Michel en Gunther Eyletten (Diest, BE) laten op Bourges II nog eens een staaltje van hun kunnen zien

In duivenmelkerstaal wil dit zeggen 1e en 2e provinciaal met 1e en 2e getekende en dit tegen 2619 tegenstanders. Door een domme vergetelheid ontglipte de 1e prov. bij de oude duiven hen. Duiven die voor een gesloten spoetnik staan, kunnen nu eenmaal niet geregistreerd worden.


Gunther (l) en Michel Eyletten (r)

Fijne melker

Michel Eyletten wordt algemeen aanzien als een van de fijnste liefhebbers van de regio Diest. Niemand die dus verbaasd opkeek toen zijn duiven op Bourges II een zoveelste stuntuitslag realiseerden. Met ook nog de 15e en 25e prijs wisten Michel en Gunther 4 van hun 12 gezette duiven per 100-tal te klasseren. In totaal stonden zij 9 x op de uitslag. Reeds als jonge knaap was Michel gebeten door de duivenmicrobe. Elk weekend was hij wel ergens bij de buren duiven gaan letten. Op 10-jarige leeftijd kreeg hij dan van pa een eigen hokje met duiven. Ondertussen is Michel 62 en gedurende al die jaren heeft hij slechts 2 jaar geen duiven gehad. Wat echter nog belangrijker is: gedurende al deze jaren heeft hij steeds duivensport op hoog niveau beoefend. Hij was destijds zowat een van de enigen in de streek die zijn voet naast een icoon als Gommaire Verbruggen kon zetten. Nog steeds vraagt Michel zich af waar hij destijds de tijd vond om duiven te verzorgen: 's morgens om half zeven naar het werk, om 17.00 uur thuis en om 18.30 naar de familie om roomijs te helpen draaien. Begin jaren '90 is zoon Gunther dan de rangen komen versterken.

Stam

Er werd destijds gestart met duiven van Jos Deno (Leefdaal, BE). "Daar had ik supergoei duiven van", aldus Michel. Van Dirk Van Dyck (Zandhoven, BE) verkreeg hij een prima kweekduivin. Later kwamen er duiven van Wouters-Coremans (Langdorp, BE) bij. Een zoon van de Stek van Wouters-Coremans ontpopte zich tot superkweker. "Gedurende zijn ganse loopbaan als kweker heeft deze doffer geen twee slechte jongen voortgebracht", zegt Michel, nog steeds dankbaar voor de successen die deze duiver hem bezorgd heeft.


Gert, huidig leverancier van winnaars bij Michel en Gunther

Een duiver wiens afstammelingen tegenwoordig voor sportieve successen zorgen, is de Gert. Deze werd verkregen bij Gerd Schotsmans (Scherpenheuvel, BE). Het is trouwens Sarah (2032111/13), een kleindochter van Gert, die de provinciale zegepalm vanuit Bourges (1/3167 zone C1, 44/18448 nationaal) wist te veroveren. Het ware nog mooier geweest indien Michel en Gunther niet vergeten waren om de spoetnik van de oude duivinnen open te leggen. Sarah was bij thuiskomst immers vergezeld van haar eigen moeder Nancy (2020706-12), een dochter van Gert dus. Op Argenton nationaal wist Sarah zich nog eens te onderscheiden door als 20e van 19.303 deelnemers binnen te komen. De pedigree en prestatielijst van Sarah en Nancy kan je bekijken door hier te klikken.
Ook de nummer 2 van de jonge duiven op Bourges, Esther (2032164/13), is een kleindochter van Gert. Zij had op de snelheid en kleine halve fond al enkele flitsen van haar klasse laten zien. De pedigree en prestaties van Esther kan je hier doornemen.

Mister 28 (2223702/07)

Via Esther belanden we dan bij de beruchte witte soort van Michel en Gunther. Grootvader van Esther is immers Mister 28. Deze supervlieger slaagde erin om op vier jaar tijd 28 eerste prijzen te vliegen. Tussendoor vond hij ook nog even de tijd om twee asduiven halve fond op de wereld te zetten.


Mister 28: 28 x eerste prijs

Deze witte duiven stammen allen af van het Rijkske, moeder en grootmoeder van talrijke asduiven, provinciale en nationale winnaars op eigen en andere hokken. Zopas werd Mister 28 nog uitgeleend aan die andere Diestse topper, Schroeven-Hermans, om aan samenkweek te doen. Ook andere grootheden zoals Raf Luyckx (Geel, BE), ook een specialist van de kleine korf, en Marc Vlaminck (Ramsel, BE) vonden reeds de weg naar Diest.

Nog een super uit de lijn van het Rijkske is Sophie (2192021/08). Zij slaagde erin om op 60 inzetten 59 x (per 3-tal) op de uitslag te staan. Haar echte specialiteit was het grote geld mee naar huis brengen. Zo togen Michel en Gunther naar Tienen met in hun korf enkel Sophie. Ondanks het gewicht van het gepoulde geld dat zij meetorste, slaagde zij erin om 's anderendaags ongeveer 3000 duiven het nakijken te geven. Het zijn de groten die niet onder de druk bezwijken.

Voeding en spelmethode

Grote verliezen met jonge duiven. Met ons allen breken we er ons hoofd over, zowel mindere goden als ware kampioenen, om de oorzaak te achterhalen. Uitzondering op die regel: Michel en Gunther Eyletten. In 2013 kweekten zij 140 jongen waarvan er 5 verloren gingen. Van die 5 zouden er later 3 op eigen kracht het hok terug vervoegen. Dat het nog straffer kan, bewezen Michel en Gunther tijdens hun spelperiode in Waanrode (2007-2011). Zij speenden daar in een bepaald jaar 49 jonge duiven en verschenen met precies 49 stuks aan de start van het halve fond seizoen. "Misschien ligt het aan onze methode van voederen, ik weet het zelf niet", aldus Michel. Het leuke is dat hun voedermethode zeer simpel is. De dag van en de eerste na thuiskomst wordt er volle bak superrecup van Anthoons (Kortenaken, BE) verstrekt. De rest van de week (lees: het ganse jaar) wordt er volle bak ruimengeling gevoederd. Af en toe wordt de eetbak bij de kippen geleegd. Problemen bij het binnenkomen ervaren zij niet. Integendeel, de duiven haasten zich bij thuiskomst naar binnen. Dat deze methode succesvol is op zowel snelheid, kleine als zware halve fond bewijzen enkele uitslagen 2013:

Nevers   prov.  (465 km): 1.478 d.: 2-28-76-178-237-300-322-396-414 (9/18)
Bourges  zone C1 (473 km): 3.167 d.: 1-2-17-26 (9/12)
Pithiviers club  (373 km):  295 d.: 1-2-5-19-36-65-69-87
Soissons  club  (210 km):  308 d.: 1-4-5-6-8-9-10-11-13-14


Sophie: 59 op 60. Wie heeft ze beter (of zelfs maar even goed)

24 duivers en 9 duivinnen moeten voor de sportieve successen zorgen waarbij we kunnen opmerken dat het hok van de duivinnen meestal reeds gesloten is vooraleer de eerste duiver zijn opwachting maakt. De oude duivinnen hebben wel last van lesbische neigingen.

De eerste ronde jonge duiven wordt op nest gespeeld. Deze worden een 3-tal keer per week gelapt op een afstand van ongeveer 40 km. Zij worden daarbij soms in groep (Michel), soms ieder afzonderlijk (Gunther) gelost. De 2e en 3e ronde wordt op de schuifdeur gespeeld. Deze trekken gemiddeld meer dan één uur van het hok weg zodat Michel en Gunther het niet nodig achten om deze ook te lappen.

Nieuwe woonst

Op het huidige adres worden de hokken omsloten door muren van aanpalende huizen. Michel en Gunther zien de duiven dus pas als ze op de spoetnik vallen. Zopas kon Michel een nieuwe woning betrekken, 50 meter verder gelegen in dezelfde straat. Ze zijn er het nieuwe hok nu aan het plaatsen. Het grote verschil met de vorige woonst is dat zij nu wel in de mogelijkheid zijn om hun duiven van ver te zien arriveren. Het zal hun enkel nog meer duivenplezier opleveren.