Overslaan en naar de inhoud gaan

Nationaal ZLU Perpignan is voor de combinatie D. Bakker en Zn - Poortugaal (NL)

Afgelopen weekend werd de Internationale klassieker Perpignan gevlogen. Zaterdagochtend verlieten de duiven om 06.40u de manden waarin ze de lange heenreis hadden gemaakt.

‘De drempel is laag maar de lat ligt hoog’

Het weer was hen goedgezind, zodanig zelfs dat verwacht mocht worden dat er nog op de dag zelf al duiven thuis zouden kunnen komen.  En inderdaad; nog diezelfde avond komt uit de lucht boven Poortugaal een weduwduivin als een schicht naar beneden. Ze landt op de hokken van de combinatie Bakker en Zn. Dick en John Bakker winnen met hun duivin 07-1759478 de eerste Nationaal Perpignan.

De 07-1759478 is een blauwe duivin welke gekweekt is door de combinatie W. Seton en Zn.  Vader en zoon Seton, beiden Willem geheten, wonen even boven Poortugaal,  in Rotterdam.  Onderling hebben de combinaties een hechte duivenvriendschap.  De 07-1759478 verhuisde net na de zomer van 2007 naar Poortugaal.  Ze werd in 2008 opgeleerd. 
Haar Palmares is nog kort, desalniettemin  opwaarts te noemen:

1ste    Perpignan ZLU Nationaal 2010 tegen  3987 duiven 
392ste  Bordeaux  ZLU Nationaal 2010 tegen 3987 duiven
2057ste Bordeaux  sector 2 2009 tegen 11187 duiven 

Haar naam is Fatima, naar Fatima Moreira de Melo.
De 07-1759478 komt namelijk eveneens uit Rotterdam, is blauw ( lees blond ), mooi én heeft, zoals de hockeyster Europees en Wereldkampioen werd, de potentie alles te winnen.


"Fatima"

Op de vlucht Perpignan had de combinatie 22 duiven meegegeven.  Daarvan zullen 14 duiven uiteindelijk Nationaal prijs hebben.  Op zaterdagavond klokken ze drie duiven en de volgende morgen hebben ze om half elf achttien duiven thuis.  Perpignan is daarmee voor hen een geslaagde afsluiting van het seizoen geworden.
Dick en John vliegen, net als ieder ander, graag vroege prijzen. Het liefst vroeger dan de nummer twee. Na alle jaren mag de combinatie ook gerust zeggen uit te gaan van vroege duiven. Al blijft het halen van een eerste nationaal bijzonder, vroege duiven op de lange afstandvluchten zijn voor hen geen uitzondering. Wanneer de duiven zijn ingemand hebben zij niet de verwachting dat er zeer vroege duiven gaan komen, maar wordt er wel gerekend op duiven bij de eerste honderd. Dit wordt openhartig verteld; niet om op te scheppen, maar om tegenvallers aan te geven en de beleving van de sport ten toon te spreiden. 

In 1987 werden er tien koppels eitjes gehaald bij Anton en Lucie van der Wegen.  In de jaren erna kwamen daar nog wat duiven van hen bij. Deze duiven werden gekoppeld aan een duif die afkomstig was van de vader van Dick, grootvader Bakker. Deze doffer, genoemd ‘De Rooie’, kwam voort uit het eigen soort tegen een duif van vriend Peet Verlinden.  ‘De Rooie’ was een buitengewoon bijzondere duif. Hij is de absolute stamvader van de combinatie, met de volgende nazaten;

1e  natPerpignan 1994
1e St. Vincent sector 2 Comb. Burg-Luijken
1e  Nat.St.Vincent Snelste v/h concours Cor Bakker
1e Internationaal Barcelona Comb Gardien RBB
1e nationaal duivinnen Pau
1e nationaal Bourges in Engeland  ( 1000 km )
1e nationaal Tarbes Sector 2 A. v/d Berg

In de winterperiode zitten er ongeveer 175 duiven op het hok. Ook de oude duiven van weleer zitten daarbij, waaronder hun Perpignanwinnaar van zestien jaar geleden, een oude duivin uit de stamvader. Uit respect en liefde voor deze duiven mogen ze blijven.  Jaarlingen en tweejaarse duiven krijgen van Dick en John vaak het voordeel van de twijfel.  Geduld is een schone zaak volgens Dick en John. Er zijn meerdere duiven op het hok die met de jaren steeds beter zijn geworden.  Dat geduld met en het vertrouwen in de duiven heeft hen geen windeieren gelegd.  Zo winnen Dick en John twee keer een eerste Nationaal Perpignan, een tweede Bergerac tegen ruim 40000 duiven, de tweede Grand Prix, meerdere kampioenschappen en veel noteringen van duiven bij de eerste honderd nationaal.

Daarnaast hebben zij prestatieduiven zoals de: 
· De ‘16 wint 9 op 9, w.o. 29e Nationaal Perpignan en een 54e  Nationaal Marseille
· De ‘747 won 2x kop van Barcelona in ‘08 en  ‘09. Hij was 8e beste Barcelona duif over die jaren.
· De ‘86 wint 8 op 8, w.o.  13de  Nationaal St.Vincent Sector 2   ( Hij is een zoon van de Red Bull. Deze duif won in 2001 de 6e nat St. Vincent S2 en 5e nat Perpignan )


"747"


"16"

De  jonge duiven worden met de vluchten meegegeven om op te leren. Als jaarling krijgt een duif een aantal dagfond vluchten met een overnachtvlucht als afsluiting. Als tweejarige komt Bordeaux ZLU, Marseille en de laatste middaglossing aan bod. De duiven gaan bewust nog niet boven de 1000km. Vanaf de drie jaar gaan de duiven naar de echte lange afstandvluchten, waaronder Barcelona en Perpignan.  De duiven krijgen een Mariman Mengeling met daarnaast veel pinda’s en snoepzaad.

De bevriende combinaties Bakker & Zn en Seton & Zn hebben een bijzonder gezamenlijk koppel;  hun  Saya-Wijnands koppel . Dit koppel gaf al diverse goede kinderen, waaronder de ‘ 53 van Seton & Zn. Deze duif won 6 prijzen  op 6 vluchten , met  een 2de  Bordeaux Sector 2, 2de  Cahors  Sector 2 en 27ste  Montauban Sector 2.
Naast de drive om te winnen, straalt de liefde voor de duiven van de combinatie af. 
De lat ligt hoog, maar de drempel is laag.