Meest gelezen artikels van 2017: Waanzinnige bedragen voor duiven, recordgemiddeldes, de impact van stamberen en topverervers, de KBDB en doping (Deel 2)

Naar goede gewoonte presenteert PIPA u vlak voor de jaarwisseling een overzicht van de 10 meest gelezen artikels (in alle talen samen) van het afgelopen jaar. Vluchtpagina's, club- en rankingpagina's zijn niet opgenomen. Dit is de top 5 van 2017.

5. Night of the Stars-veiling in Blackpool (VK)

De jaarlijkse beurs in januari te Blackpool is de trekpleister bij uitstek voor de Britse duivensport. Tijdens deze beurs worden ieder jaar enkele veilingen georganiseerd, waarvan de Night of the Stars-veiling steeds het hoogtepunt vormt. Een veiling met exclusieve duiven van West-Europese tophokken, zeg maar… the best of the best uit de internationale duivensport, afkomstig uit België, Nederland, Duitsland en het UK. In de selectie voor 2017 zaten 19 tophokken die ieder 2 jonge parels uit de absolute top van hun kolonie presenteerden. De veilingzaal daverde op zijn fundamenten. Deze Night of the Stars-veiling in Blackpool werd een grandioos succes, en scheerde recordhoogte.  Op deze avond werd het hoogste gemiddelde ooit voor een jonge duiven-veiling in Verenigd Koninkrijk neergeteld. Met 135.000 EUR voor 38 jonge duiven, of een gemiddelde van 3.500 EURO per jong. Nooit eerder gezien op Britse bodem.

4. Super Prince, de goudklomp op de kolonie Gino Clicque

De Super Prince sloeg in 2010 de duivenwereld met verstomming met zijn weergaloze prestaties door niet minder dan 3x binnen de top 6 Nationaal te vliegen, wat goed was om de titel van 2e Nat. Asduif Grote Halve Fond KBDB binnen te halen. Een jaar eerder won Super Prince ook nog een 12e Nat Bourges. Een àbsolute topvlieger die Super Prince. Later als kweker bleek hij meer dan zijn gewicht in goud waard. Zo werd hij grootvader van de duif die in 2017 de duiventongen beroerde, de wonderbaarlijke Golden Prince, 1e Nat Asduif Fond YL KBDB 2014, en duurste ooit geveild via het internet, die voor een recordbedrag van 360.000 EURO in Zuid-Afrikaanse handen kwam. Hiermee is de kous niet af want Super Prince is ook grootvader van Prince Rudy, de winnaar 1e Nat Limoges 14,575 YL in 2015… en van Olympic Princess, winnares 1e Nat Bourges 10.173 YL in 2016 en snelste duif van de 45.730 deelnemende duiven (bij Ronny Menten)… en tal van winnaars, asduiven en kopvliegers tot op provinciaal en nationaal vlak. Super Prince en zijn directe nazaten lieten de Gino Clicquekolonie toe uit te groeien tot wereldtopper.


Jan Hooymans met wonderduif Harry, grondlegger van een fenomenale dynastie aan superduiven

3. De Harry van Jan Hooymans, stilaan een kweeklegende

Het is de droom van ieder duivenliefhebber om ooit een topvererver op het hok te ontdekken. Een soort ‘gouden stambeer’. Een uitzonderlijke kweekduif waarvan de superieure eigenschappen dominant worden overgeërfd op het nageslacht, en dit over meerdere generaties. Het zijn dergelijke witte raven die vaak aan het ontstaan liggen van een superras, de basis vormen tot het optillen van de prestatiecurve naar ongekende hoogte, van jarenlange dominantie op het uitslagenbord, van winnaars en asduiven tot op nationaal vlak. De Kannibaal van Dirk Van Dyck was zo’n witte raaf, net als de al even wereldvermaarde Kleinen bij Gaby Vandenabeele. Uit de lijn van de Kannibaal kweekte Gerard Koopman zijn al even beroemde stambeer Kleine Dirk. Te Dentergem zorgde Kleinen generaties ver voor illustere nazaten, met Wittenbuik en Bliksem als namen die in het oor klinken als een klok. Uit een koppeling van lijnen Kleine Dirk en Bliksem ontstond een nieuw icoon, de intussen wereldberoemde Harry, die het levenslicht zag op de hokken van Jan Hooymans te Kerkdriel (NL). Jan Hooymans heeft met deze Harry een duif op het hok die zich onsterfelijk heeft gemaakt. In navolging van zijn illustere voorouders heeft hij zijn bijzondere winnaarskwaliteiten doorgegeven aan zijn nageslacht. Harry bezorgde Jan Hooymans wereldfaam en naambekendheid. Harry werd een soort ‘merknaam’ die staat voor superieure kwaliteit, voor echte winnaars. Vergelijkbaar met een Messi en Ronaldo in het voetbal. Gewoon outstanding. Zijn nazaten schrijven momenteel geschiedenis, als leverancier van nieuwe winnaars en fantastische crackduiven, zowel op de hokken te Kerkdriel, als op tal van andere kolonies wereldwijd. Prestaties die het alziend oog van de echte kenners niet zijn ontgaan.


Kaier, de nieuwe eigenaar van Nadine, 1. Nat Asduif Grote Halve Fond YL KBDB 2017

Willy Daniels schreef geschiedenis door 2 jaar op rij de 1. Nat Asduif GHF YL KBDB te winnen met de zusjes Sara en Nadine

2. Nadine van Willy Daniels, duurste duivin ooit

Begin augustus sneuvelde alweer een record in de duivensport. Toen vliegend wonder Nadine (toen nog Selin genaamd) van Willy Daniels, haar  vierde nationale topprestatie neerzette, waarmee ze de titel van 1e Nationale Asduif Grote Halve Fond Jaarse KBDB 2017 won, was de wereldwijde belangstelling meteen enorm. Niet verwonderlijk, als volle zus van Sara, de 1e Nat. Asduif Grote Halve Fond YL KBDB in 2016. Uiteindelijk was het Kaier, een Chinese verzamelaar van zeer exclusieve duiven, die voor een duizelingwekkende 400.000 EUR aan het langste eind trok. Xing Wei - in duivenmiddens beter bekend als Kaier - kocht in het verleden al meerdere nationale asduiftoppers zoals Ike (Chris Hebberecht), Warrior (Team De Jaeger) en Norma (Verreckt-Ariën). Na een harde biedstrijd slaagde Kaier er nu ook in om Nadine aan zijn reeds exclusieve collectie toe te voegen.

1. In de memorabele veiling van Gino Clicque sneuvelt alweer een record, dit van duurste internetduif

De veiling van de West-Vlaamse stuntman Gino Clicque van begin maart 2017, betekende alweer een mijlpaal in de PIPA-geschiedenis. Met een totaalopbrengst van 2.145.375 EURO prijkt Gino Clicque nu op de 2e plaats in de prestigieuze lijst van duurste verkopingen aller tijden (na Leo Heremans, die recordhouder blijft). Het bedrag werd neergelegd voor 405 duiven, aan een gemiddelde prijs van 5.297 euro per duif. In deze veiling sneuvelde er alweer een record. Dit van duurste duif ooit geveild via het internet. Samuel Mbiza & Mark Kitchenbrand hadden van meet af aan hun zinnen gezet op wonderduif Golden Prince. Het werd een harde strijd, waarbij deze Zuid-Afrikaanse tandem finaal het pleit won, toen de veilinghamer afsloeg op een recordbedrag van maar liefst 360.000 EURO. Het werd wereldnieuws, dat in de internationale media – op TV, radio en de geschreven pers – uitvoerig werd belicht. Nu… records zijn er om gebroken te worden. De vraag die hier rest: hoe hoog ligt ooit de hoogste top?


Gino Clicque en zoon Jasper, haalden de wereldpers met de recordverkoop van Golden Prince

Jasper en Gino Clicque met de koper van Golden Prince, Samuel Mbiza en Mark Kitchenbrand