Najaarsvluchten blijven heel wat liefhebbers bekoren, maar de tijd van de ‘varkensvluchten’ lijkt voorbij

Het vluchtseizoen 2019 zit erop, zo lijkt het althans. De kampioenschappen moeten tegen 13 september zijn ingediend, de laatste nationale vlucht is gevlogen en dus is de rustperiode ingetreden.

Maar dat is buiten de najaars- en taartvluchten gerekend. Die lopen op sommige plaatsen nog tot door tot eind oktober. Ze zijn bovendien erg populair. We vroegen aan een organisator hoe dat eigenlijk komt.

In vroegere tijden genoten de najaarsvluchten zoals in het Waalse Momalle een flinke reputatie. Op deze ‘concoursen’ werd voor het grote geld en forse naturaprijzen gespeeld. Momalle en co behoren al een hele tijd tot het collectief geheugen van de vitessespelers, maar de najaarsvluchten zijn overeind gebleven. Zo organiseert Vrij Vooruit Dilsen (Limburg) 7 najaarsvluchten uit Momignies, en dit tot en met zaterdag 26 oktober. De oude en jonge duiven vliegen samen in 1 reeks, spel per drietal, in provinciale straal. Portduiven zijn toegelaten.
Het spel is aanlokkelijk gemaakt met een mooi prijzenpakket, van 150 euro voor de meeste 1ste en 2de inzet over de 7 vluchten, tot zakken voer. Theo Boutsen is een van de organisatoren van de najaarsvluchten in Dilsen. Hij verdiepte zich op onze vraag in de historiek van deze vluchten, die einde jaren 70 begonnen en toen ‘varkensvluchten’ werden genoemd.


Deze ploeg van Vrij Vooruit Dilsen zorgt voor een vlekkeloze organisatie van de najaarsvluchten. 

Theo: “In die eerste jaren werd er op zondagvoormiddag ingekorfd en rond 12.30 u. gelost. Later verschoof de inkorving naar zaterdag. De naam ‘varkensvluchten’ kwam er omdat er een varken te winnen was bij inzet van 100 frank op het voorwerp. Het varken werd op kosten van de winnaar geslacht.  Men mocht ook kiezen voor de geldprijs, 6.000 of 7.000 frank, naargelang de prijs van een varken op dat moment. We speelden meestal vanuit Hannut (60 km voor Dilsen). De bestuursleden Mathieu Peeters en Nic Colson zorgden voor het vervoer. De meeste varkens werden gewonnen door de mannen van Boorsem, Uikhoven, Vucht, Ophoven en Maaseik. Ook waren de te winnen potten van 20-50-100 frank in trek en we konden meestal een 400 à 500 duiven inkorven maar de laatste 2 vluchten waren er dan iets minder (bijna november). De laatste 15 jaar zijn nog enkel geldprijzen te winnen. Dit jaar spelen er 7 vluchten uit Momignies met Bauwens als vervoerder. De laatste jaren zijn onze najaarsvluchten erg in trek bij de liefhebbers om hun duiven verder op te leren. De verliezen zijn zeer beperkt. Daardoor kunnen we toch op een gemiddelde van zowat 800 duiven per vlucht rekenen. De meeste liefhebbers houden het 7 weken vol en vinden het dan ook spijtig dat sommige collega's enkel komen als de wind goed voor hen uitkomt! Maar iedereen is daar vrij in natuurlijk.”

Tevreden melkers

Jos Thoné uit As is een van die liefhebbers die ieder jaar opnieuw met zijn jonge duiven naar Dilsen trekt. “Ik vind die najaarsvluchten ideaal om de laatste groep jonge duiven op te leren. En als het weer goed is, waarom zouden we onze duiven dan niet laten vliegen? De tijd is voorbij dat er vluchten worden georganiseerd bij slecht weer. Kijk maar naar de laatste nationale vlucht, die een dag werd vervroegd omwille van de weersvooruitzichten. Zo hoort het en zowel de liefhebbers als de duiven varen er wel bij,” zegt Jos, die eraan toevoegt dat de najaarsvluchten ook een sociale dimensie hebben: liefhebbers komen dan eens in een ander lokaal en ontmoeten er andere melkers. Je moet natuurlijk wel altijd vrijwilligers vinden die voor de organisatie willen instaan.”

Theo Boutsen repliceert op zijn geheel eigen manier: “Zolang we nog een paar gekken hebben die  het allemaal voor mekaar krijgen, zullen we maar verder doen zoals we bezig zijn. De vaste liefhebbers komen telkens terug en geregeld duikt er ook eens een nieuwe op. Intussen laten we het maar bollen.”