Olivier Poussart (Vaulx-les-Chimay, BE) behaalt eerste nationale overwinning uit Bourges I!

Zijn jaarse duivin, die intussen omgedoopt werd tot Lady Bourges, bleek ook de snelste van in totaal 39.620 duiven in de eerste nationale race van 2016!


De familie Poussart kort nadat hun nationale zege officieel bevestigd werd

De snelste duif op nationaal vlak klokken over de kortste afstand in België, en uiteindelijk ook de nationale eerste prijs behalen: er zijn maar weinig liefhebbers die dit voor elkaar hebben gekregen. Voor Daniel Poussart was het een droom die afgelopen zaterdag werkelijkheid werd. En toch had hij tot op het laatste moment bang dat iemand hem nog zou inhalen. Daniel legt dan ook grofweg 150 km minder af dan de langste afstand in België. Zijn vrees bleek ongegrond, en hij mocht uiteindelijk de allereerste nationale overwinning uit zijn carrière vieren. Hij had in 2014 ook al een 2de en een 9de prijs uit Argenton gewonnen tegen 11.223 jonge duiven.

Olivier Poussart klokte zijn winnende duivin om 14u18'55" over een afstand van 359 km, goed voor een gemiddelde snelheid van 1.288 m/min. Op de tweede plaats vinden we een duif van het PEC Racing Team ADK (1.268 m/min - zij wonnen de race bij de oude duiven); de derde prijs ging naar een duif van Kris & Filip Smits (1.256 m/min).

In het kort

Olivier Poussart (50 jaar en schrijnwerker) houdt duiven sinds 1978. Zijn hobby begon op de boerderij van zijn ouders, naast zijn huidige woonst. Hij hield er duiven tot 1994, waarna hij zich tot 2002 uit de sport terugtrok. Olivier richt zich nu vooral op de nationale vluchten voor de jonge duiven, al doen zijn oude en jaarse duiven het tegenwoordig ook uitstekend. Zijn team voor 2016 bestaat uit 36 doffers en 24 duivinnen, die allemaal in klassiek weduwschap gevlogen worden. Hij besliste om dit jaar voor het eerst met de duivinnen te spelen, en dat bleek meteen een succes! Het was zijn goede vriend Serge Dhondt die hem een en ander bijbracht over deze discipline. De duivenfamilie is vooral gebaseerd op duiven van Paul Santens uit Sint-Martens-Latem, die de duivensport onlangs verlaten heeft. Zijn kweekduiven verhuisden naar het hok van Olivier, die er nu verder de vruchten van plukt.

Voor de dagelijkse verzorging van de duiven kan Olivier rekenen op de hulp van zijn vrouw Marie-France, en vooral op zijn zoon Justin (11), die een groot deel van het werk voor zijn rekening neemt. Olivier krijgt ook hulp van zijn ouders, die zich vooral bezighouden met de voorbereidende vluchten voor het seizoen. Olivier is bovendien de broer van Daniel Poussart (een gerenommeerd speler op de lange afstand), en die was op het hok aanwezig toen Olivier zijn nationale overwinning pakte. De duivensport is hier duidelijk een familiezaak!

De voorbereiding

In maart worden alle vliegduiven, zowel de doffers als de duivinnen, enkele dagen gepaard. Er wordt niet gekweekt voor aanvang van het seizoen, ongeacht hun geslacht. We vroegen aan Olivier of de duiven van Bourges een speciale voorbereiding gekend hadden, en hij vertelde ons dat de duivinnen hun doffer te zien kregen na hun dagelijkse trainingsvlucht op woensdag, maar voor niet meer dan een paar minuten. Dat is opvallend kort, maar het volstond toch om hen gemotiveerd te krijgen. Meer had Lady Bourges kennelijk niet nodig om de nationale zege te behalen.

Bourges

Olivier Poussart korfde 14 jaarse duiven voor Bourges. Kort na de aankomst van zijn winnende duivin werden nog enkele vroege prijzen gepakt:

Bourges lokaal (Couvin) - 153 jaarse:
1, 2, 3, 8, 15, 34 (6/14)
Bourges nationaal - 19.889 jaarse:
1, 42, 158, 306, 1185, 3416 (6/14)

Olivier wil nog eens onderstrepen dat de officials van zijn club, Couvin, uitstekend werk verricht hebben. Het controleren van de constateringen verliep vlekkeloos.

- Lady Bourges (BE15-1069465)

1. Bourges nat. 19.885 d. (snelste van 39.620 duiven)
3. Nanteuil    544 d.
8. Nanteuil    830 d.
16. Nanteuil   1.182 d.
55. Soissons    491 d.
72. Melun      796 d.
79. Laon      271 d.

Een gouden kweeklijn

De winnende duivin komt uit het beste kweekpaar van Poussart. Het paar komt van Paul Santens (Sint-Martens-Latem, BE) en samen kweekten ze al een 2de nationaal Argenton 11,223 jonge duiven 2014 en een 9de nationaal Tulle 8,621 jaarse duiven 2014. De doffer van dit paar komt uit een kruising van een duif van Leen Boers en een duivin van Mark Evans. De duivin van het unieke kweekpaar komt uit een zoon van Johnny Boy van Geert Munnik x een duivin van diezelfde Paul Santens.

Klik hier voor de stamboom van Lady Bourges.

We wensen de familie Poussart van harte proficiat met hun schitterende nationale overwinning. We wensen hen ook veel succes met de jonge duiven de komende weken.