Met het heengaan van Cor Leijtens (Oostelbeers, NL) verliest de duivensport opnieuw een icoon

Cor Leijtens
Zaterdag bereikte ons het droevige nieuws dat Cor Leijtens op vrijdag 12 maart is overleden.

Een icoon is niet meer onder ons

De duivensport heeft vrijdag 12 maart een fenomenaal sportman verloren. Cor Leijtens had al een aantal jaren een broze gezondheid waardoor hij enige jaren geleden afscheid had genomen van de actieve duivensport. Twee weken terug werd Cor opgenomen in een ziekenhuis waar hij overleed. Cor heeft jarenlang een nauwe band gehad met PIPA. Wederzijds vertrouwen stond daarbij altijd voorop. Cor was jarenlang een grootheid in de sport. Graag mijmeren we nog even terug naar die jaren dat het hem voor de wind ging.

Mijmeringen

Eenieder die ooit het genoegen mocht hebben nader kennis te maken met Cor zal zich ongetwijfeld het volgende herinneren. Als je in de boerderij binnenkomt vallen direct de foto's van een groot aantal topduiven op waarmee Cor zich in vele competities in de kijker speelde. Duiven als Benicia (1e Nationale Asduif Midfond), Lammert (1e Nederlandse Olympiadeduif Vitesse Zuid-Afrika) en de 907 van Amore's Dirk (1e Nationale Asdoffer WHZB) sieren de wand. Vaak stonden er in hetzelfde portaal een groot aantal drinkpannen die door Cor elke avond grondig werden uitgekuist. In de keuken van de langgevelboerderij leek de tijd te hebben stilgestaan. Als met Cor en Harrie een gesprek werd aangegaan passeerden alle facetten van het leven en de duivensport en werd de tijd al snel vergeten. Cor en Harrie staan voor ruim 50 jaar topsport waarbij de duiven vaak in peloton vorm huiswaarts keerden en daarmee tegen duizenden duiven voor ongekende series zorgden. In het tijdperk van de mechanische duivenklok werd vaak in een mum van tijd het gehele ringenrad voorzien van gummies. Cor was een pionier op veel gebieden. Hij speelde met de elementen van de natuur als licht en donker, koude en warmte om de duiven naar een topvorm te brengen waarin ze voor schier onmogelijke uitslagen zorgden. Later kwam daar het spel met duivinnen bij dat hij tot in de finesse beheerste. Zijn duiven scheerden tijdens de trainingen in de avond snoeihard door het Oostelbeerse luchtruim. Op het menselijke vlak was Cor al even bijzonder. Op grootspraak was hij nooit te betrappen. Als hij weer eens onnavolgbaar had gepresteerd keerde Cor ingetogen met de uitslag huiswaarts.

Ruim 50 jaar duivensport

In 1968 werd Postduivenvereniging De Drie Beerzen opgericht. In 2018 ontving Cor een gouden speld vanwege zijn 50-jarig lidmaatschap. Als rustend lid was Cor nog altijd trouw aan de vereniging waarbij hij zoveel duivenplezier mocht beleven.

Cor Leijtens ontving in 2018 een gouden speld voor 50-jarig lidmaatschap PV De Drie Beerzen

Nooit meer hetzelfde

Cor had zijn leven lang uitspraken waarin veel wijsheid schuil ging. Eén daarvan gebruikte hij als het met zijn duiven eens niet ging zoals hij het graag wilde of als er eens veel jongen verloren gingen. Cor merkte dan steevast op "Morgen wordt het weer gewoon dag". Dat zal nu ook zo zijn al zal die dag voor eeuwig anders zijn.

Het PIPA-team wenst de familieleden en vrienden van Cor veel sterkte toe in deze moeilijke periode.

Met Lammert verwierf Cor internationale bekendheid