Meest gelezen artikels van 2016: Recordgemiddeldes, een onverwacht overlijden en paradijselijke oneloftraces

Naar goede gewoonte presenteert PIPA u vlak voor de jaarwisseling een overzicht van de meest gelezen artikels (in alle talen samen) van het afgelopen jaar. Vluchtpagina's, club- en rankingpagina's zijn niet opgenomen.

5. Nog maar eens recordgemiddelde voor Gaby Vandenabeele

Vorig jaar haalde Gaby Vandenabeele al onze top 10 met de aankondiging dat hij voor het eerst in zijn carrière online duiven ging verkopen. Het hoogste gemiddelde ooit voor een jongeduivenveiling was toen het resultaat: 15.030 euro per duif (10 stuks). In januari volgde een nieuw topgemiddelde van 11.425 euro per duif (24 stuks). De belangstelling voor het veilingresultaat van Gaby's jongeduivenveiling in juni 2016 was dan ook opnieuw enorm, met nog maar eens een gemiddelde waar slechts velen van kunnen dromen: 9.175 euro per duif (20 duiven). Drie onlineveilingen heeft Gaby Vandenabeele met PIPA intussen achter de rug, goed voor de eerste, derde en vierde duurste jongeduivenveiling ooit. Wie doet hem dat na?

4. Blijvende problematiek in de duivensport: roofvogels

Elke liefhebber heeft op eigen hok wel met roofvogels af te rekenen, zeker als je in of dichtbij een bebost gebied woont. Liefhebbers in het Limburgse Opglabbeek werden afgelopen maart evenwel heel zwaar geteisterd door grijpvogels. De reden: Natuurhulpcentrum Opglabbeek dat gekwetste en verzwakte roofvogels opvangt om die na hun revalidatie weer uit te zetten in de natuur, met alle gevolgen vandien. Dat het opvangcentrum er geen graten in zag, zette kwaad bloed bij de lokale liefhebbers. Zij wapenden zich uiteindelijk tegen de uitgelaten roofvogels met allerhande inventieve afschrikmiddelen.

3. Nieuwe oneloftrace in Zimbabwe is paradijs voor duif en liefhebber

De laatste jaren schieten de oneloftraces als paddenstoelen uit de grond. Er heerst grote concurrentie waardoor een uniek concept noodzakelijk is om aan te slaan, iets wat de organisatie achter de kersverse Victoria Falls World Challenge Pigeon Race in Zimbabwe als geen ander begrepen heeft. Een goed gestoffeerd team van professionals in diergeneeskunde, duivensport en zakendoen, een veilige, paradijselijke omgeving vlakbij een van 's werelds mooiste natuurwonderen, en geografisch en klimatologisch gezien een toplocatie om duiven te houden. Maar bovenal: een gigantische prijzenpot. Dat zijn de vele troeven. Kosten noch moeite werden gespaard waardoor de race terecht een nieuwe parel in het eenhokswedstrijdcircuit genoemd mag worden.

 

2. Filip De Prol, veel te vroeg heengegaan na een spijtig werkongeval

Op 16 november stond de Belgische duivenwereld stil bij het plotse overlijden van West-Vlaams liefhebber Filip De Prol. Amper vier dagen na zijn 53ste verjaardag liet hij het leven tijdens een werkongeval in de haven van Zeebrugge. Dat de duivensport mindert in aantal liefhebbers omwille van de hoge leeftijd is normaal, maar op zo'n vroege leeftijd heengaan, hoort absoluut niet. De betuigingen van medeleven stroomden dan ook binnen, iets waar de vrouw en zoon van Filip zich hopelijk een beetje aan (hebben) kunnen optrekken.

1. Het grootste duivenspektakel ter wereld

Ook op nummer één staat een eenhokswedstrijd in Afrika, meer bepaald de South African Million Dollar Pigeon Race. Dit jaar was de race aan haar twintigste editie toe, een die in de finale gedomineerd werd door de Verenigde Staten, met eindwinnaar Mike Ganus en een vierde plek, en Duitsland, met vijf top 10-prijzen. Sinds jaar en dag bericht PIPA over de finale en steeds weer is het verslag terug te vinden in deze top 10, vaak bovenaan de lijst. Niet verwonderlijk, want tot op heden kan geen enkele andere oneloftrace tippen aan de prijzenpot van één miljoen dollar. En dat in combinatie met ook hier een paradijselijke omgeving.