Mr. Louis Janssen is overleden

We vernemen het overlijden van de wereldberoemde liefhebber Louis Janssen uit Arendonk (België). Louis overleed deze ochtend (16 april) op 100-jarige leeftijd. Op 5 augustus 2013 zou hij 101 geworden zijn.

De begrafenis gaat door op maandag 22 april om 11 uur in de OLV-kerk in het centrum van Arendonk.

Het PIPA-team en alle bezoekers wensen hun diepste medeleven te betuigen aan familie en vrienden van Louis. We wensen hen veel sterkte toe in deze donkere tijden!


Louis Janssen (photo source: Jarrod Boord - Streamline Media)

Met Louis Janssen is de laatste telg van de roemrijke duivenfamilie van ons heengegaan

Met de dood van Louis Janssen komt het einde aan een mythe, wellicht het allergrootste en onovertrefbare succesverhaal dat ooit in de duivensportgeschiedenis geschreven is!

Over één zaak kunnen we het met zijn allen wellicht eens zijn… de gebroeders Janssen uit Arendonk zijn op wereldvlak de grootste ‘ambassadeurs’ geweest voor onze Belgische duivensport. Geen plekje op onze aardbol waar met duiven wordt gespeeld, of de Janssen-duiven zijn er gekend, en/of liggen er mee aan de basis van roemrijke successen. Geen enkel duivenras ter wereld was zo succesvol als dit van de broertjes uit Arendonk. Geen wonder dat Arendonk een waar bedevaartsoord werd voor duiven…  aan de Schoolstraat nr. 6 stonden duizenden liefhebbers van over gans onze aardbol op de stoep. De Gebroeders Janssen werden niet alleen wereldberoemd door hun eigen prestaties, maar evenzeer door deze van duizenden duivenliefhebbers, met afstammelingen van duiven die ze te Arendonk kwamen halen.

Hun successen situeerden zich in hoofdzaak op de snelheidsvluchten in de streek.

Zij alléén kenden hun duiven van binnen en van buiten… zij alléén kenden hun stam door en door…  zij alléén wisten hoe ze moesten te werk gaan om ieder jaar schalieblauwe, vosse, klare blauwe, wit- en grijsogers, rood- en geelogers  te kweken. Het is hun geheim wapen geweest waarmee ze jaren aan een stuk uniforme duiven wisten te kweken,  duiven met een boterzachte pluimage, duiven met soepele vleugels, duiven met ronde en gezwollen spieren, duiven beschikkende over een perfecte en stralende gezondheid. Kortom duiven met alles er op en eraan! De plaatsruimte is er altijd beperkt geweest en het aantal duiven die de winter moesten doorbrengen, bleef altijd beperkt van 80 tot 100 duiven. Amper een paar koppels bevolkten de laatste jaren nog het hokje. Janssen was altijd klein gebleven. Zelfs ondanks hun gigantisch opgebouwde naam. Ze konden groeien zoveel ze wilden. Louis heeft het nooit gedaan. Zijn eigen waarden waar heel simpel: klein, gezond, goed en topkwaliteit. “Da’s alles wat telt”, zei hij onlangs nog toen hij om gezondheidsredenen afstand moest doen, en afscheid moest nemen van zijn duiven.

Het is niet door daverende uitslagen te veroveren in nationale fondwedstrijden dat de Gebroeders Janssen wereldberoemd werden. Het is ook niet omdat ze in een eerder korte periode, superieur en dominant waren in wedstrijden van 150 Km, dat hun prestaties een weerklank tot ver over onze grenzen vonden. Want in die tijd was er nog lang geen internet, enkel wat duivengazetten die hun prestaties de nodige weerklank bezorgden. Al waren ze op het vlak van marketing wellicht hun tijd ver vooruit… ze verstonden de kunst hun prestaties de nodige aandacht te geven, de nodige promotie te bezorgen in de kranten, waardoor al vlug gegadigden op de stoep stonden om alles van nabij te bewonderen, om versterking te halen… en er op hun beurt mee op te rukken naar fenomenale prestaties in de duivensport. Met een Jos van Limpt (alias de ‘Klak’) uit het nabije Reusel, net over de grens in Nederland, als mooiste illustratie van dit alles … tal van anderen volgden in zijn voetsporen.

Het is pas later dat men vanuit China, Japan, Amerika en de rest van de wereld de weg naar Arendonk vond, en waaraan ze hun wereldberoemdheid te danken hebben. Want de Gebroeders Janssen werden wereldberoemd door de prestaties van duizenden duivenliefhebbers in België, in Nederland, in Duitsland… die duiven uit het hok van de Gebroeders Janssen invoerden, en hieruit de grootste kampioenen kweekten tot afstanden van 1.100 en 1.200 Km.

Arendonk was duivensport, het ademde duivensport. Grotendeels door Louis Janssen en zijn kornuiten. Zij hebben van Arendonk en de Schoolstraat een waar bedevaartsoord gemaakt. Duivensport wordt hier aanbeden als nergens ter wereld. Mensen zaten hier als het ware vaak op hun knieën om een duifje te kunnen bemachtigen. Het orderboek was dik en lang…  Afstammelingen van de oude ‘Geeloog’, de ‘Bange’, de ‘Scherpe’, de ‘Witoger’,  de ‘Oude Lichte’, de ‘Schone Lichte’, de ‘Merckx’, de ‘Schouwman’, de ‘Raket’, de ‘Oude Donkeren’, de ‘Oude Vos’, de ‘019’… ze veroverden onze aardbol, en zijn uitgegroeid tot illustere Janssen-iconen. Duiven die we vanaf nu kunnen koesteren in de geschiedenisboeken.

Als pure vitessers uitgroeien tot een ‘wereldnaam’, het is mede dankzij hun kweekpolitiek gestoeld op inteelt en familiekweek… dat hun duiven zich zo makkelijk lieten kruisen zonder aan slimheid en snelheid in te boeten, en successen te boeken tot op de nationale fondvluchten. Niemand die er na hen nog in geslaagd is om dit te evenaren, laat staan te overtreffen. Het is ook niet denkbaar dat zoiets in onze moderne tijden nog haalbaar is. Met het internet komen prestaties en uitslagen bijna onmiddellijk wereldwijd bekend. De interesse en vele dollars vanuit het verre buitenland komen vaak meteen de allerbeste duiven bij ons wegplukken. Geen mens die weet of de wereldberoemde broertjes ook in onze moderne tijden aan die druk en dollars zouden kunnen weerstaan hebben. De vloed aan buitenlanders stond pas bij hen op de stoep nadat hun duiven reeds jaren furore maakten in België en omliggende landen als Nederland en Duitsland.

Niemand deed het hen nog na! Een Ludo Claessens kwam met zijn beperkt getal aan duiven, en met zijn visie op de duivensport aardig in de buurt… een laffe diefstal maakte er een vroegtijdig einde aan. Vandaag kunnen we de Leo Heremansduiven wellicht in dezelfde categorie catalogeren als de Janssen-duiven destijds. Superieur (als Nationaal Kampioen KBDB in 2010 en recent nog 2012) op de snelheid, prachtig van bouw, en zich makkelijk laten kruisen, waardoor deze duiven ook tot op de fond blijven pointeren, schitteren en uitblinken. Alleen doet Leo het met een pak meer duiven dan destijds de broertjes in Arendonk… en 60 jaar aan een stuk dergelijk imperium ontwikkelen, zal jammer genoeg voor hem ook niet meer weggelegd zijn!

Met Louis Janssen verdwijnt de laatste telg uit de meest roemrijke duivenfamilie ter wereld… De Gebroeders Janssen uit Arendonk. Mensen die onze Belgische duivensport op de wereldkaart hebben geplaatst, België mee hebben uitgedragen als bakermat van onze duivensport… een naam en faam die we vandaag nog altijd genieten. Met dank voor dit alles… het ga je goed Louis!