Overslaan en naar de inhoud gaan

Michel en Joep Verweij maakten onlangs kennis met de duivensport op Mallorca

In het voorlaatste weekend van december waren Michel Verweij en zijn zoon Joep op bezoek in Mallorca. Er stonden een aantal hokbezoeken gepland op dit grootste eiland van de eilandengroep van de Balearen, gelegen ten oosten van het Spaanse vasteland in de Middellandse Zee.

Het was een zeer bijzondere en leuke ervaring, zo lieten vader en zoon Verweij ons weten. 

De eilanden van de Balearen aangeduid in het rood. Met van west naar oost de 3 grote eilanden Ibiza, Mallorca en Menorca.

“We werden er zeer hartelijk ontvangen. Onder de aanwezigen ook de president van de duivensportbond van de Balearen, de heer Pep Toni Torrens. En ook later voor het forum, waren liefhebbers van de andere eilanden, zoals Ibiza en Menorca afgereisd om tijdens het forum hun vragen aan mij te stellen”, legt Michel uit.

“Het was handig gedurende ons verblijf dat mijn zoon goed Spaans spreekt en dat onze gastheer Rafel Gomez op zijn beurt de Engelse taal machtig is. Op die manier konden we perfect met elkaar communiceren”, aldus Michel.

“De duivensport op Mallorca en de andere eilanden van de Balearen is heel erg lastig, hun duiven moeten vooral kilometers afleggen over zee. Weer thuis komen is op die manier vaak eigenlijk belangrijker dan winnen. Het is immers erop of eronder… 

“Omdat de duiven op Mallorca vanaf het vaste land in Spanje via Ibiza doorgaans erg veeleisende omstandigheden moeten trotseren zijn de liefhebbers er enorm geïnteresseerd in een betere voorbereiding en begeleiding van hun duiven. Daarnaast uiteraard ook in betere duiven, met name de Barcelonaduiven uit Noord-Europa. Gezien de volharding en uithouding die nodig is om als duif op Mallorca uit te kunnen blinken. Met de inbreng van onder meer Nederlandse en Belgische Barcelonaduiven hopen ze in de toekomst sterkere duiven te krijgen om de zware vluchten over zee tot een goed einde te brengen.”

Bij de hokbezoeken op het bijna 860.000 inwoners tellende eiland, viel het meteen op dat de liefhebbers daar ook bekend zijn met PIPA. 

Het seizoen op de Balearen loopt van januari tot en met april. Nadien wordt het te warm om vluchten door te laten gaan. Ook de Middellandse Zee warmt dan snel op, waardoor er veel water verdampt, die nevel, mist of sluiers maakt het oriënteren voor de duiven dan nog lastiger. De duiven worden dus gelost vanop het Spaanse vasteland. Tot aan Ibiza leggen ze heel veel kilometers af uitsluitend over zee. Na Ibiza volgen dan opnieuw kilometers over zee, tot aan Mallorca. En voor de duiven die tot aan het meest oostelijke eiland, namelijk Menorca, moeten vliegen, volgt dan nog een derde passage over zee. 

“Ik mocht tijdens mijn bezoek aan de eilanden veel fanatieke lokale duivenhouders spreken. Hun beleving is echt bijzonder, met name op de marathonvluchten; Als een duif er na 950 km, waarvan dus heel wat kilometers over zee, weer thuiskomt, vloeien er tranen van geluk. Meestal zet men zo’n duif na dergelijke prestatie direct op het kweekhok”, besluit Michel Verweij.