Op zondagavond en maandagmorgen hebben zowel Peter als ondergetekende een flashback en wel naar 2004. Op dezelfde vlucht en op dezelfde manier wonnen toen in dat jaar de comb. Wijman/ de Jong het nationale concours uit Marseille. Met veel plezier denken beiden terug aan het vijf jaar geleden overleden lid van die combinatie, Ron de Jong. De goede contacten met hem leverden ons door dit vergelijkbare scenario op Marseille in ieder geval kippenvel op!
Marseille 2012
Nu in het seizoen de zomer dan echt is begonnen, moesten de duiven op deze editie van Marseille hard werken om thuis te komen. In Nederland werd er om 22.44 uur een duif geklokt in Oisterwijk. Dit was al een verrassing, want de kortste afstanden in Limburg hadden geen duif thuis. De volgende morgen vroeg had Peter v. Sintmaartensdijk om 05.00 uur naar buiten gekeken en er was nog geen duif te zien. Toch duurde het niet heel lang voordat Peter een duif zou klokken van Marseille. Om 05.46 uur zag hij een duif zitten en deze werd snel geklokt en doorgemeld. Hierna volgde een lange tijd van wachten en hopen op de zege. De concurrentie uit de westkant van Nederland kwam dichtbij, maar de zege pakten ze hem niet meer af.
Peter is 52 jaar en al 28 jaar samen met Anke. Zij heeft verder geen inbreng bij de duiven. Peter is eigenaar van JHP metaal. Hier fabriceren en monteren zij pijpleidingen. In het duivenseizoen is het vaak op zijn drukst in het bedrijf en moet hij vaak schipperen met de beperkte vrije tijd. Wel wordt hij geholpen door plaatsgenoot Lennert. Deze jonge kerel heeft zelf ook duiven en speelt op eigen hok de programmavluchten. Dit seizoen liep alles niet zoals een liefhebber hoopt. Wel kwam Peter aan zijn percentages, maar de kopprijzen waar een ieder toch op hoopt bleven uit.
Nadat hij in het recente verleden al de 3e,7e en 8e nat. Perpignan, 8e nat. Barcelona en 2e, 6e en 10e nat. Bordeaux (ochtendlossing) had gewonnen kon hij de duiven nu niet aan de gang krijgen. Wel heeft hij de voorbereiding iets gewijzigd. Tot voor kort moesten bijvoorbeeld alle jaarlingen naar Bordeaux en Narbonne, maar hierop is Peter teruggekomen. Zeker op deze afstanden blijken deze vluchten vaak een brug te ver en blijven er weinig duiven over om nog te kunnen selecteren. Nu worden de jaarlingen, gespeeld als pater en non, op de dagfondvluchten van de afdeling 5( Zuid-Holland) gespeeld om zo toch gespaard te worden, zodat ze als oude duif kunnen presteren op de vluchten met ochtendlossing, waarvan Peter voorstander is.
Het seizoen 2012
De vliegduiven hebben dit jaar twee korte periodes gebroed. De eerste keer half februari en begin april nog een keer. Dit voor een dag of vijf. Vroeger was Peter een voorstander van zijn duiven erg vroeg loslaten, maar hij is hierop teruggekomen. De doffers gaan er tussen 09.00 en 10.00 uur uit en om 17.00 uur weer. De duivinnen na de doffers en tussendoor trainen de jonge duiven.
Nadat de duiven goed worden ingevlogen moeten ze klaar zijn voor het grote werk. De duiven worden op dubbel weduwschap gespeeld en voor iedere vlucht één tot anderhalf uur getoond. Voor de vluchten gaat Peter altijd naar Vincent Schroeders in België toe. De duiven krijgen voor de eerste vlucht een geelkuur en als ze worden ingekorfd wordt er een geelpil opgestoken.
Mede door het feit dat het niet liep dit seizoen is Peter nog eens teruggegaan naar zijn vertrouwensman en hij constateerde iets geel en hij kreeg tevens wat voor de koppen mee. Van producten voor de koppen maakte hij nooit gebruik, maar heeft dit nu dus wel gedaan. Voor Marseille heeft hij de duiven geen geelpil opgestoken, omdat de duiven al een driedaagse kuur hadden gehad. Doordat de duiven niet in orde waren, heeft Peter St. Vincent in de week ervoor laten schieten. Hij merkte wel dat de duiven tieriger waren en veel meer en beter vlogen.
Het voer komt van Versele-Laga. De mengeling bestaat uit 50% vliegvoer en 50% Energy plus. Hieraan wordt nog de schapenvetkorrel van de Patagoon toegevoegd en Nutri korrel van Natural. Hiervan krijgen de duiven altijd één hand op vier duiven. De laatste drie dagen voor de vlucht krijgen ze volle bak in hun broedbak. Verder voert hij nogal veel pinda’s en buiten grit krijgen de duiven enkele keren per week bak allerhande (Patagoon).
De accommodatie van Peter is een schitterend 22 meter lang hok. In 1993 werd hierop door wijlen L. van de Ende uit Monster de WESM gewonnen. Na zijn overlijden heeft Peter dit hok overgenomen en hierop zijn kopprijzen verdiend. Het bestaat uit acht afdelingen en is op het oosten gericht.
De winnaar is een tweejarige doffer met ringnummer NL10-1722764 en heet na zijn triomf “Marseille Morning”. Zijn fonddebuut maakte hij op de nationale St. Vincent en toen won hij de 1014e prijs tegen 4854 duiven in de sector 2. Nu op Marseille wint hij de 1e nationaal in Nederland tegen 3680 duiven en waarschijnlijk de 2e internationaal. Het bloed dat deze doffer voert is hoofdzakelijk het edele v/d Wegenbloed. Zijn vader is een laat jong van 2003 en zoon van zijn stamdoffer, die al diverse topduiven op de ZLU vluchten voortbracht. De moeder van de winnaar is “Lady Perpignan”. Zij won oa. in 2007 de 3e nationaal Perpignan(1e nat. duivinnen) en komt uit “de Dandy”van Albert Simons en de “Gouden Kweekster”. Dit koppel is ook al een meer dan bewezen koppel met diverse toppers als nazaten. (Klik hier voor de pedigree van Marseille Morning.)
Dat de geluksfactor ook meespeelt, bewijst de“Marseille Morning “. In de winter voor het seizoen 2012 nam Peter zijn doffers eens kritisch onder de loep. Mede door zijn manier van spelen was hij niet te spreken over het niveau van de doffers. Er kon geen goede selectie plaatsvinden en de kopduiven waren prijsvliegers geworden. Met zijn vriend Kees Bosua werden de doffers gekeurd en met een plus of een min bedeeld. De winnaar van deze Marseille heeft enkele tijd met een toebedeelde +/- samen met vier lotgenoten op de reservebank gezeten. Toch kreeg hij een kans en heeft deze gepakt. Met het winnen van een eerste nationaal moet het eens mee zitten ook!