Nieuwe krachttoer van de kolonie Dehon-Demonseau (Thulin, BE) in de nationale kampioenschappen van de KBDB

De meest succesvolle snelheidskolonie van de laatste tien jaar blijft maar verbazen en bevestigde opnieuw de actuele hegemonie in de Belgische snelheidswedstrijden.

Ze deden het... nog een keer

Wanneer je jezelf op een welbepaalde discipline richt, worden de nationale kampioenschappen van de KBDB als de heilige graal beschouwd. Als je daarin dan de eerste plaats pakt, behoor je tot de besten ten opzichte van je directe concurrenten en vormt het een bewijs van de buitengewone waarde van je kolonie. Wanneer je geklasseerd bent als Nationaal Kampioen van de KBDB, win je eigenlijk de meest prestigieuze titel die mogelijk is. Maar het is ook algemeen bekend dat wanneer je eenmaal aan de top bent, het nog moeilijker is om daar te blijven. In die zin, is wat de tandem Dehon-Demonseau recent bereikte, simpelweg buitenaards. De tandem staat geklasseerd met de 1.-4.-7.-10.-15. Nationale Asduif Vitesse KBDB en als 2. Nationaal Kampioen Snelheid KBDB. Als de oogst van 2021 al zo uitzonderlijk is, wat kan dan worden gezegd over de officiële resultaten van de afgelopen 5 jaar:

1. Nat. Asduif Snelheid KBDB 2015 oude (met National Ace 2015)
1. Nat. Asduif Snelheid KBDB 2017 oude (met Best Kittel)
2. Nat. Asduif Snelheid KBDB 2018 jaarse (met Junior)
1. Nat. Asduif Snelheid KBDB 2019 jaarse (met Daniel)
1. Nat. Asduif Snelheid KBDB 2020 jaarse (met Best Kittel II)

In deze reportage gaan we niet opnieuw op zoek naar de oorsprong van deze successen. In plaats daarvan geven we er deze keer de voorkeur aan om ons te richten op de duiven die van het seizoen 2021 een onvergetelijk jaar maakten.

- 'Blue Best Kittel' (BE18-1045025)

Aan elke heer, alle eer: laten we eerst beginnen met de grote ster van het seizoen 2021 die dit jaar de titel won van 1. Nationale Asduif Snelheid KBDB oude 2021 en daarmee een nieuw record vestigde met de laagste coëfficiënt in de geschiedenis van de discipline, namelijk 0,68% (al sinds 2017 in het bezit van de legende 'Best Kittel' en nu teruggekeerd naar het de kolonie uit Thulin in 2021). Deze supercrack werd in 2019 reeds 4. Nationale Asduif Snelheid KBDB jaarlingen wat de gelijkenissen met 'Best Kittel' bevestigt: beiden beëindigden hun sportcarrière met het winnen van deze prestigieuze titel, na als jaarling eerst elks als vierde te eindigen in de ranking van Nationale Asduiven KBDB. Maar dat is niet alles: de 'Blue Best Kittel' (voorheen 'Espoir' genoemd) heeft al verschillende knappe kweekreferenties op zijn conto staan. Wat doet vermoeden dat zijn kweekkwaliteiten in dezelfde lijn liggen als die van 'Best Kittel'. Zo werd er in 2019 en 2020 een handvol van zijn kinderen verkocht (maximaal 4 à 5) en hebben er al twee bewezen zelf uitstekende kwekers te zijn. Dat is het geval in Groot-Brittannië met Pieter Oberholster, waar een zoon van de 'Blue Best Kittel' dit jaar vader werd van de duif die de Midlands National Flying Club-vlucht uit Weymouth won tegen 2.137 jonge duiven. Ook in Groot-Brittannië won Derek Rooney met een kleindochter van de 'BBK' de 3. Nationale Asduif RPRA 2021. Ook in België konden we de volledige omvang van zijn kweekpotentieel waarnemen:

- 'Junior II' (BE20-1090910)

'Junior II' is een zoon van de 'Blue Best Kittel' en het is opmerkelijk dat hij zijn seizoen als jaarling afsloot als 4. Nationale Asduif Snelheid Jaarse KBDB... Is dit al een voorbode van wat er volgend jaar zou kunnen gebeuren? Want ja, hij zal in 2022 inderdaad deel uitmaken van de vliegploeg. Nu we weten wat er met 'BK' en 'BBK' is gebeurd, mogen we het ons al beginnen af te vragen ...

- 'Best Kittel 475' (BE19-1129475)

De 'Best Kittel 475' is een van de nieuwe speerpunten van de kolonie en bovendien weer uit de lijn van de 'Best Kittel' (waarvan hij de kleinzoon is, zijn vader de 'One Eye Best Kittel' is een zoon van 'Best Kittel ' x 'Bulcka'). Hij is in 2021 geklasseerd als 7. Nationale Asduif Snelheid oude KBDB. Hij is ook een kleinzoon van de beroemde 'Shakira', één van de sleutelfiguren van het kweekhok van de kolonie Dehon-Demonseau en o.a. grootmoeder van 'Junior II' maar ook moeder van 'Milan' (6. Nationale Asduif Snelheid KBDB 2017). In 2022 zal hij ook deel uitmaken van de vliegploeg.

- 'Best Kittel 905' (BE20-1090905)

De 'Best Kittel 905' staat dit jaar op de plek van 15. Nationale Asduif Snelheid jaarse KBDB en is zoon van de 'One Eye Best Kittel 449' (reeds vader van de 'Best Kittel 475' - zie hierboven). Je zult des te meer onder de indruk zijn, als je weet dat zijn moeder niemand minder is dan de eigen nestzus van Blue Best Kittel. Ook hij zal tijdens de campagne van 2022 trouw op post blijven op het hok.

- 'Best Kittel 941' (BE20-1090941)

Deze 'Best Kittel 941' staat op de plaats van 10. Nationale Asduif Snelheid Jaarse KBDB. Zijn vader is niemand minder dan de eigen 'nestbroer' van Moeder Best Kittel en hij werd zelf 13. Nationale Asduif Snelheid KBDB voordat hij een uitzonderlijke kweker werd. Naast de 'Best Kittel 941' waarvan hij de vader is, is hij ook de grootvader van 'Junior II' (zie hierboven).

De moeder van de '941' komt van Adrien Mirabelle, zij is een rechtstreekse dochter van de stamkweker 'Last Hope Smiss' en was met name al grootmoeder van 'Victoria's Secret' (2. Nationale Asduif Halve Fond KBDB 2016).

Prachtige referenties wereldwijd

We gaan niet in detail treden over alle referenties die sinds 2017 zijn binnen gelopen en meer in het algemeen, van de familie 'Best Kittel'. Houd er echter ook nog rekening mee dat tijdens de zomer van 2021 de 'Victory Best Kittel' de titel van 1. Super Ace won op de Victoria Falls 2021-editie, een van de meest begeerde titels in een van de populairste one loft races ter wereld. Hij is niets minder dan een directe zoon van 'Best Kittel' en hij zegevierde in een zeer zwaar kampioenschap in een discipline en op een afstand waarop men misschien niet meteen de snelheidsduiven verwacht. Het bewijs dat successen met deze lijn absoluut niet beperkt zijn tot enkel de wedstrijden van 250 km.

Wat voor 2022?

Voor de tandem Dehon-Demonseau belooft de rest van het verhaal onder de beste vooruitzichten te zullen verlopen, aangezien de belangrijkste duiven de kolonie niet hebben verlaten en zo opnieuw zullen kunnen deelnemen aan de wedstrijden in het seizoen 2022. Bovendien lijkt de kolonie ook gewapend met nieuwe talenten van de generatie 2021 die staan te popelen om zicht volgend jaar te tonen. Zo zijn twee van de beste jonge duivenn van het voorbije seizoen jongen van 'Best Kittel II' x 'National Ace Hen' (de moeder van 'BBK') en van 'Best Kittel 102' x 'Van den Bulck 917' waarvan je de stambomen hieronder kan bekijken.
Wordt er aan het einde van komende zomer weer een nieuw hoofdstuk geschreven aan het succesverhaal? Alleen de toekomst zal het uitwijzen, maar de kans is groot.