Overslaan en naar de inhoud gaan

Nationaal Narbonne Nederland kent winnaar in Kees van Aert (Achtmaal, NL)

Kees van Aerts kent een 'Deja vu'. Nadat hij in 1991 nationaal Perpignan won is het zo'n 20 jaar later wéér raak!. Een prachtige overwinnig, dit keer gewonnen door zijn Vale-Klasbak, de 10-378.

Met Narbonne naderen we weer het einde van het grote fondseizoen 2012. Aanstaand weekend staat Perpignan nog op het programma en dan zit het er weer op. Narbonne kon met één dag uitstel gelost worden en om 08.15 gingen de korven open. De meeste Hollandse duiven hadden op het eind van hun reis nog af te rekenen met een flinke (onweers)bui en hierdoor werden de meeste duiven verplicht om buiten de nacht door te brengen.

Kees van Aert

Ook toen Kees van Aert op zijn duiven aan het wachten was, kwam er een stevige bui over waaruit een flinke hoeveelheid water viel. Net tegen het eind van de bui viel zijn vale 10-378 na 931 kilometer op de klep en was om 20.25.25 uur geconstateerd. Zo won hij uiteindelijk de 1e nationaal tegen 4303 duiven, want geen van deze duiven haalde de snelheid van 1275 mpm. Kees is geen vreemde als het om goede uitslagen en kopprijzen gaat. Al in 1992 won hij nationaal Perpignan en een jaar later de 2e plaats bij de WESM. Ruim 20 jaar later wint Kees nog steeds kopprijzen. Met de 15e nat. Pau, 23e nat. Tarbes, 117e nat. Bordeaux( oude) en nu de 1e nationaal Narbonne bewijzen de duiven dit.

Kees is sinds januari 2011 met pre-pensioen. Nadat hij 20 jaar in de kledingbranche had gewerkt heeft Kees ook 20 jaar in de verkoop van bouwmaterialen de kost verdiend.

De duiven

De basis van de duiven is het Aarden ras. Ze zijn afkomstig van Adriaan van Bergen uit Steenbergen en Willy van de Luijtgaarden uit Noordhoek. In het najaar van 1985 kocht Kees bij beide liefhebbers enkele duiven en eieren.  Uit de “Paudoffer” van  W. v/d Luijtgaarden werd een zoon gekocht. Deze “Paudoffer”won oa de 2e, 20e en 51e nat. Pau. Deze lijn gaat terug naar de beroemde “500”lijn van Chiel van Agtmaal. Deze zoon “Paudoffer” noemde Kees zijn “Willy”en deze werd weer vader van 1e nat. Perpignan, 11e nat. Tarbes, 42e nat. Pau, 48e int San Sebastian enz. Later heeft Kees nogmaals geput uit dezelfde bron en ook  bij Leo Kouters. Na het overlijden van v/d Luijtgaarden was de wens van deze liefhebber dat al zijn duiven naar Kees van Aert gingen. Natuurlijk wilde hij aan deze wens voldoen en de duiven zijn nu in bezit van Kees.

Als laatste heeft hij bij B. Jansen en co uit Bavel een, naar later bleek, gouden aankoop gedaan. Deze laatste twee aanwinsten zijn ondertussen een bewezen kweekkoppel en ook ouders van de winnaar van nationaal Narbonne 2012 in Nederland.

Spelmethode

Op de garage staat een hok van 12 meter wat uit 4 afdelingen bestaat. Hier zitten de oude doffers, nestduiven en jaarlingen. In de tuin is er nog een hok voor de weduwduivinnen en kwekers. Het garagehok is van steen en het voorfront is van hout. Kees heeft één afdeling met oude doffers speciaal  voor de ééndaagsefond bestemd. De andere afdeling oude doffers zijn voor de grote fondvluchten. Het betreft 19 oude doffers, waarvan de duivinnen thuis blijven. Voor het inkorven krijgen de doffers geen duivin en zelfs geen broedschotel getoond. Ze worden zo rustig mogelijk ingekorfd. De 12 oude nestduivinnen zitten op een andere afdeling en deze zitten gekoppeld tegen doffers die wel gepresteerd hebben, maar niet meer aan de vluchten deelnemen. De jaarlingen worden op verkapt weduwschap gespeeld. Zij hebben geen broedbak. Hun vuurdoop is vaak de overnachtvlucht Limoges, welke in september wordt georganiseerd.

De duiven trainen twee keer per dag. De afgelopen weken zitten de jonge duiven gescheiden en zo kunnen oude en jonge duiven tegelijk worden losgelaten. Kees haalt zijn voer bij v. Tilburg. Vooral de mengelingen van Versele-Laga genieten zijn voorkeur. Zo mengt hij 5 delen Gerry plus, 1 deel Champion plus en 1 deel  Superstar plus door elkaar en krijgt hij een licht verteerbare mengeling. De laatste drie dagen komt hier nog Energy plus bij en krijgen de duiven nog pinda’s. Verder is hij voorstander van een natuurlijke weerstand opbouwen bij de duiven. Het gehele jaar zit er teentjes knoflook en appelazijn in het water en krijgen de duiven regelmatig biergist met lookolie over het voer. Verder veel grit en roodsteen en een beetje snoepzaad als toegift.

Kees heeft een goed contact met plaatsgenoot en dierenarts J.C.M. Konings. Wekelijks hebben zij contact en wordt er over duiven gesproken. Een keer of twee á drie per jaar gaat hij op consult met de duiven en altijd wordt er naar zijn adviezen geluisterd.


(Klik hier voor de stamkaart van de 1e Nat. Narbonne'12)

De winnaar van Narbonne is een twee jarige doffer, die net als zijn hokgenoten dus op enkel weduwschap wordt gespeeld. Hij komt uit de twee aangekochte duiven van Fran Jansen uit Bavel. Zijn vader is de NL04-778 (vale Fran) en heeft Aarden en Theelen bloed in de stamboom. De moeder van de nationale winnaar is de NL04-372 (Lichte Fran). Zij heeft veel Cor de Heijde-stamduiven tussen haar voorouders en ook nog een beetje Theelen. Dit koppel heeft al meerdere goede duiven gegeven. Als jaarling won de vale winnaar de 850e nat. Bordeaux tegen 4084 duiven en dit jaar won hij op dezelfde vlucht regionaal de 51e tegen 216 duiven. Nationaal was er geen klassering, omdat Kees ziek was en geen gummi’s had geklokt. Hij kende de gevolgen hiervan en maakt hier verder geen probleem van. De doffer is zeker geen trainingsbeest, maar misschien maakte de trainingen met de jonge doffers iets los in hem om tot deze prestatie te komen.

Kees is een echte aanhanger van de ochtendlossingen. Op de middaglossingen zijn er tegenwoordig nogal wat duiven die ’s nachts vliegen en hier heeft Kees niets mee. Wel korft hij alle vluchten in en zo goed als altijd met drie duiven. Met een oude duiven-bestand van 19 doffers en 12 duivinnen voor de grote fondvluchten, is hij toch een kleine liefhebber. Wel denkt hij erover om zijn jaarlingen meer op de fond te gaan spelen. Het geeft hem wat meer keuze in de te spelen duiven op een vlucht.

Nu worden er op Perpignan enkele duiven meer gespeeld, want na de overwinning in 1992 heeft deze vlucht toch altijd iets speciaals gehouden. Het speciale zou weleens de zoete smaak van de overwinning kunnen zijn!