Mortier Hendrik, "Nationale Winnaar Castres (2003)"

 


Hendrik Mortier


" Alleen prestaties tellen...Hoe ze eruit zien dat speelt geen rol "
aldus een overgelukkige Hendrik Mortier

22 juni…een zondag…de nationale vlucht uit Castres! Normaalgezien gepland op de 21ste maar wegens transportproblemen uitgesteld tot de zondag de 22ste… Over geheel Frankrijk een schitterend weertje, stralende loeiharde zon…Duidelijk stond al vast dat het een harde vlucht zou zijn…Nog maar eens echt duivenweer voor echte getrainde topatleten! En één van die toppers stak er boven uit…al scheelde het niet zo héél veel met de tweede nationaal, de voor ons aller bekende Chris Hebberecht….Toch moest Chris de duimen leggen voor de "Lichten" van Hendrik Mortier uit St Kruis, vlakbij Brugge.

Omwille van de aan de gang zijnde examens, was het eigenlijk niet de bedoeling om al reportages te gaan maken…maar toen bekend werd dat de nationale winnaar in feite een streekgenoot is…op amper een boogscheut van Knesselare, kon de nieuwsgierigheid toch niet echt bedwongen worden en werd al gauw besloten om contact op te nemen met de Hr Mortier als het mogelijk was om even langs te komen…

Na nog twee Pipa Leden opgetrommeld te hebben, trokken we met vol spanning richting St Kruis…Nadat een vriendelijke fietsende Nederlander met blitze valhelm ( sinds dat moment werd hij door ons de "Flying Dutchman" genoemd ;-) ons, verloren gereden Belgen, de juiste weg gewezen heeft, werd aangeklopt aan de voordeur van de Fortuinstraat 64…Vlakbij de "Watertoren"...

Al gauw werd duidelijk dat Hendrik zoals vele duivenmelkers de microbe geërfd heeft...Grootvader en ook vader Raymond Mortier speelden ! Maar toen vader Raymond wegens drukke bezigheden met zijn land - en tuinbouwbedrijf op de meest onregelmatige tijdstippen veel en hard moest werken...werd er met duiven tijdelijk gestopt, tot zoon Hendrik in 1978 de draad terug opnam...Toen werd er enkel de vitesse gespeeld! Vooral duiven van Henri de Buck toen...( vader Paul de Puck ). Geleidelijk aan werd overgeschakeld op de halve fond. Maar toen Hendrik in de jaren '90 enkele glansrijke provinciale overwinningen boekte op Blois en Limoges had hij de smaak te pakken om nog verder te gaan...en zo was het de uiteindelijke bedoeling om de fond, zware fond en zelfs overnachting te gaan spelen!Verse aardbeien voor de bezoekers...Van L naar R : Nikolaas, vader Raymond, moeder Mortier, Hendrik zelf, Lieven Willems

DE DUIF ZELF...
"De Lichten", zo heet de wonderknaap van Hendrik Mortier uit St-Kruis-Brugge, won de 1e prijs nationaal vanuit Castres. De 3-jaarse duiver vloog de 850 km aan een gemiddelde snelheid van 66km/uur. In fondclub Steenbrugge was het de één van de enige duiven die de afstand in 1 dag konden afleggen. Gelukkig was er een elektrische constatatie, want op het moment dat de duif viel, was Hendrik binnen rapporten aan het invullen voor zijn school...
"De Lichten" was niet aan zijn proefstuk toe want ook vanuit Chateuroux won hij reeds een eerste prijs! Na één Arras, 2 Quiévrains, 2 Bouillons (200 Km) en tenslotte een Tours (460 km) was de "Lichten" klaar om deze Castres vlucht met glorie te winnen. De naam van de duif is niet zomaar gekozen...Want slechts weinige duivinnetjes wegen lichter dan deze blauwe doffer! Maar aan uiterlijk hecht Hendrik dan ook weinig belang. Als Hendrik nu iets aanschaft, dan zijn het enkel bewezen vliegduiven! Prestaties staan dus hoog in het vaandel als er iets vers wordt ingebracht.

BEGELEIDING, VITAMINES, VOEDING,...
Wanneer we Hendrik polsen naar de medische kant en de verzorging...dan is Hendrik heel duidelijk...Vitamines worden gegeven, ook antibiotica...tegen ornithose en tegen coryza...en ook tegen 't geel...Maar allemaal in héél beperkte mate! Hendrik heeft zijn eigen microscoop, maar gaat toch aanvullend naar de dierenarts voor de duifjes extra te laten onderzoeken...Zaken als Biergist en Lookolie vind je niet meer terug op de hokken van Hendrik...

Ook over het voedingssysteem kon Hendrik kort zijn...Elke dag iets anders! " Zou jij twee dagen na mekaar hutsepot willen eten ?" aldus de vastberaden Hendrik.

De duivinnen worden niet meer getoond voor het inkorven. Hendrik is er dan ook van overtuigd dat duivinnen niet het belangrijkste zijn waarvoor de duiven naar huis komen. Eerder denkt Hendrik dat het territorium veel belangrijker is!

DE RAPSTE VAN HET LAND...
"De Lichten" is een 3-jaarse duiver die gekweekt werd uit een duif van Wilfried Rotsaert uit St-Kruis-Brugge. Deze stamt af van zijn Lambiek en Belami soort dewelke hij bekwam van Roger Van Quickenberghe uit St-Amandsberg. Als moeder de heeft "De Lichten" een duif die destijds werd aangekocht bij wijlen Maurits Verscheure uit Knesselare. Het duivinneke was een rechtstreeks jong van zijn primus interpares winnaar, het vijfjarig klassement van de Brugse Barcelona Club, gekoppeld aan een duivin van Frank Verstraete ( ras Gaby Van den Abeele ) uit Ursel. "De Lichten" was een zomerjong van 2000. Hij werd enkel opgeleerd tot Clermont. Als jaarling vloog hij reeds een aardig palmares bijeen. De voornaamste uitslagen waren toen, Clermont 40e op 160, Bourges 10e op 226, Chateauroux 1e op 857, Chateuroux provinciaal 27e op 7183, Limoges 193e op 798. In 2002 vloog hij als volgt, Brive 15e op 588, Limoges 28e op 462, Souillac 21e op 190 en Souillac nationaal 258e op 7358. Dit jaar was hij goed opgeleerd vanuit Quievrain en Bouillon om klaar te staan voor het grote werk iets waarin hij reeds aardig geslaagd is.


Een zicht op de hokken...


BARCELONA, PERPIGNAN, DAX, MARSEILLE en PAU...
Alhoewel Hendrik reeds lang duivenmelker is specialiseerde hij zich pas een 5-tal jaar geleden op de fond. Deze vluchten vallen dichter tegen het verlof en als onderwijzer heeft Hendrik dan een zee van vrije tijd. Om meer vrije tijd te hebben wordt er niet met jongen gespeeld. De kwekers worden pas op 1 april samengezet en deze jongen worden goed opgeleerd tot Clermont om het jaar erop te bewijzen wat ze in hun mars hebben. Voor de toekomst is het nog enkel de zware fond die op Hendrik zijn agenda staat met de data van de vluchten vanuit Barcelona, Perpignan, Dax, Marseille en Pau duidelijk zwaar aangestipt.

SAMENKWEEK...
De laatste jaren werd aan samenkweek gedaan met de Oostkampse tandem Vandamme-Boddaert. Het gaat slechts om een 6-tal koppels maar het succes is groot voor beiden. Hendrik Mortier kweekte zo hun "Jefke Mortier"die in 2000 de 1e prijs nationaal won vanuit Cahors. Hendrik bekwam op deze manier "De genaaiden" die eerste prijzen won vanuit Chateauroux en en Dax. Om te slagen op de zware fond werden er de laatste jaren duiven bijgehaald maar Hendril lukte het best met de soorten van Roger Vandycke uit Lissewege, Georges Dhaenekint uit St-Kruis, Vanwildemeersch-Vyncke uit West-Kapelle, Robert Dobbelaere uit Marke, Peter Symaeys uit St-Kruis, Chris Deschacht uit Loppem, Wilfried Rotsaert uit St-Kruis, Julien Dhont uit Assebroek, De Buck-Baele uit Assebroek, Marc Houtave uit Damme, Robert Braet, Jozef Lancriet uit Wingene en Vandamme-Boddaert uit Oostkamp.

Om af te sluiten kunnen we nog meedelen dat de winnaar tot op heden ( 23 juni savonds ) nog niet verkocht is ! Hendrik is dat ook niet echt van plan...Hij beseft maar al te goed dat het een grote kweekbron kan zijn voor de toekomst, maar als " het echt de spuigaten uitloopt dan denk ik er nog eens over na " aldus de overgelukkige, sympathieke onderwijzer!

Een raad van Hendrik naar nieuwe en/of jonge liefhebbers : Begin op de vitesse en halve fond, en leer daar echt met de duiven spelen. Schakel pas later over naar de grote fond indien je dat wil.

Bedankt voor de goede ontvangst Hendrik Mortier, Raymond Mortier en echtgenote!

 


Sympathieke vader Raymond...die omwille van zijn drukke bestaan ooit moest stoppen met spelen...Nu geniet hij mee van het succes van zijn zoon...

User :