Olympic Marjolein is de snel rijzende ster in de kweekresulaten van T. & J. Elzinga

‘Once the dream takes off, life turns to be the sky … as the sky is never-ending, a dream is without a limit’. In zijn eigen woorden vertelt Sky Chen zijn filosofie in het leven en de duivensport.

In het voortdurende streven van Sky Chen naar het creëren van een kweekploeg van de hoogste kwaliteit, begint de super Olympiade duivin Olympic Marjolein een steeds belangrijkere rol te spelen … haar afstammelingen krijgen zo een almaar grotere impact op de duivensport.

Sky Chen is nog steeds een jonge en ambitieuze liefhebber uit China, die heel veel kennis vergaarde over de Europese duivensport. Hij kan zich enorm verdiepen in pedigrees en zoekt daarbij voortdurend naar de best mogelijke duiven met een super afkomst. Hij leeft zo volgens het motto, je moet oogsten wat je gezaaid hebt. Hij gelooft immers heel sterk in de genetica als cruciale factor bij alle levende wezens. Alle topduiven moeten daarom wel een topafstamming hebben, maar niet alle duiven van goede afkomst kweken op hun beurt goede duiven. Bij duiven met een super afkomst verhoogt echter de kans om er op hun beurt goede of topduiven te kweken. Zonder topgenen is het onmogelijk om die duiven te kweken waar Chen naar verlangt. Op dat vlak is Sky Chen anders dan vele andere Chinese duivenliefhebbers.

De filosofie van Sky Chen

De Chinese pionier Sky Chen concentreert zich steeds op de kweeklijnen die hij koestert en waarmee hij op eigen hok werkt, hij introduceert nooit teveel verschillende lijnen en volgt daarnaast ook de evoluties van welke soorten er dominant presteren en in de belangstelling staan. Sky Chen vertelt er zelf het volgende over: "Het is heel gemakkelijk om een duif te kopen, maar het is moeilijker om te beseffen dat een duif vele jaren en meerdere generaties nodig heeft om zijn ware kwaliteit te tonen." Hij legt zich toe op lijnenteelt en introduceert dan een of twee andere bloedlijnen om in te kruisen en gaat dan weer terug naar de basis van de kolonie. Hij weet wat hij wil en stelt weloverwogen een doel vast, probeert de stam te verbeteren door zijn kweekstrategie en door hard te werken … Dromen worden gerealiseerd in stappen, zegt hij tegen zichzelf.

Sky Chen gidst toont ons de afgelegde weg waarmee hij de afgelopen jaren zijn kolonie heeft samengesteld … zijn naam werd voor het eerst behoorlijk beroemd, toen hij de wonderduif Chanel No.5 van Pieter Veenstra kocht. Sky Chen werd al snel de grootste verzamelaar van Veenstra-topduiven, zoals Chanel No.5, Rolex, Prima Donna en heel bijzondere kinderen van stamdoffer Mr. Blue … later voegde hij ook de unieke duif Magic 092 (2e Nat. asduif KBDB fond) van Erik Limbourg aan zijn collectie toe.

Deze superduiven creëerden de voorbije jaren bovendien de kansen om aan internationale samenkweek te doen, waarbij Sky Chen altijd op zoek is naar het beste van het beste. Zijn samenkweek programma's brachten hem in het verleden zeer waardevolle duiven en deze gaven een nieuwe kwaliteitsinjectie aan zowel zijn eigen hok als dat van anderen. Zoals Bart Geerinckx die 9e Nat. Valence won tegen 7.517 duiven (de eerste duif terug thuis op zijn hok) in 2021 of Freddy Vandenheede met de eerste provinciaal Argenton maar ook volgende  voorbeelden:

- Harry (Jan Hooymans) x Chanel No.5
-
New Olympiade (Leo Heremans, duurste duif die door een Europese liefhebber (Eijerkamp) werd aangekocht) x Chanel No.5
-
F16 (Van Oeckel, 1 van de beste raceduiven uit België) x Chanel No.5
-
Gladiator (Bart Geerinckx stamkweker) x Magic 092
-
Blue Lagoon (Vader van 1. Nat. Asduif KBDB Little Star van Bart Geerinckx) x Magic 092
-
New Freddy (PEC) x Magic 092
-
Miracle Ace (Vandenheede) x Magic 092
- etc., etc

De nieuwe ster Olympic Marjolein

De nieuwe rijzende ster Olympic Marjolein is de kers op de taart ... Sky Chen stopt nooit in zijn zoektocht naar een superduif om zijn kolonie mee te versterken en uitstekende samenkweek te doen. Bij Elzinga investeerde hij in deze heel bijzondere duivin … nog jong maar uiterst getalenteerd op de snelheidsvluchten en dat samen met haar broers en zussen. De Koopman-lijnen van Kleine Dirk lopen door haar aderen. Deze duivin werd gespeeld door een andere liefhebber die door Elzinga werd bezocht. Zij waren enorm onder de indruk van dezebuitengewone kwaliteiten op zo'n klein hok. Na al zijn beste kwekers en vliegers te hebben gecontroleerd, duidde Elzinga de beste aan en deze was- niet geheel toevallig natuurlijk - ook de favoriet van de liefhebbers en tevens zijn beste vliegduif … ze werd genoemd naar de dochter van de kweker, Marjolein … de wonderduivin Olympic Marjorlein won:

Olympiadeduif Poznan
1. Snelheidsduif van Nederland PIPA Ranking 2018
2. Nat. asduif NPO Ranking ‘De Allerbeste’
1. provinciale asduif
1. Gennep 14,228 d.
3. Deurne 12,469 d.
6. Weert 12,193 d.
8. NPO Quievrain 12,201 d.

Ze realiseerde nog een aantal knappe prestaties en ook haar broers en zussen deden het erg goed op verschillende vluchten. Olympiade Marjolein heeft zijdeachtige veren, een sterke karkas, is goed in balans met zachte spieren, sprekende ogen en een slimme kop. Elzinga wilde haar meteen binnenhalen. Olympic Marjolein was dus echter ook de favoriet van de originele kweker. Na een marathononderhandeling hebben Sky Chen en Elzinga samen uiteindelijk deze talentvolle duivin aan een erg hoge prijs kunnen kopen … maar beide heren zijn ervan overtuigd dat ze het geld waard is … Ze werd nadien onder andere gekoppeld aan de sensationele Elzinga doffer Esmee Prince met 2 x 1. NPO in slechts twee weken tijd. Het lijkt erop dat ze zowel qua lichaamsbouw als stamboom redelijk geschikt zijn om aan elkaar te koppelen. (Ze hebben beide de Kleine Dirk in hun bloedlijnen.)

De vader van Esmee Prince is Hallelujah, een product uit de samenkweek van Hooymans en Elzinga uit twee Hollandse wonderduiven; Harry van Jan Hooymans … gekoppeld aan Esmee van Elzinga, Olympiadeduif met o.a. 1. NPO Charlons met 23 minuten voorsprong. Deze twee wonderduiven stammen beiden af ​​van de beroemde Kanibaal van Dirk Van Dyck. Olympic Marjolein werd ook gekoppeld aan deze Hallelujah, topkweker met prachtige afstamming (Elzinga en Hooymans).

Dat Sky Chen een goed oog heeft wat de topduiven betreft, werd nog eens bewezen. Dit jaar wonnen verschillende topliefhebbers topresultaten met de Elzinga-duiven. Zoals Koopman die van Reims de 2e won tegen 6.045 duiven (436 km, in een zeer harde wedstrijd). Deze duif werd gekweekt uit een volle broer van Prince Esmee. Jan hooymans won 1e NPO Chateaudun 15.359 duiven, gekweekt uit een volle broer van Hallelujah. Sabrina Brugmans won 2. Nationale Asduif KBDB jonge duiven met een duif aan moederskant afkomstig uit de lijn van Prince Esmee. Bovendien is er ook de 1. Nationale Asduif fond, WHZB.TBOTB 2021, genaamd ‘National Pocagar’ wiens grootvader een volle broer is van Prince Esmee.

Appels vallen nooit ver van de boom

Olympic Marjolein werd gekoppeld aan de beste doffers van Elzinga. Zoals verwacht bleek ze meteen een veelbelovende kweekduivin te zijn! Zij kweekte voor Elzinga meteen één van de beste vliegduiven … deze directe dochter won 6. NPO Lorris op een zeer zware vlucht als jaarling en behaalde ook andere knappe resultaten op eerdere vluchten. Ze werd dan ook gekroond tot 7. Asduif in het samenspel. Olympic Marjolein zit op het juiste pad op het kweekhok. Zowel Elzinga als Sky Chen zijn ervan overtuigd dat ze zich de komende jaren steeds verder zal bewijzen.

Meest recente referenties

De laatste knappe referentie die Sky Chen ontving is er eentje aangaande de koppeling van Prince Esmee x Olympic Marjolein. Zij zijn de grootouders van Hard to Get, QAHP20-38749 die de 30e prijs won in de Finale Race van de Victoria Falls OLR. 'Hard to Get' is dus een kleinkind van Prince Esmee en Olympic Marjolein. Vader is Half Brother 006, NL19-1727433 (Ad Schaerlaeckens). Moeder is Esmee 84, NL19-1180834 (G. & T. Elzinga).

Sky Chen zijn grootste doel is om met de producten van zijn kweekstrategie overal ter wereld wedstrijden winnen. Een droom die langzaamaan werkelijkheid wordt.