Overslaan en naar de inhoud gaan

Nationaal Perpignan Nederland is gewonnen door Piet van Nijnatten (Roosendaal, NL)

Met Perpignan kenden we een seizoens afsluiter betreffende de Internationale fonddiscipline. Winnaar van deze laatste ZLU vlucht is Piet van Nijnatten uit Roosendaal. 'Den Joost' kwam als een vale donderslag bij 'niet zo heldere' hemel.

Met het volgen van de eerste meldingen in Nederland, werd al snel duidelijk dat ook op deze vlucht de duiven hinder ondervonden van het zoveelste regenfront deze zomer. Later bleek dat de duiven in de top tien keurig verdeeld zaten over het gehele land en mogen we terugzien op een zeer goed en eerlijk verlopen klassieker uit het diepe zuiden van Frankrijk. Opvallend mag zeker de prestatie van Arjan Beens worden genoemd. Nadat hij al de 15e nat. Barcelona had gewonnen klokte hij nu de 2e nationaal Perpignan op een afstand van ruim 1100 kilometer!

De winnaar van Perpignan woont in Roosendaal , in West-Brabant. Piet van Nijnatten speelt hier al jarenlang op de grote fond. Hij is 71 jaar, vader van 2 kinderen en opa van 4 kleinkinderen. Voor de verzorging van zijn duiven staat hij alleen. Ook omdat hij gepensioneerd is en alle tijd heeft, is zijn vrouw wel supporter en meld ze Piet zijn geklokte duiven door, maar verder heeft ze geen deel in het verzorgen van de duiven.

Als mannetje van acht jaar had Piet al zijn eerste duiven. Via het kippenhok belanden deze in een echte sinaasappelkist aan de muur. Tot zijn 18e jaar heeft hij alleen voor zijn plezier duivengehouden en niet aan vluchten deelgenomen. Na zijn dienstplicht kwamen er weer duiven. Dit waren vooral opvangers. Vroeger woonde hij vlak bij de hoogspanningskabels en de gewonde duiven lapte hij dan op en zo kwam Piet aan zijn wedstrijdduiven. Via de programmavluchten kwam hij uit bij de overnacht en nu is dit het spelonderdeel, wat Piet alleen nog speelt. De kortere vluchten worden alleen als training gezien.

De duiven die het huidig bestand vormen bestaan hoofdzakelijk uit twee lijnen. Als eerste via Ko Maas. Deze duiven voldoen zeer goed op de vluchten tot 1000 kilometer. Barcelona en Perpignan zijn voor deze duiven net te ver en hier heeft Piet een tweede lijn voor, namelijk die van gebroeders Hagens en Koos van de Bogaart. Deze laatste vloog in de jaren ’70 de 1e, 5e en 20e nationaal Barcelona. Ook heeft Piet nog een koppel duiven van G. Kouters en zoon en dit voldoet uitstekend, maar de jongen vormen een lijn op zich. Verder heeft Piet nog duiven geruild met Cees van Oers. Dit typeert Piet. Een duifje ruilen met iemand geniet de voorkeur. Soms is er een bonnetje om de vereniging te steunen en voor de rest wordt er geen geld uitgegeven voor nieuwe aanwinsten.

Piet beschikt over een ruime accommodatie. Een tuinhok van 25 meter, wat gericht is op het zuidwesten. Hij speelt alleen de doffers op enkel weduwschap. Deze doffers hebben 6 afdelingen tot hun beschikking,welke zijn onderverdeeld in vijf van 10 doffers en één van 6. Deze laatste zijn speciaal voor Barcelona bestemd. Begin maart worden alle duiven gekoppeld. Een precieze datum heeft Piet niet, maar de winter moet wel echt voorbij zijn. Van de 8 beste koppels en de kweekduiven worden de eieren verlegd en als de jongen 14 tot 17 dagen oud zijn gaan ze met de duivin naar hun eigen afdeling. Hierna begint ook meteen het weduwschap. De duiven worden dan ingespeeld in de eigen afdeling en op de in Zandvliet(B) in te korven Dourdan vluchten. Deze zijn voor Piet 400 kilometer ver. De  focus ligt echter geheel op de grote fondvluchten.

Al eerder waren er aansprekende resultaten geboekt. Enkele hiervan zijn: 24e nat. Barcelona 8713 duiven, 27e Bordeaux 7886 duiven, 58e nat. Dax zlu,45e nat. Bordeaux (oude) 98e nat. Pau 18e nat. Barcelona 8500 duiven, 54e nat. Perpignan 50e nat. Tarbes zlu, 18e nat. St. Vincent 18.000 duiven.

In 2012 won Piet de 32e nat. St. Vincent tegen 11.895 duiven, heeft hij de beste asduif in de RCC met de NL10-3022347. Deze doffer won dit seizoen de 35Bordeaux  4547d, 68e Cahors 4264d en 147e Bordeaux 4479d. Verder won Piet  de 268e en 982e nat. Barcelona en nu als klapstuk de 1e nat. Perpignan. Verder speelt Piet al diverse jaren bij de fondkampioenen van de RCC( Roosendaalse Concours Combinatie).

De duiven krijgen tijdens het seizoen vliegmengeling van van Tilburg.  Piet voert het eigen merk vliegmengeling. Aan deze mengeling wordt een handje P40 toegevoegd. Verder krijgen de duiven na iedere training een klein beetje snoepzaad in hun broedbak.

Natuurlijk krijgen de duiven grit en roodsteen als bijproduct, maar verder moeten de duiven het zelf doen. Dit geld ook voor de medische begeleiding. Deze  komt tegenwoordig neer op een verplichte enting tegen paramixo en een keiharde selectie, want Piet geeft geen pillen of poeders meer aan de duiven. Meteen waarschuwt hij wel dat dit een jarenlang proces is geweest en nog steeds moet hij zeer alert zijn. Wel zit er iedere dag de kruidenelixer van Jan Smit in het drinkwater van de duiven. Bij de jonge duiven is hij iets toleranter als het om een coli besmetting gaat. Hier treedt  hij wel tegen op.

De winnaar van Perpignan 2012 in Nederland  is een vale doffer van 2007 met het ringnummer NL07-3752823 en heet “den Joost”. Deze naam heeft ook de kleinzoon van Piet en nadat de 823 op Barcelona 2011 de 46e nationaal won tegen 7046 duiven kreeg hij deze naam. Van Perpignan miste hij toen zijn prijs. Het jaar hiervoor  won deze doffer de 716e nat. Perpignan.  In 2012 miste “den Joost” net van Barcelona en nu van Perpignan kan niemand aan de snelheid tippen van 1207 mpm, zodat Piet de 1e nationaal wint tegen 5608 duiven. Internationaal tegen 16.921 concurrenten komt “den Joost” tot de 12e positie.

Zijn vader komt nog uit de “Oude Vale”en deze is van het  Barcelona soort  van Koos van de Boogaart.  De moeder van “den Joost”komt uit een kleindochter van “de Sarina”van de gebr. Hagens.  Deze duiven hebben ruimschoots bewezen om de zware klassiekers met succes af te werken.

“Den Joost”stapte met zijn overwinning uit Perpignan in de voetsporen van zijn illustere voorvaderen en leverde Piet van Nijnatten de mooiste overwinning uit zijn duivencarrière.