Overslaan en naar de inhoud gaan

Mekka van de duivensport staat te koop

Op 16 april 2013 overleed met Louis Janssen (Arendonk, BE) een van de beroemdste duivenmelkers op aarde. Op 100-jarige leeftijd trok hij een streep onder de duivensporttraditie van de familie Janssen die meer dan 100 jaar zou duren. Nu staat met de verkoop zijn huis het bedevaartsoord van de mondiale duivensport in het uitstalraam.


Duivenlegende Louis Janssen

In de Schoolstraat op nummer 6 klopten door de jaren heen duizenden melkers aan de deur in de hoop wat van het goud uit Arendonk los te kunnen weken. Gezien de lange wachtlijst, het kleine hokbestand van de gebroeders Janssen en de wil van Louis om dat bestand ook zo te houden, keerden veel liefhebbers echter met lege handen terug naar huis. De laatste kroonjuwelen werden in maart 2012 van de hokken in Arendonk geplukt en werden in mei van datzelfde jaar via PIPA verkocht. Dat het ras Janssen in al die jaren een ijzersterke reputatie opgebouwd had en dat de duiven nog steeds erg gegeerd waren, bleek ook uit die verkoop. Voor vierentwintig oude en twee jonge duiven werd maar liefst 21.390 euro gemiddeld neergeteld. Ongezien. Toen die laatste Janssen-duiven van de hand gedaan werden, had Louis Janssen om gezondheidsredenen al enige tijd zijn heiligdom aan de Schoolstraat verlaten. Hij sleet de laatste dagen van zijn leven in het rusthuis, waar hij nog zijn honderdste verjaardag mocht vieren. Op 16 april 2013 liet de laatste telg uit de beroemdste duivenliefhebbersfamilie op onze aardbol de wereld achter zich en nu, enkele maanden later, staat zijn huis te koop. De woonst waar duivengeschiedenis werd geschreven, die jarenlang een waar bedevaartsoord was voor duivenpelgrims op zoek naar die klasrijke duiven met op ieder veertje een stukje goud.


Het wereldberoemde huis van de gebroeders Janssen in de Schoolstraat

De woning van de gebroeders Janssen, met houten ramen die enkel beglaasd zijn, werd gebouwd in 1930. Het heeft een grondoppervlakte van 400 m² en is voorzien van centrale verwarming op stookolie. Het kadastraal inkomen bedraagt 461 euro. De benedenverdieping is ingedeeld in een inkomhal, een gezellige zit- en woonkamer, een authentieke keuken, een warme slaapkamer, een opkamer, een berging en de traphal. Zoals op de foto's in onderstaande galerij te zien is, ademen de vertrekken nog duivensport uit en zijn ze volgestouwd met bekers, kaders en andere herinneringen aan de glorieuze Janssen-tijd. Op de eerste verdieping bevinden zich vier knusse slaapkamers, en de legendarische duivenhokken waar zoveel liefhebbers met tintelende vingers de Janssen-duiven in de hand namen. Het huis heeft ook een kelder- en zolderruimte. Achter de woning ligt de tuin. Het kostenplaatje van dit stukje duivenheiligdom komt neer op 255.000 euro.


De woonruimte doet denken aan de glorieperiode van de gebroeders Janssen

Met de nakende verkoop van de woonst van de broertjes Janssen komt straks wellicht een definitief einde aan een stuk roemrijke geschiedenis binnen de Belgische duivensport. Tenzij de nieuwe eigenaar het straks omtovert tot een soort duivenmuseum, als ode aan de meest beroemde duivenfamilie ter wereld. Wetende dat Louis zijn geld altijd thuis oppotte, is het misschien wel de moeite waard om een bod te overwegen... Geïnteresseerden kunnen zich in ieder geval richten tot Immo 2000 Vastgoed op het nummer +32 14 67 20 66 of per e-mail op arendonk@immo2000.eu.