duif de snelste was van alle 15.421 duiven (oude + jaarlingen + jongen) die dag gelost in Pithiviers.

• Aan welk resultaat hecht U het meeste belang ?
Persoonlijk hecht ik veel belang aan een regelmatig seizoen waarbij de resultaten elke week (of toch zo vaak mogelijk) goed zijn. Ik verkies regelmatige duiven boven duiven die het met 1 of 2 uitschieters doen.

• Wat wilt U nog bereiken in de duivensport ?
Op hetzelfde niveau spelen als in 2002 de komende jaren zou al heel goed zijn. En verder elk jaar opnieuw weer iets beter proberen te doen zeker. Ooit hoop ik dat we genoeg tijd (en zin) vinden om ook eens de nadruk te leggen op het spel met jonge duiven.

•Welke vluchten speelt U vooral ?
Zoals reeds aangehaald wordt er voornamelijk halve fond gespeeld. En er wordt bijna uitsluitend gefocust op het spel met oude duiven en jaarlingen. De jonge duivinnen worden wel gespeeld een gans seizoen, maar de jonge duivers die naar het weduwnaarshok zullen verhuizen het volgende jaar, doen niet meer dan 3 hafo vluchten.

• Naar welke vlucht werkt U toe ?
Er wordt niet specifiek naar 1 vlucht toegewerkt .

• Hoe en met welke rassen heeft U uw stam opgebouwd ?
De grootste bijdrage tot de huidige stam komt nog steeds van de duiven van Jules. Hier zijn dan enkele lijnen aan toegevoegd die heel goed gepakt hebben zoals bijvoorbeeld Karel Schellens. De laatste jaren werden voornamelijk duiven ingebracht van Van Dyck Dirk & Louis uit Zandhoven en de kruisingen van deze duiven met onze duiven lukken heel goed.

• Hoe probeert Uw uw ras te verbeteren ?
Zoals iedereen denk ik door geregeld iets goed bij te halen om te proberen. Goed hoeft daarom geen synoniem te zijn voor duur alhoewel kwaliteit toch meestal betaald moet worden.


• Met hoeveel duiven speelt U ?

Iets meer dan 30 oude en jaarlingen zitten bij mij en m’n vader klaar voor de halve fond. Dat is niet weinig, maar daar ligt dan ook het zwaartepunt van het seizoen. De jonge duiven wordt veel minder aandacht aan besteed en zeker de duivers worden eigenlijk gewoon goed opgeleerd en getraind als jonge duif. Bij de oude en jaarlingen is het wel zo dat ze niet allemaal het seizoen volmaken: als ze gezond zijn en eens ze een paar vluchten op de hafo achter de rug hebben zonder zich te laten zien, dan worden ze niet meer gespeeld. Ze blijven dan nog wel op het hok om het evenwicht niet te verstoren en blijven ook mee trainen.

• Hoe worden de weduwnaars/duivinnen gespeeld ?
We spelen niet met duivinnen. De weduwnaars worden op klassiek weduwschap gespeeld.

• Aan welke criteria moet een jonge duif voldoen op het einde van het seizoen om te mogen blijven ?
Eigenlijk niet veel op het gebied van prestaties: Zoals ik reeds aangehaald heb, wordt er weinig aandacht besteed aan het spel met jonge duiven. Wij ondervinden dan ook meestal dat onze beste jaarlingen en oude duiven niet de uitblinkers waren bij de jonge duiven omdat er helemaal niet geprobeerd wordt om ze echt te motiveren voor de jonge duiven vluchten. Natuurlijk is het positief als ze zich als jonge duif reeds onderscheiden, maar zelf vind ik het zeker geen stricte voorwaarde om goed te presteren op latere leeftijd. Dit ligt misschien wel anders voor mensen die ook reeds hun jonge duiven heel uitgebreid testen.

• Hoeveel jonge duiven worden er gekweekt ?
Een 70-tal (eerste ronde van de kwekers plus een deel van vliegers) waarmee gespeeld wordt eveneens tot op de hafo (alhoewel we jonge duivers nooit meer als 3-4 hafo vluchten laten doen) en dan een 35-tal van latere rondes als ‘back-up’ team voor als de eerste ronde grote verliezen kent door één of meerdere rampvluchen.

• Doet U aan inteelt ?
Voor het vliegteam ben ik helemaal geen voorstander van dichte inteelt. Af en toe wordt dat wel eens gedaan voor duiven die op het kweekhok gaan uitgetest worden maar dat zijn eerder uitzonderingen en dan enkel met duiven die zich reeds bewezen hebben in de kweek.

• U hoort dikwijls dingen over HET STAMKOPPEL is dat bij U ook zo of herkoppelt u voortdurend ?
Op een paar koppels na worden alle duiven elk jaar herkoppeld ... ook als er al goede uitgekomen zijn. De enkele koppels die wel samenblijven, daarvan krijgt de duiver vaak wel een 2e duivin en worden eieren overgelegd.

• Vele melkers schijnen problemen te hebben met de gezondheid van hun duiven, hoe probeert U dat te voorkomen ?
Door te proberen ze een zo groot mogelijke natuurlijke weerstand te laten opbouwen voordat het eigenlijke vluchtseizoen begint. Dit komt hen dan tijdens het seizoen misschien van pas. Tot nu toe hebben we bijvoorbeeld nog geen last gehad van jonge duiven ziekte op de hokken.

• Wordt er gebruik gemaakt van kweekboxen of de gewone bakken ?
Gewone standaard bakken zoals we ze ook op het vlieghok gebruiken.

• Liggen er roosters op de hokken of verkiest U toch het elke dag kuisen van de hokken ?
Er liggen enkel roosters in de volières van de kweekduiven. Bij de oude vliegduiven wordt tijdens de zomermaanden 2 maal per dag gekuist. In het tussenseizoen wordt bijna nooit gekuist en ligt er stro op het hok. Bij de jonge duiven ligt altijd stro op het hok en wordt maar eens om de zoveel weken gekuist in de bakjes.

• Is er bij U veel ruimte voor de duiven ?
Er is meer dan voldoende ruimte voor de duiven. Het heeft geen zin om heel veel duiven op een kleine ruimte bij elkaar te brengen omdat je dan toch meer kans maakt op ziektes denk ik.

• Wat is Uw mening over het verplicht inenten tegen Paramixo ?
Een goede zaak vind ik. Het kan veel ellende voorkomen. Zonder deze verplichting zouden de meeste melkers nog hun duiven elk jaar inenten.

• Maakt U dit jaar ook gebruik van het ec ?
Ja dit jaar wordt voor het eerst gebruik gemaakt van het EC op de halve fond hokken. Op de kleine fond werd het systeem al eens uitgetest door Willy verleden jaar.

• Wat schaft de pot bij de weduwnaars door de week ?
Vluchtmengeling van Vanrobaeys.

• Wordt elke weduwnaar gevoederd naar eigen wensen of is iedereen gelijk op het hok ?
Iedereen is gelijk op het hok. Per hokafdeling vliegen ze over het algemeen toch dezelfde vluchten dus op dat gebied hoeft er geen onderscheid gemaakt te worden.

• Hoe voedert U de jongen ?
Vrij lang kweekmengeling en daarna ruimengeling.

• Hecht U belang aan mineralen, grit, elektrolyten e.d. op het hok ?
Mineralen, grit en in mindere mate piksteen hebben ze altijd ter beschikking. Elektrolyten krijgen de vliegduiven de dag van thuiskomst als het een zware vlucht is geweest.

• Past U ook het verduistersysteem toe ?
We hebben dat nog nooit toegepast omdat de jonge duiven vluchten niet als het belangrijkste worden beschouwd. Daarom heeft het ook geen zin om ze te gaan verduisteren. Eens ze te fel in de rui komen blijven ze gewoon thuis. Door niet te verduisteren betekent dat natuurlijk wel dat vanaf de maand augustus, het aantal inzetbare jonge duiven niet meer hoog ligt.

• Moeten Uw duiven veel trainen ? Worden ze veel gelapt?
We verplichten ze nooit om te trainen door middel van een vlag of een ander systeem. De oude duiven trainen 2 keer per dag gedurende 45-60 minuten. Eens de vluchten begonnen zijn, worden ze nooit gelapt. De jonge duiven trainen 1 keer per dag en worden na het opleren ook niet meer gelapt.

• Krijgen Uw duiven ook extra vitaminen o.d. ?
De duiven krijgen op regelmatige basis vitaminen omdat een gans seizoen presteren toch belastend is voor de duiven en daarom is het belangrijk dat hun reserves altijd aangevuld zijn.

• Geeft U ook preventieve (blinde) kuren ?
Heel zelden. Ik verkies om een veearts te raadplegen als er iets mis lijkt te gaan in plaats van zelf trachten uit te zoeken wat er nu eigenlijk scheelt. Door te veel (blind) te kuren ga je uiteindelijk ook sneller resistente bacteriën en dat maakt dat wanneer ze het echt nodig hebben, de medicatie veel minder doeltreffend gaat werken.

• Is het belangrijk dat duiven net zoals mensen gevarieerd eten ?
Variatie is altijd belangrijk, maar alle commerciële sportmengelingen zullen wel voldoen op dat vlak neem ik aan.

• Zijn er speciale fysieke eigenschappen van een duif waar U op let ? (vleugel,oog,…)
Alles moet zo een beetje in evenwicht zijn als je een duif in je hand neemt, toch is het zo dat heel goede duiven zelden volledig beantwoorden aan hetgeen wij ons voorstellen van zulke duiven. Het voornaamste zit binnenin de duif en dat kan je niet keuren. Als er dan toch iets is wat ik heel graag zie aan een duif is een zacht pluimenkleed. Zonder dat zou ik ze nooit doorhouden. De beste keurmeester blijft nog altijd de mand.

• Wat denkt U over de ogentheorie ?
Ik kijk wel graag in een oog en heb er de laatste jaren veel over gehoord en gelezen, toch denk ik dat het net zoals andere theoriën zeker niet waterdicht is. Zelf ken ik er ook helemaal niet genoeg van om daarop te selecteren. Zoals ik al zei onder de vorige vraag: uiteindelijk zal de mand wel helpen in het selecteren.

• Met welke duiven zou U een stam opbouwen, pedigreeduiven of bewezen vliegduiven ?
Liefst met duiven die beide kenmerken verenigen : een goede afstamming gecombineerd met goede prestaties op de wedvluchten. Als ik dan toch moet kiezen, dan ga ik voor de bewezen vliegduif. Maar ook van een schoon duif met een goede pedigree zijn we zeker niet vies om die uit te testen op het kweekhok. Uiteindelijk zijn pedigree of prestaties op de vluchten zijn geen garantie voor goede afstammelingen en als deze uitblijven dan moet de duif vertrekken, wat ze ook gevlogen heeft of hoe mooi haar pedigree wel niet oogt.

• Haalt U veel informatie van het internet,boeken,artikels o.d. ? Past U deze info dan ook toe ?
Via al deze kanalen is inderdaad een massa informatie te vinden en dat wordt wel degelijk gebruikt, maar eerder informatief: we staan niet direct te springen om vanalles uit te proberen of om zaken te veranderen.

• Wat gebeurt er met de duiven na het vliegseizoen ?
Vlak na de nationale Bourges mogen diegene die nog op het vlieghok zullen blijven tot het volgende jaar een koppel jongen grootbrengen waarna ze een ganse winter met rust gelaten worden tot ze eind december terug gekoppeld worden.

• Kweekt U ook uit de vliegduiven ?
Uit de vliegduiven wordt gekweekt omdat ik het belangrijk vind om mogelijke versterkingen voor het kweekhok vroeg te identificeren. Jaarlingen worden soms wel gebruikt als voedsterkoppels. Uiteindelijk zijn de goede vliegduiven toch de kwekers voor de komende jaren dus ik vind die jongen absoluut niet minderwaardig.

• Wanneer koppelt U ?
De kweekduiven iets later als de meeste mensen: zo rond 10 december. De vliegduiven rond kerstmis.

• Wordt er thee gemaakt of appelazijn bij het drinkwater gedaan ? Of iets anders ?
De duiven krijgen heel regelmatig thee tijdens het ruiseizoen maar ook tijdens het vliegseizoen krijgen ze geregeld een dag thee voorgeschoteld. Appelazijn is iets dat de jonge duiven geregeld in hun drinkwater krijgen.

• Doet U iets speciaals na een vlucht ? (extra vitaminen ofzo ?)
Na een zware vlucht krijgen de duiven electrolytes om zo snel mogelijk hun reserves terug aan te vullen omdat de duiven uiteindelijk toch wekelijks de baan op moeten en zeker de 2e helft van het seizoen kan dat toch beginnen doorwegen. Hoe sneller duiven volledig gerecupereerd zijn, hoe beter dat is voor de volgende vlucht.

• Krijgen de duiven ook een bad ?
De meeste weken krijgen de duiven op maandag of dinsdag de mogelijkheid tot een bad. Enige uitzondering hierop zijn de weken dat het vrij koud en regenachtig is, dan krijgen ze normaal geen bad. Aan het water wordt badzout van om het even welk commercieel merk toegevoegd.

• Is er volgens U een verschil tussen een snelheidsduif, fondduif, hafoduif ?
Er zal wel een verschil zijn maar dat mag ook niet overdreven worden denk ik. Veel hangt ook af van het systeem waarin de duiven gespeeld en uitgetest worden. Een duif die al gans haar leven snelheid vliegt, kan je moeilijk ineens veranderen in een duif voor de langere afstanden en vice versa. Als dezelfde duif daarentegen op een gepaste manier voorbereid wordt op een bepaalde afstand, wordt de kans op succes al groter. En wat de afstand ook is waarop gespeeld zal worden: goede duiven is hetgeen je nodig hebt om te presteren.

• Net zoals alle andere liefhebbers wilt U “nog” betere duiven, hoe probeert U dit te verwezenlijken ?
Door iets bij te halen van de beste duiven bij mensen in wie je vertrouwen stelt en door deze aanwinsten dan uit te testen. Niet alles lukt natuurlijk.

• Welke tips heeft U voor beginnende (jonge) liefhebbers ?
Geduld is een schone deugd en zeker binnen de duivensport. Als je van nul moet beginnen gaat het opbouwproces een paar jaar duren. Verwacht niet dat je gevestigde waarden direct elke week het vuur aan de schenen kan leggen. Zeker in het begin is het testen en selecteren heel belangrijk omdat je met duiven start waar vaak nog niet veel van geweten is (tenzij je bewezen kweekkoppels op de kop kan tikken, maar dat is vaak te duur om mee te beginnen) dus totdat je een basis opgebouwd hebt, moet het selecteren nog strenger gebeuren als anders. Goede raad is welkom van iedereen maar toch mag je niet direct je hele systeem veranderen elke keer je iets hoort vertellen dat verschilt van hetgeen je zelf doet. Er zijn verschillende wegen die naar Rome leiden, maar van de ene op de andere weg springen is zeker niet de snelste weg.