Nederland past Nationale Eendaagse fondvlucht vanuit Issoudun aan naar sectorale vluchten

Het bestuur NPO heeft afgelopen week de enige nationale dagfondvlucht waarbij heel Nederland op één lossingstation in één keer los gaat gewijzigd naar vier verschillende sectorvluchten vanaf vier verschillende lossingstations met voor iedereen een ingekorte afstand.

Nederlandse duivenliefhebbers staan in vuur en vlam. Niet enkel vanwege de tropische temperaturen die we momenteel beleven maar die zullen zeker bijdragen aan de verhitte discussies die momenteel tussen de voor- en tegenstanders gaande zijn aangaande de aanpassing die het NPO bestuur aan de vluchtkalender voor dit weekend heeft gedaan.

Voorstanders van deze wijziging zeggen in het belang van de duiven te handelen. Tegenstanders van deze wijziging verwijzen naar andere vluchten die onder dezelfde omstandigheden prima zijn verlopen en wijzen naar landen om Nederland heen die gewoon het programma volgen en nu ook Barcelona onder tropische omstandigheden onderweg naar huis is….Wie het weet mag het zeggen?

Lees hieronder het relaas vanuit het NPO met eerst de communicatie over de aanpassing en nadien het waarom van de wijziging:

Wijziging nationaal Issoudun

I.v.m. de extreem hoge temperaturen heeft bestuur NPO onderstaande wijziging aangebracht voor de nationale eendaagse fondvlucht Issoudun

De afgelopen dagen hebben we nauwlettend de weersverwachtingen gevolgd.

Een punt van aandacht is daarbij steeds de extreem hoge temperaturen op vrijdag geweest.

Met het oog hierop heeft bestuur NPO besloten  de nationale eendaagse fondvlucht Issoudun te wijzigen in een nationale sector vlucht, waarbij wordt uitgeweken naar een kortere afstand per sector, zodat de reistijd zo veel mogelijk beperkt wordt.

De volgende stations zijn hiervoor vastgesteld:

Sector 1              Issoudun

Sector 2               Blois

Sector 3               Fay aux Loges

Sector 4               Fay aux Loges

De lossing voor deze vlucht blijft in handen van de nationale lossingscommissie.

Het hitte protocol is van toepassing en deze vlucht blijft meetellen voor de nationale kampioenschappen

Wij denken hiermee voor de duiven en voor de convoyeurs en chauffeurs een acceptabele oplossing gevonden te hebben.

Lossingsvergunningen en hoofdconvoyeurs zullen morgen (donderdag) worden geregeld door het NPO bureau.

Bestuur NPO

Achtergrond wijziging Issoudun

Waarom deze wijziging

Het is voor het NPO bestuur overduidelijk dat bij het organiseren van wedstrijden het belang van onze duiven en de direct betrokken mensen voorop dient te staan. Bij ons besluit om voor komende weekend sectorale eendaagse rondvluchten te organiseren hebben die beide elementen een belangrijke rol gespeeld. Voor vrijdag worden in Frankrijk extreem hoge temperaturen verwacht. In Nederland is vervoer van dieren boven de 35 graden verboden.

Alhoewel wij formeel niet onder deze wetgeving vallen, is het voor de duivensport van groot belang wel oog te hebben voor deze omstandigheden. Tot op heden zijn we zelfregulerend en dat willen wij graag zo houden. In toenemende mate worden we in onze sport beoordeeld door en vanuit de maatschappij. Dat mag en is een feit. Daarom dat het zo belangrijk is tijdig en passende maatregelen te nemen, indien omstandigheden daarom vragen .

Om de transporten van onze duiven in die extreme omstandigheden te beperken, is gekozen voor losplaatsen met een kortere afstand.

Iedere duivenliefhebber wil graag zijn duiven in goede gezondheid thuis krijgen.

Voor allen die vanavond inmanden: veel succes!