Mertens Stefan, "Nationaal Kampioen KBDB. Kleine Halve Fond Jonge duiven (2006)"

 


V.l.n.r Jens , Stefan & Jonas.


Even voorstellen.

Geraardsbergen , een streek met blijkbaar vruchtbare grond heeft dit jaar Stefan Mertens als 1ste Nationaal kampioen Halve Fond jonge duiven maar ook Adrien De Munter en Zonen als 3de Nationaal Jaarlingen en 9de Nationaal Halve fond.
Stefan Mertens is werknemer bij Versele Laga sinds 1993 en fungeert er als Junior Product manager .
Dit houdt in dat Stefan instaat voor bijna alles wat bij Versele Laga met duiven te maken heeft dit samen met een team van o.a. Wim Boddaert tevens 2de Nationaal Grote fond en Mathieu De Clippel .
Dit team staat in voor advertentie’s , sponsering en beurzen …
De sympathieke Oost-Vlaming is dan ook veel weg voor het werk naar Duitsland, Nederland en Engeland veel tijd voor duiven heeft hij dus eigenlijk niet. Maar daar weet hij wel altijd een mouw aan te passen .

Verder schrijft Stefan voor De Duif , Siegelpigeons & Brieftaubensport Internationaal.
Stefan die in 1977 met zijn ouders naar Onkerzele verhuisde vond daar de microbe van de duivensport .
Op 7 jarige leeftijd ving hij een duifje op en verzorgde deze, hij was meteen verkocht en toen hij 16 jaar oud was begon hij met duiven te spelen.
Zo kwam hij bij Gustaaf Michiels (Onkerzele) terecht toentertijd een echt kampioen op Quievrain was , als zondags de duiven kwamen hielp Stefan de duiven constateren .
Later kwam hij bij Paul Schepens (Onkerzele) die duiven had voor het wat verdere werk allen uit de stam van Jozef Wellemans (Grimminge).
Hij ging in de zomer naar Brussel gaan werken en kocht daarmee zijn eerste duivenhokje.
De regel ten huize Mertens was dat hij tijdens de schoolperiode niet mocht spelen, en was dus genoodzaakt om enkel met jongen te spelen .
Eind jaren 80 kwam hij eveneens bij Eric en Alfons Brootcoorens (Idegem) terecht .


De Basis
.

Men heeft 20 kweekkoppels en evenveel onderlegkoppels , zo kan men op een 8tal dagen 2 rondes kweken een 70 tal jongen dus. Er wordt maar gekoppeld rond kerstmis omdat Stefan in Januari veel in het buitenland vertoeft .
Men geeft de kwekers 2 jaar de kans als ze dan niks geven worden ze opgeruimd .
Met volgende rassen werden reeds uitstekende kweekresultaten behaald : Aelbrecht Marcel (Lebbeke), Vandepoele Eddy en Valeer (Werken), Meulemans Jean (Teralfene), Van Den Driessche Alain en Dirk (St Lievens Esse), Van Damme-Boddaert (Oostkamp), Meirhaeghe Walter (Lembeke), Brootcoorens Eric (Idegem), Jean Van De Broeck (Relegem), De Vadder-valckenborgh (Haaltert), Schoors-de Waele (Adegem) .

Kweken en voorbereiding ervan
.

Dit is een punt waar onze Geraardsbergenaar wel het één en ander over wil zeggen en veel belang aan hecht .
Hij vindt het een der belangrijkste elementen van de duivensport .
Vooral de voorbereiding ,want jaarlijks hoort hij veel melkers klagen over hun slechte kweek.
Om dit te voorkomen heeft Stefan enkele gouden regels, eerst en vooral ervoor zorgen dat de duivers hun bakken goed genomen hebben en in uitstekende conditie vertoeven .
De duivinnen mogen ook niet te vet zitten .
De kweekkoppels worden tijdens kweek ook veel opgestopt om zo nog een grotere kans op bevruchting te hebben .
Voor de kweek wordt steeds een onderzoek tegen paratyfus ondernomen , wordt iets waargenomen dan zal een 10 daagse kuur met theraprim aangevat worden .
Verder wordt er bijgelicht en op het eten wordt regelmatig Ferti oil en B-pure gedaan dit alles van Colombine.

Jonge duiven.
Men beschikt over 2 hokken een 70 tal jongen dus .
De eerste maand zitten de jongen op de blote grond , eens ze in de bakje kunnen wordt er een dikke laag erwtenstro aangebracht.
In het begin wordt steeds de kweekmengeling Start Plus I.C gegeven later schakelt men dan over op Junior Plus I.C. .
Vroeger werd er een zelfgemaakte mengeling gevoederd bestaande uit Paddy rijst, Gerry Plus IC, Duitste mengeling GS Speciaal, Rui optimal en kleine franse cribs mais.
Maar toen bij Versele Laga Junior Plus vervangen werd door Junior Plus I.C ,werd ook de samenstelling aangepast dit conform de eerder vermeldde eigen samenstelling van onze nationale kampioen .
Volgens Stefan is Junior Plus I.C de ideaalste mengeling om de jongen zeer goed te laten trainen .
Men voedert niet in een normale houten bak wel in een plastieken schaal, dit omwille van het feit wanneer eten met olie en biergist wordt behandeld er na een 2tal weken een soort van schimmellaag optreedt op het hout.

Drinken wordt gegeven in een drinkbak die ervoor zorgt dat ze tijdens het seizoen direct in de mand drinken dit systeem zorgt er ook voor wanneer een vreemde op het hok komt deze niet zo snel zal gaan drinken .

De eerste week na het spenen wordt een meststaal genomen en alles met tricho behandeld.
S’morgens laat men de duiven buiten, ze vliegen zowat een uur, dan wordt er 40 gram Junior Plus I.C / duif ter beschikking gesteld.
Wie buiten blijft zitten heeft dus de kans niet meer om iets te eten, Stefan is dus nooit thuis wanneer de duiven vliegen.
Vanaf het spenen wordt ook elke dag “soep” gegeven deze bestaande uit bestanddelen zoals ajuin, look, dennenthee, aluinpoeder, kandijsuiker, iodiumtinctuur, thijm, wortels en knolselder.
Stefan geeft ook de raad om op een jongenhok geen “kapelekes” te zetten , dit omdat je een jonge duif veel beter kunt tam maken in een bakje.
Theraprim staat ook steeds ter beschikking voor moest het Adeno Coli virus opsteken, wanneer men duiven ziet die overgeven wordt er opgetreden.
Dit jaar werd er verduisterd van half maart tot eind mei, niet zolang dan andere jaren maar dit komt omdat men het nationaal kampioenschap al had aangeduid als doel en en er dus wel rekening mee hield .
Er wordt automatisch verduisterd met een timer dit vanaf 16u30 en s’avonds om 11u gaan de rolluiken terug open .
Het mag wel niet te donker zijn en moet meer zeer stipt zijn en niet het gevoel creëren dat alles dicht is .
Er wordt regelmatig een bad gegeven, deze zomer stond het bad zelf dagelijks ter beschikking met die hitte dit zorgde ervoor dat de duiven zich steeds verfrissen en de vochtigheidsgraad op het hok ideaal was .

Het opleren gebeurt zeer snel dit rond de periode van de Ronde van Vlaanderen.
Dit jaar heeft men ook grote verliezen geleden , zodanig dat men bij aanvang van het seizoen maar een 25-tal jonge duiven had .
Het seizoen werd slechts met 11 duivers en 4 duivinnen afgesloten.
De duivers werden in 3 lokalen gespeeld en leverden Stefan de nationale titel op.


Zicht op jongenhok: merk op drink en eetbak


Buitenzicht van de hokken


Spelsysteem.
Er werd op puur weduwschap gespeeld , hierbij werden nog wat oude duivinnen aan toegevoegd .
De dag van inkorving zet Stefan de deuren open en voorziet volle bak eten .
Men plaatst dan ook wel eens kartonnen dozen om de motivatie te verhogen .
Enkele uren na thuiskomst worden alle duiven in een lauw /warm bad ondergedompeld, krijgen ze een schepje Colombine slijmpoeder in de bek en worden met terramycine oogzalf gedruppeld.
Maandag en dinsdag wordt Gerry plus IC en superdieet gegeven .
In het midden van de week wordt Form-Mix + Form-oil en B-pure gegeven, dit omdat olie op het voeder de duiven iets minder doet eten en dat is handig bij het opvoederen op het einde van de week.

Medische begeleiding.
Om de drie weken wordt dierenarts Wim Boddaert (Oostkamp) gecontacteerd, maar omdat dit seizoen het zo warm was en het de duiven te veel afpeigerde, werd dit wegens de grote afstand Geraardsbergen–Oostkamp even stop gezet.
Men gebruikt een 2 weken systeem waarbij de eerste week voor tricho wordt gegeven (1/6 flagyl of tricho cure)
De 2de week doet men iets voor ornithose, men gebruikt dan afwisselend Ornicure, Amoxicure, Lincospectin of Tylan . Verder wordt er nog gebruik gemaakt van andere bijproducten zoals B-pure , Biochol , Form-oil…

Selectie.
Voor Stefan is het enkel de uitslag die telt , geen oogtheoriën ofzo… Men probeert goed op goed te zetten en zoveel mogelijk uit jonge duiven of jaarlingen te kweken . Kwekers krijgen 2 jaar om hen te bewijzen .

Resultaten en Kampioenschappen.
1ste Nationaal kampioen Halve Fond jongen 2006.
6e en 11de Provinciale Asduif Halve Fond jongen 2006.


Pedigree "Dolce" Click here
Pedigree "Gabanna" Click here

Om de pedigree te vergroten,
klik op het vierkantje dat onderaan rechts verschijnt. 


5 uitslagen met 1e en 2e afgegeven jonge duif
.
Vluchten verder dan Parijs en maximum 450km. Eén vlucht per weekend.

Datum Vlucht Aantal duiven 1ste afgegevene 2e Afgegevene
15/07
Toury
405
7
1
22/07
Pithiviers
375
2
3
05/08
Pithiviers
498
9
10
12/08
Orleans
173
15
14
19/08
Toury
310
8
9


Verder wil hij deze zege van 1e Nationaal Kampioen Halve Fond jongen opdragen aan zijn overleden collega’s Valentin Mandica & Zolt Kajtar die omkwamen bij de ramp in Katowice.